Kun 2,3 pct. af Danmarks landareal kan reelt kaldes beskyttet, viser en ny rapport. Det er meget langt fra Danmarks egen udmelding og meget langt fra at vende et tab af biodiversitet til fremgang
Der er lang vej igen, hvis vi skal nå EU’s mål for, hvor meget af Danmarks land og hav der skal beskytte biodiversiteten.
Det konkluderer Biodiversitetsrådet, der blev nedsat i 2021 for at rådgive regeringen og Folketinget om indsatser, der kan medvirke til at vende udviklingen, så tabet af biodiversitet kan vendes til fremgang både på land, i vores ferske vande og i havet.
Danmark har officielt meldt ud, at landet beskytter 16,1 pct. af sit landareal.
Med en ny rapport konkluderer Biodiversitetsrådet ganske anderledes. Nemlig, at højst 2,3 pct. af Danmarks landareal med sikkerhed kan siges at bidrage til de internationale arealmålsætninger for beskyttede områder, mens højst 12 pct. af havet med sikkerhed kan siges at være beskyttet, fortæller Signe Normand, der er professor på Institut for Biologi på Aarhus Universitet og forperson for Biodiversitetsrådet.
“Når man ser på, hvad der reelt ligger under de 16,1 pct., er det 4,7 pct. produktionsarealer eller bebyggelse og 3,8 pct. private arealer, som ikke er langvarigt beskyttet. 5,3 pct. kræver en nøjere vurdering, og så er der 2,3 pct. areal tilbage,” siger hun.
Tabet af biodiversitet ikke er stoppet, og hvis vi skal vende det til fremgang, er der brug for markant mere plads Signe Normand, professor og forperson, Biodiversitetsrådet
Regeringen har været ude at sige, at Danmark næsten er i mål med 29,1 pct. beskyttelse af havet, hvilket ligger tæt på EU’s kommende målsætning om 30 pct. for både hav og land.
“Men når man ser nærmere på, hvad der foregår på de arealer, er der for de 17,2-procents vedkommende ikke forbud mod bundslæbende redskaber, som forstyrrer havbunden og er et kraftigt pres på bundens biodiversitet. Så de områder kan ikke tælles med,” konkluderer forpersonen.
“Så vi konstaterer, at tabet af biodiversitet ikke er stoppet, og hvis vi skal vende det til fremgang, er der brug for markant mere plads. Ellers taber vi fortsat biodiversitet,” siger Signe Normand.
SammenhængÉn ting er de beskyttede områder, men biodiversiteten i de resterende 70 pct. skal ifølge Biodiversitetsrådet også sikres for at skabe ’funktionel sammenhæng’.
“Vi kan ikke vende tabet ved at reservere noget plads og så intensivere brugen af resten af pladsen, for naturen har brug for sammenhæng. Arterne skal kunne sprede og formere sig, for de vil ikke overleve, hvis bestandene er for små,” siger Signe Normand.
Det handler om at skabe robuste økosystemer, der ikke bryder sammen ved de mindste påvirkninger, og det kræver et bredere biodiversitetsperspektiv, understreger hun. Så når EU lægger op til, at der skal beskyttes 30 pct. på tværs af landene, kan Danmark ikke undslå sig ved at sige, vi beskytter 16 pct., mens nogle andre må beskytte tilsvarende mere, lyder argumentet.
“Vi har indgået en aftale om at vende tabet af biodiversitet i Europa, så vi skal bidrage ’rimeligt’. Det vil sige, at vi skal sikre, at den natur, der er særlig i Danmark, skal beskyttes i Danmark,” siger hun.
“Danmark bliver i fremtiden også et sted, hvor der er mange arter, der får det svært længere sydpå på grund af klimaforandringerne, så der har vi en forpligtelse til at sikre områder, arterne kan sprede sig til,” siger hun og understreger, at rådet endnu ikke har lavet analyse af, hvor meget Danmark skal bidrage med, hvis vi skal bidrage ’rimeligt’.
Enighed om 30 pctI dag rapporterer Danmark til EU om, hvilke områder der er beskyttede i henhold til Natura 2000, der handler om beskyttelse af enkelte arter og habitater. Men EU har udarbejdet en ny biodiversitetsstrategi, hvor de enkelte lande allerede kan bruge de retningslinjer, der forventes at blive efterfulgt af et egentligt direktiv.
I næste uge begynder topmødet for biodiversitet i FN-regi, COP15, og der er håbet, at en aftale a la klimaets Parisaftale bliver underskrevet. Det forventes, at der kommer et forslag om, at der globalt skal ’reserveres’ 30 pct. af land og hav til natur i tråd med EU’s strategi.
I dansk regi foreslår Biodiversitetsrådet en biodiversitetslov som en rammelov, der sikrer en monitorering, så man kan se, om tiltagene virker.
“Det ville være en stor katastrofe, hvis vi ender med at få en naturlov i stedet for en biodiversitetslov. For biodiversitet er et veldefineret begreb. Hvis man siger natur, kommer vi til at skulle diskutere, hvad der er natur, og det vil ikke hjælpe os med at beskytte arter og biodiversitet,” pointerer hun.