BØRSEN BÆREDYGTIG
1
Bæredygtig
Industrien kan ikke undvære frygtede evighedskemikalier: “Jeg ved ikke hvad vi skulle gøre"
2
Bæredygtig
Udskældt kemikalie lader sonder glide ind i årerne: Der er intet alternativ
3
Bæredygtig
5 Spørgsmål: Vidunderkemikalierne pfas
Bæredygtig
Industrien kan ikke undvære frygtede evighedskemikalier: “Jeg ved ikke hvad vi skulle gøre"

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Danske virksomheder kender ikke nødvendigvis til pfas i deres egen produktion og alternativerne eksisterer ikke i dag, advarer virksomheder og Dansk Industri

“Hvis pfas-stofferne forsvandt i morgen, ved jeg ikke, hvad vi skulle gøre, eller hvad vores kunder skulle gøre,” lyder vurderingen fra direktør i LBH International, Rune Lindholm Hansen.

LBH International er en af de mange danske virksomheder, der producerer produkter, der afhænger af de meget udskældte stoffer, der i dag indgår i alt fra membraner til smørelse og beskyttelsestøj i de danske virksomheder.

“Kunderne vil stadig have et behov, og der er ikke nogle reelle alternativer til de stoffer, som de eller vi kan gå ud og købe i dag,” fortsætter han.

Ligesom mange andre steder i industrien er en udfasning af stofferne hverken på tegnebrættet eller en reel mulighed i virksomheden. De samme egenskaber, der har gjort stofferne til industriens foretrukne siden 1950’erne, gør dem stadig uundværlige den dag i dag.

Perfluorerede og polyfluorerede alkylstoffer (pfas) er menneskeskabte fluorstoffer, der akkumuleres over tid i mennesker og i miljøet. “Evighedskemikalier” kaldes stofferne, da de ikke bliver nedbrudt i kroppen og kun langsomt bliver udskilt. Hvor skadelige fluorstofferne er, afhænger af koncentrationen i kroppen. De kan føre til forhøjet kolesterol, nedsat fødselsvægt og nedsat antistofrespons ved vaccination af børn. Pfas mistænkes for at øge risikoen for hormonforstyrrelser og flere kræftformer. Der findes ca. 12.000 forskellige slags pfas-stoffer. Pfas bruges bl.a. i fødevareemballage, brandslukningsskum, imprægnering af tekstil og maling. I 2020 blev tilsætning af fluorerede stoffer til fødevarekontaktmaterialer af papir og pap forbudt i Danmark.

Det betyder, at alt fra industriens maskiner til livsvigtigt medicinsk udstyr i dag afhænger af stofferne. Det til trods for, at de potentielt sundhedsskadelige stoffer i dag dukker op i alt fra økologiske æg til havskum og danskernes blodbaner.

12.000 stoffer

Endnu er ganske få stoffer ulovlige at bruge i EU, da deres sundhedsskade er påvist, men stofgruppen pfas dækker over ca. 12.000 forskellige stoffer med forskellige fluorforbindelser.

De bliver blandt andet brugt i forseglinger, som det er tilfældet hos LBH International. Virksomheden bruger de pfas-holdige stoffer i deres såkaldte kompensatorer, der bruges som fleksible elementer i industriens produktion, hvor ufleksible metalrør alene ville blive beskadiget af bevægelser i udstyret. Det stiller store krav til materialet, der skal være væske- og gastæt, kunne holde tryk og temperatur, være fleksibelt og samtidig modstå syrer eller andre aggressive stoffer i rørene.

På samme måde er stofferne afgørende for at smøre industriens maskiner og til at overfladebehandle alt fra arbejdstøj til medicinsk udstyr, der skal sky vand og fedt som en teflonpande, forklarer chefkonsulent i Dansk Industri, Helle Westphal. Hun beskæftiger sig blandt andet med den europæiske kemikalielovgivning, hvor Danmark netop har været med til at foreslå en stramning i forhold til fluorstoffer.

“Pfas bliver brugt stort set alle steder i industrien, fordi det er stoffer, der har tekniske egenskaber, der kan gøre materialer vandafvisende og fedtafvisende. Samtidig kan det betyde, at de kan tåle høj varme, friktion eller kemiske påvirkninger,” siger hun.

Opdager ikke stofferne

Det betyder, at en lang række danske virksomheder bruger stofferne, især indirekte gennem underleverandørers produkter på samme måde som LBH International. Der er imidlertid ikke krav om at deklarere brugen, hverken i forbrugerprodukter eller i industrien, hvorfor der ikke findes et overblik over udbredelsen.

Som den europæiske lobbyorganisation for stofgruppen – Fluoroproducts and PFAS for Europe – fremhæver, bliver stofferne brugt i alt fra flyindustrien til sundhedssektoren og i tekstiler og vedvarende energi.

Netop nu bliver den europæiske kemikalielovgivning Reach-revideret. Samtidig har Danmark sammen med Tyskland, Nederlandene, Norge og Sverige foreslået et bredt forbud mod pfas-stoffer.

Tilbage står spørgsmålet, hvilke industrielle anvendelser af de udskældte stoffer der vil blive vurderet som samfundskritiske. Blandt andre en koalition af vandforsyninger beder i et høringssvar til EU om en snæver fortolkning af udtrykket samfundskritisk.

Samfundskritisk pfas

Men selv hvis man fortolker begrebet snævert, er det svært at vurdere, hvor mange virksomheder der vil være undtaget, påpeger Helle Westphal.

“Når der ikke har været pligt til at oplyse om en lang række fluorstoffer, betyder det også, at mange virksomheder ikke får oplysningerne fra deres leverandører. Det betyder, at de skal på en detektivopgave for at finde ud af, hvor stofferne findes og om de overhovedet er anvendt i de produkter, virksomhederne anvender. Det er svært at forudse, hvilke problemer et forbud kan skabe, men der er ikke tvivl om, at det er stoffer, der skal erstattes på sigt,” siger hun.

Blandt dem, der forudser problemer med et forbud, er den europæiske brancheorganisation ESA (European Sealing Association), der blandt andet organiserer virksomheder som LBH International. De argumenterer for, at netop pfas-stofferne i deres branches produkter bør regnes for samfundskritiske.

“Pfas er afgørende for den globale industri i deres brug som tætningselementer,” hedder det blandt andet i høringssvaret, der fortsætter:

“Et generelt forbud eller regulering af pfas, der er nødvendige for tætningsindustrien, vil have en markant negativ indvirkning på samfundet (sundhed, velfærd og levestandard).”

Forbud bekymrer

Tilbage hos LBH International er man opmærksom på debatten om ny regulering, men er ikke er klar med en plan for at erstatte stofferne, hvis det bliver nødvendigt.

“Vi er lidt bekymrede omkring debatten om et EU-forbud, fordi der ikke er et reelt alternativ,” siger Rune Lindholm Hansen.

Heller ikke sikkerhedsaspektet har hidtil været på dagsordenen i virksomheden.

“Vi har ikke har ikke haft en overvejelse om, at der kunne være en risiko ved dem. Vi er miljøcertificerede og har godt styr på materialer og leverandører, så vi har ikke set dem som en stor risiko på noget niveau,” konstaterer direktøren og henviser til, at virksomheden læner sig op ad ESA for vejledning på området.

LÆS MERE OM SAMME EMNE
Bæredygtig
Udskældt kemikalie lader sonder glide ind i årerne: Der er intet alternativ

Evighedskemikalierne pfas er i dag afgørende for blandt andet danske SP Medical, som ikke kan se alternativet til pfas-coating på udstyr, der opererer i patienters blodårer

Når en blodåre er forsnævret, og specialister skal foretage en ballonudvidelse, er første instrument til at finde vej fra lysken på patienten til den forsnævrede åre en såkaldt guidewire.

Det er en metalwire med en tykkelse på under 1 mm, der kan styres rundt i patientens blodårer for derefter at hjælpe ballonen ind på rette plads. For at løse den opgave er wiren belagt med en coating af fluorstoffet ptfe, der får den til at glide i selv snørklede årer.

“Stoffet nedsætter friktionen og giver lægen mulighed for at redde liv, han ellers ikke kunne redde. Det kan være umuligt at komme igennem snørklede blodbaner på folk med fremskreden sygdom og alderdom uden at nedsætte friktionen,” siger adm. direktør i SP Medical, Mogens Laigaard.

Industriens vidunderprodukt har nået danske æg

Hans virksomhed har selv udviklet den såkaldte guidewire og kan ikke se, hvordan ptfe skulle kunne erstattes.

Siden 1950’erne har verden kendt ptfe som stoffet, der muliggjorde teflonpanden og på mirakuløs vis gjorde stegning lettere. Sammen med omkring 12.000 andre fluorstoffer har det nu fundet vej til alle afkroge af samfundet – både som uundgåelig forurening og som uundværligt redskab.

På wiren fra SP Medical er der tale om et tyndt lag på ca. 2 µm, der smøres på produktet og giver en overflade, der minder om en teflonpande på den 0,5-1 mm tynde wire. At stoffet bruges på et produkt, der føres direkte ind i blodbanen, kan man imidlertid være helt tryg ved, mener han.

Skulle det blive en del af et forbud, må vi stoppe med at producere coatede produkter, mens vi leder efter et andet materiale Mogens Laigaard., adm. direktør, SP Medical

“Det kan man være helt tryg ved. Vi er underlagt regulativer for at få CE-mærket guidewiren, og vi har således dokumentation for, at menneskekroppen ikke reagerer på vores produkters coating,” siger Mogens Laigaard.

Han lægger desuden vægt på, at forbruget af ptfe er minimalt. Netop af de grunde tror han også på at kunne blive undtaget fra et eventuelt forbud fremover.

“Jeg vil tro, at vi kommer til at kunne søge dispensationer til at bruge materialet i en overgangsfase. Disse her stoffer indgår i produkter, der er nødvendige for verdenssamfundet,” konstaterer Mogens Laigaard.

Han peger på, at coatingen er nødvendig for de mest snørklede blodbaner, mens nogle patienter kan opereres med en wire uden coating. Indtil videre har virksomheden imidlertid ikke planer om at udfase coatingen.

“Skulle det blive en del af et forbud, må vi stoppe med at producere coatede produkter, mens vi leder efter et andet materiale. Vi kan ikke selv opfinde det, men må stole på, at leverandørerne kan videreudvikle deres produkter,” siger han og peger på, at virksomheden tidligere har været med til at udfase andre stoffer, når det var nødvendigt.

LÆS MERE OM SAMME EMNE
Bæredygtig
5 Spørgsmål: Vidunderkemikalierne pfas
1 Hvad bruger virksomheder pfas til?

Industrien bruger i dag pfas i mange typer maskiner. Det gælder alt fra pakninger og rør til smørelse af bevægelige dele. Derudover indgår stofferne ofte i beskyttelsesudstyr, som benyttes i mange typer virksomheder. Endelig bruger få virksomheder selv stofferne i deres produkter, men de produceres ikke i Danmark.

2 Hvor mange bruger stofferne i dag?

Der er ingen krav om at deklarere pfas-stoffer i dag, hvorfor mange virksomheder ikke selv ved, om de indgår i deres udstyr eller produkter fra en underleverandør. Derfor er det også umuligt at kende udbredelsen af stofferne.

3 Kan de erstattes?

Stofferne er tidligere blevet udfaset i produkter med direkte fødevarekontakt, såsom muffinforme og pizzabakker. Her er det lykkedes producenter at finde alternativer, men ikke alle brugere af pfas-stoffer i dag ved, hvordan stofferne skulle erstattes i tilfælde af et forbud.

4 Er stofferne skadelige?

Stofgruppen rummer omkring 12.000 forskellige stoffer. Enkelte er allerede blevet forbudt i EU på baggrund af evidens for sundhedsskadelige effekter. Et forslag vil nu udfase stofferne mere generelt, fordi de kan føre til forhøjet kolesterol, nedsat fødselsvægt og nedsat antistofrespons i forbindelse med vaccination af børn. De mistænkes samtidig bl.a. for at øge risikoen for hormonforstyrrelser og flere kræftformer. I alle tilfælde opstår risikoen, når stofferne indtages, hvorfor virksomheder også står foran at vurdere deres konkrete anvendelse af dem.

5 Kan man undgå pfas?

Det bliver svært. Forbrugerrådet Tænk har testet forbrugerprodukter, hvor stofferne er vidt udbredte i alt fra smøremidler til elektronik og køkkenudstyr. Også i industrien vurderer Dansk Industri, at hovedparten af virksomheder bruger pfas-holdige produkter uden at vide det.

Forsiden af Børsen Bæredygtig