BØRSEN BÆREDYGTIG
1
Bæredygtig
Kapitalfonde kappes om at sætte grønne mål
2
Bæredygtig
Grønt fokus
Bæredygtig
Kapitalfonde kappes om at sætte grønne mål
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Polaris offentliggør første bæredygtighedsrapport og følger trop på konkurrenters arbejde med at sætte bindende mål for ansvarlig fondsdrift. Brug for ny selvforståelse, siger rådgiver

Opskriften har været den samme i årtier. En kapitalfond går ind i en virksomhed, accelererer væksten og gør den klar til salg.

Disse dage bliver et ekstra lag føjet til fondenes arbejde. Det handler ikke længere kun om at aflevere en økonomisk attraktiv virksomhed, men også en bæredygtig en af slagsen.

Den udvikling er Polaris seneste eksempel på. Fonden har netop sendt sin første bæredygtighedsrapport på gaden efter en oprustning med udnævnelsen af en bæredygtighedschef.

“Ud over et investorkrav om at arbejde med bæredygtighed er det lækre ved det, at det bliver helt integreret i virksomhedernes dna, når vi samarbejder med dem. Vi giver en hjælpende hånd med at vokse og gøre selskaberne til bedre virksomheder. Vi understøtter en professionaliseringsrejse, og vi skal ikke bare aflevere en virksomhed videre, der har styr på økonomien, men som generelt har orden i hele penalhuset,” siger managing partner i Polaris Jan Johan Kühl.

Fondene sidder med særligt kort på hånden

Arbejdet med at sætte mål for ikke bare kapitalfondens egen drift, men også for porteføljeselskaberne, går igen hos de andre fonde. I maj offentliggjorde Axcel sin første bæredygtighedsrapport, ligesom selskabet i 2020 også ansatte en bæredygtighedschef. Ud over et investorkrav om at arbejde med bæredygtighed er det lækre ved det, at det bliver helt integreret i virksomhedernes dna, når vi samarbejder med dem Jan Johan Kühl, managing partner, Polaris

Altor kom i marts med en rapport om ansvarlig investering og ejerskab, der bl.a. inkluderer mål om nuludledning for alle porteføljeselskaber i 2045, også efter endt ejerskab, og også hos EQT skal porteføljevirksomhederne rapportere omfattende om grønne mål. Hos Aktive Ejere ser direktør Jonathan Nielsen en “tydelig tendens” blandt medlemmerne, og organisationen udruller en samlet strategi på området i andet halvår.

“Kapitalfonde lever ofte af at identificere og lægge sig slipstrømmen på supertrends i samfundet. Der er ingen tvivl om, at rent forretningsmæssigt er der også en trend her, som er vigtig at have øje på,” siger han.

Det grønne epicenter

Kapitalfondene befinder sig i et af epicentrene for den grønne omstilling, forklarer Anna Søndergaard, partner i rådgivningsvirksomheden The Footprint Firm, som bl.a. har rådgivet Polaris, Telia og Microsoft. Fondene mødes i dag af et nyt pres fra investorerne.

Ejerkrav slog hul på klimaindsats

“Kapitalfondenes evne til at fundraise bliver afhængig af deres evne til at overbevise investorerne om, at man har styr på det her område,” siger hun og tilføjer:

“Det er ikke en ændring af deres opdrag, men de kigger ind i en anden verden. Hvis de ikke vil anerkende, at den verden har store elementer af esg og klima, tror jeg ikke, de lykkes med at skabe selskaber, som de kan sælge fra med et godt afkast. Der er brug for en ny selvforståelse blandt fondene.” Polaris, der forvalter kapital for 1 mia. euro, har i flere år haft fokus på bæredygtighed, men det er først i sommeren 2021, at en rapport for 2020 udkommer. Otte ud af selskabets 14 porteføljevirksomheder har regnet på klimaaftrykket og fået et udgangspunkt at arbejde ud fra. På sigt vil Polaris formentligt stille krav til et reduktionsmål. Alle selskaber har tilsluttet sig FNs Global Compact. De resterende otte selskaber skal på sigt med i arbejdet.

Det er en udfordring at finde den røde tråd mellem kunder, forbrugerkrav og regulering med nye elementer, fortæller Sarah Hempel, head of sustainability i Axcel, og peger bl.a. på EU’s krav til klimarapportering TCFD og FN’s Global Compact for virksomheder:

“Vi skal være i stand til at prioritere og hjælpe vores virksomheder med at fokusere på de esg-emner og -initiativer, hvor de kan skabe mest værdi for samfundet, dem selv og investorerne.” Hvis de ikke vil anerkende, at den verden har store elementer af esg og klima, tror jeg ikke, de lykkes med at skabe selskaber, som de kan sælge fra med et godt afkast Anna Søndergaard, partner, The Footprint Firm

Hos Polaris er otte ud af 14 selskaber i porteføljen i dag i gang, mens resten skal med på sigt. De otte har alle fået etableret et udgangspunkt at måle ud fra, fortæller Martin Bang-Löwgren, head of sustainability:

“Vi har ikke sat mål for CO2 endnu, det er vores næste udviklingstrin. Selskaberne driver det, og vi skal supportere dem, men målsætningen er meget individuel for dem afhængigt af den enkelte virksomheds karakter. Vi vil nok stille krav til dem om at sætte et ambitiøst og realistisk mål, men det er ikke i vores dna at trumfe et på forhånd fastsat mål igennem.”

LÆS MERE OM SAMME EMNE
Bæredygtig
Grønt fokus
1 Hvor meget arbejder kapitalfondene med bæredygtighed?

Flere har de senere år arbejdet med det i mere eller mindre grad. Polaris solgte i 2020 Molslinjen, som under ejerskabet bl.a. reducerede udledning af CO2 med 60 pct. pr. transporteret kilo.

2 Hvorfor sætter de mål for bæredygtighed?

Et stigende pres fra investorer og øget lovgivning på området, hvor finansielle selskaber skal rapportere på esg-mål, har øget erkendelsen af, at arbejdet med klima, miljø og andre verdensmål bliver afgørende for at være en spiller på markedet.

3 Hvilken type mål sætter de?

Det er meget forskelligt. Nogle bruger de anerkendte videnskabeligt fastsatte målsætninger i science based targets, andre er i gang med at fastsætte et udgangspunkt for at kunne sætte reduktionsmål.

4 Hvad er udfordringerne for kapitalfondene?

De fleste porteføljeselskaber er i smv-klassen og famler med at finde deres ben og ikke mindst ressourcer til omstillingen. Samtidig kan det blive en udfordring at sammenligne data fra forskellige aktører og industrier.

5 Hvad er fordelene ved kapitalfonde ift. grøn omstilling?

Fondene har med deres ejerskab en helt anden magt i porteføljeselskaberne for at drive en udvikling. Selvom Polaris indtil videre ikke kræver specifikke mål for deres selskaber, overvejes det alligevel at bruge den anerkendte klimastandard sbti.

Forsiden af Børsen Bæredygtig