BØRSEN BÆREDYGTIG
1
Bæredygtig
Fondene sidder med særligt kort på hånden
2
Bæredygtig
Grønt fokus
Bæredygtig
Fondene sidder med særligt kort på hånden
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Kapitalfonde kan få en stor rolle i at drive den grønne transition med deres særlige ejerskab af porteføljeselskaberne, mener Frances Lu, chef for sustainability og esg-services hos KPMG

Kapitalfondenes rolle i denne grønne omstilling er helt unik, mener Frances Iris Lu, chef for sustainability og esg-services hos KPMG og med stor erfaring fra både virksomheder som Mærsk og fra revisionssiden.

For det første er fondene en del af den finansielle sektor og derfor udsat for stigende krav fra både lovgivere og investorer, når det kommer til bæredygtighed. For det andet består deres porteføljer ofte af smv’er, som ofte ikke har samme kapacitet til at gå i gang på området og endnu ikke er underlagt lige så hårde forventninger fra lovgivere som f.eks. børsnoterede selskaber. Der er en stor rækkevidde og potentiale for kapitalfonde til at udbrede esg på tværs af porteføljeselskaberne Frances Lu, chef for sustainability og esg-services, KPMG

“En kapitalfond kommer med en kontrollerende del, hvor de kan arbejde direkte med deres porteføljevirksomheder for at øge præstationen inden for bæredygtighed,” siger hun.

“Der er en stor rækkevidde og potentiale for kapitalfonde til at udbrede esg på tværs af porteføljeselskaberne, hvor nogle selskaber og industrier med store klimarisici måske er længere fremme og skubber til grænserne inden for bæredygtighed, mens andre er længere tilbage. Den diversitet og evnen til at transformere læring mellem porteføljeselskaberne inden for industri og på tværs af industrier gør det ret spændende.”

Kapitalfonde kappes om at sætte grønne mål

Udfordringen kan være at sammenligne data på tværs af netop forskellige industrier. Samtidig kan det være svært for nogle porteføljevirksomheder at afsætte nok ressourcer til at indsamle data til stigende globale standarder, vurderer Frances Lu, selvom netop det arbejde er afgørende. Investorerne og køberne af fondenes selskaber vil i stigende grad overveje langsigtede esg-faktorer i transaktionen Frances Lu, chef for sustainability og esg-services, KPMG

“Den grønne transition er nøglen til at drive vækst nu og i fremtiden.”

Grønne aktiver

Mens kapitalfondes investeringshorisont er mellem fem-ti år, er de langsigtede faktorer inden for esg og klima en vigtig del af exitstrategien. KPMG oplever en stigende efterspørgsel på esg-due diligence fra kunder, mens klima også bliver en del af værdiansættelsen.

“Investorerne og køberne af fondenes selskaber vil i stigende grad overveje langsigtede esg-faktorer i transaktionen.”

Ejerkrav slog hul på klimaindsats

Fondenes grønne fokus slår også igennem på markedet for vedvarende energi som vindmøller og solceller, hvor konkurrencen generelt er steget, fortæller Lars Kongsgaard Hansen, partner i afdelingen for M&A hos Bruun & Hjejle med speciale i energi, infrastruktur samt private equity. Ifølge ham åbner det for andre investorer:

“Her kan stærke kompetencer i kapitalfondene ofte være en fordel for øvrige investorer, som ved at foretage grønne investeringer via en kompetent kapitalfondsmanager kan sikre, at der opnås den rigtige balance mellem risiko og afkast ved disse investeringer.”

LÆS MERE OM SAMME EMNE
Bæredygtig
Grønt fokus
1 Hvor meget arbejder kapitalfondene med bæredygtighed?

Flere har de senere år arbejdet med det i mere eller mindre grad. Polaris solgte i 2020 Molslinjen, som under ejerskabet bl.a. reducerede udledning af CO2 med 60 pct. pr. transporteret kilo.

2 Hvorfor sætter de mål for bæredygtighed?

Et stigende pres fra investorer og øget lovgivning på området, hvor finansielle selskaber skal rapportere på esg-mål, har øget erkendelsen af, at arbejdet med klima, miljø og andre verdensmål bliver afgørende for at være en spiller på markedet.

3 Hvilken type mål sætter de?

Det er meget forskelligt. Nogle bruger de anerkendte videnskabeligt fastsatte målsætninger i science based targets, andre er i gang med at fastsætte et udgangspunkt for at kunne sætte reduktionsmål.

4 Hvad er udfordringerne for kapitalfondene?

De fleste porteføljeselskaber er i smv-klassen og famler med at finde deres ben og ikke mindst ressourcer til omstillingen. Samtidig kan det blive en udfordring at sammenligne data fra forskellige aktører og industrier.

5 Hvad er fordelene ved kapitalfonde ift. grøn omstilling?

Fondene har med deres ejerskab en helt anden magt i porteføljeselskaberne for at drive en udvikling. Selvom Polaris indtil videre ikke kræver specifikke mål for deres selskaber, overvejes det alligevel at bruge den anerkendte klimastandard sbti.

Forsiden af Børsen Bæredygtig