Tre årtier med et problematisk klimakreditmarked må ikke gentage sig, mener professor på KU, der tvivler på, om virksomhederne kan løfte opgaven med at genoprette natur gennem biodiversitetskreditter
En kredit repræsenterer en fysisk størrelse på noget, man ikke kan se. En CO2-kredit svarer f.eks. til 1 ton CO2-udledning. På biodiversitetsområdet er det sværere at reducere mangfoldig natur til en kredit, der giver mening, siger professor i politisk økologi på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet Jens Friis Lund.
“Det er meget svært at sikre én til én-kompensation for det, man ødelægger, over for det, man bevarer,” siger han.
“Især med biodiversitet, fordi det er en mere sammensat størrelse end CO2. Det er meget svært at indfange komplekse økosystemer i ét tal. Hertil kommer, at vi har set fra markedet for klimakreditter, at de, som arbejder med at skabe og validere kreditter, har et åbenlyst økonomisk incitament til at få det til at se bedre ud, end det måske er, så man skal som virksomhed være meget sikker på, hvad man køber,” siger han.
Ifølge professoren er der utallige eksempler på klimakreditter af dårlig kvalitet – altså hvor man ikke kan være sikker på, at de kreditter, man som virksomhed har købt, rent faktisk sikrer et bestemt stykke skov, eller om det ville være blevet beskyttet under alle omstændigheder. Det skyldes, at markedet for klimakreditter primært er et marked, hvor private aktører udbyder efter udbud og efterspørgsel.
Det er meget svært at indfange komplekse økosystemer i ét tal Jens Friis Lund, professor, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet
Klimakreditter skal primært ses som en kompensation for de drivhusgasser, man som virksomhed udleder. Men World Economic Forum (WEF) lægger op til kreditter, der ikke er en kompensation, men en direkte investering i natur i form af areal og arter. Forummet arbejder igennem initiativet Financing for Nature på at afklare potentialet for biodiversitetskreditter og vil skabe et marked, hvor det ikke er muligt at greenwashe og købe aflad med den ene hånd, mens man sviner med den anden.
“Det lyder, som om WEF prøver at dæmme op for de 30 års problemer, der har været med klimakreditter, hvor kompensation er det store problem,” siger Jens Friis Lund, der dog spørger sig selv, om det er virksomhederne, der skal styre og finansiere det her, eller om det ville være bedre med statslig styring, fordi “vi mister arter med lynets hast”.
WEF peger på, at biodiversitetskreditter vil være en måde at kanalisere penge fra de rige lande – der bruger flest og er mest afhængige af naturens ressourcer – til de fattige lande. Og der kan Jens Friis Lund godt være bekymret for, om virksomhederne kan løfte det ansvar.
“Lige nu vil virksomheder gerne investere, men når de ryger ind i et økonomisk uvejr, kan tingene hurtigt ændre sig. Virksomhederne har et ansvar over for ejerne, og på et tidspunkt er der en konflikt mellem at udbetale udbytte og bruge overskuddet til naturbevarelse,” siger professoren.