Goldman Sachs, ATP og PFA putter 11 mia kr i Dong

null

267184_16_9_large_697.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
23. jan 2014 KL.14:46
Goldman Sachs, ATP og PFA vil investere 11 mia. kr. i Dong. En endelig aftale forventes indgået inden udgangen af 2013, fremgår det af en meddelelse til fondsbørsen.

"Finansministeriet og Dong Energy er nået til enighed med fonde administreret af investeringsbanken Goldman Sachs og de danske pensionsselskaber ATP og PFA Pension om hovedbetingelserne for en investering, der vil medføre, at Goldman Sachs, ATP og PFA investerer i alt 11 mia. kr. i Dong ved tegning af nye aktier," fremgår det.

Målet er en børsnotering af Dong inden for en kort årrække.

Ifølge meddelelsen vil Goldman Sachs tegne aktier for 8 mia. kr., ATP for 2,2 mia. kr. og PFA for 0,8 mia. kr.

Finans
De helt store sko


Børsen kunne berette fredag at Goldman Sachs var interesseret i den danske energikæmpe, og nu træder den internationale bank ind i Dong Energy med de helt store sko på.

"Dong Energy er et af Nordeuropas førende energiselskaber. Henrik Poulsen og hans team er ledere i verdensklasse, der har sat ambitiøse mål for virksomheden. Vi tror på denne vision og ser frem til at arbejde sammen med Dong Energy og den danske stat om at få forretningen til at vokse og forsyne det europæiske marked med miljøvenlig energi og infrastruktur," siger Andrew Wolff, chef for Goldman Sachs Merchant Banking Division i Europa, Mellemøsten og Afrika.

"Investeringen tager udgangspunkt i en værdiansættelse af Dong på 31,5 mia. kr. før egenkapitalindskuddet," fremgår det.

Goldman Sachs får 19 pct

Med aftalen til 11 mia. kr. bliver statens ejerandel i Dong reduceret fra ca. 81 pct. til ca. 60 pct, og de eksisterende mindretalsaktionærers andel går fra ca. 19 pct. til ca. 14. pct.

Goldman Sachs' 8 mia. kr. giver dem ca. 19 pct. ejerskab, mens ATP får ca. 5 pct. og PFA ca. 2 pct.

Transaktionen er dog betinget af en due diligence og politisk godkendelse, foruden at aktionærerne i Dong og konkurrencemyndighederne skal sige god for aftalen.

Partnerne er enige om at sigte mod en børsnotering af Dong, og det er aftalt at hvis ikke Dong er blevet børsnoteret efter aflæggelsen af regnskabet for 2017, så kan de tre investorer sælge deres aktier tilbage til staten på forhåndsaftalte vilkår.