Ejere uden penge har købt nye aktier i lokalbank: "Når man ingen penge har, må man jo rundt med hatten i hånden"

378994_16_9_large_620.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
27. mar 2019 KL.13:40
De to lokalforankrede ejerfonde i Danske Andelskassers Bank (DAB) har været med i en rettet aktieemission, men ingen af dem vil oplyse, hvor de har fået pengene fra til at købe nye aktier.

De fonde ejede før aktieudvidelsen hver lidt over 13 pct. af DAB’s aktier, men det kan meget let have ændret sig, efter emissionen.

Overfor Børsen bekræfter Mikael Nielsen, der er formand for fonden i Område Nord, at man har deltaget i emissionen og købt flere aktier i banken.

“Jeg vil gerne bekræfte, at vi har været med i emissionen. Det har vi gjort, fordi vi tror på det andelskassen har gang i og fremtiden for andelskassen,” siger Mikael Nielsen.

I fonden for Område Syd vil Finn Ladegaard dog ikke bekræfte, at man er en af køberne af de nye aktier.

"Det er et anliggende mellem os og dem, så det behøver jeg ikke at udtale mig om. Vi er jo sat i verden for at understøtte DAB, og det er jo det, vi forsøger at gøre på bedste vis."

Men din kollega i Nord bekræfter det?

”Du har heller ikke hørt mig afvise det,” siger Finn Ladegaard, der er formand for den sydligt baserede ejerfond.

Hvor kommer pengene fra

Ingen af de to fonde har dog nogen penge til at købe nye aktier for. De blev udbudt til 8,30 kr., og det er den højeste kurs for en DAB-aktie i fire år.

Ifølge 2017-regnskaberne havde begge fonde ved indgangen til 2018 likvider for 0 kr. og hver en bankgæld på ca. 4 mio. kr. og ingen aktiver ud over DAB-aktierne.

"Når man ingen penge har, må man jo rundt med hatten i hånden og finde nogle, der vil hjælpe os med det her projekt,” siger Finn Ladegaard.

I Område Nord er Mikael formand Mikael Nielsen lidt mindre meddelsom.

“Det har jeg ingen kommentarer til, men hvis ikke vi har nogen penge, så skal vi jo rejse kapital.

Du vil ikke sige, om og hvor I har lånt dem?

“Nej.”

I Område Syd siger Finn Ladegaard, at man holder det internt, hvor man har fundet pengene.

”Vi har fundet de penge, vi skal bruge, og det er vi glade for. Der er alle mulige, der låner penge ud, og det er et anliggende for os og ikke alle mulige andre.”

Der er styr på det

Bankekspert på Aalborg Universitet, Lars Krull, undrede sig tirsdag over, hvem der har villet låne penge til fondene, så de kunne deltage i emissionen.

“Det, der bekymrer mig, er, at de har fonde skal ud og låne penge for at købe aktierne, men hvem skal de låne dem af? Der er ingen tvivl om, at det her (DAB, red.) bliver en udbytteaktie de næste år. Andelskassefondene kan kun tilbagebetale og servicere de her lån med udbytter, og så håber jeg, ikke, at det er små og mellemstore pengeinstitutter, der har ydet de her lån,” lød det tirsdag fra Lars Krull.

I forbindelse med afvisningen af Spar Nords tilbud, fortalte DAB også, at banken nu vil til udlodde et udbytte på mellem 30-50 pct. af resultatet efter hybridrenter.

”Udbyttet vil i en vis grad blive brugt til at betale lånet tilbage, men det beslutter vi jo i bestyrelsen, hvordan vi vil gøre. Her skal vi beslutte, om vi vil afvikle gæld, udlodde penge til lokalområdet eller begge dele. Det har vi jo ikke forholdt os til endnu,” siger Finn Ladegaard i Område Syd, der mødes med sin bestyrelse i starten af april.

Ifølge Mikael Nielsen fra Område Nord har han ingen kommentarer til, hvordan man vil servicere den rejste kapital, men siger dog:

”Det er der styr på den måde, vi arbejder på i fonden.

Ingen kommentarer

I september købte Spar Nord 27 pct. af aktierne i DAB af erhvervsmanden Henrik Lind. Siden da har der været stille fra fondenes side. De har dog udtrykt ønske om at fastholde den lokale DAB-forankring.

Hvor tæt har dialogen været med banken?

“Det har jeg ikke de store kommentarer til. Hvordan vi arbejder i bestyrelsen, bliver mellem os,” siger Mikael Nielsen.

Hvornår opstod idéen til en aktieemission?

“Det har jeg ingen kommentarer til.”

Hvornår hørte du første gang om det?

“Det har jeg heller ingen kommentarer til.”

Finn Ladegaard siger blot, at han ikke kan huske, hvornår han første gang hørte om emissionsplanerne.

Spar Nords købstilbud for at overtage DAB var betinget af, at der ikke blev gennemført en aktieemission. Banken blev da heller ikke spurgt, om de havde lyst til at være med, og derfor har den nordjyske bank nu lidt over 27,2 pct. af aktierne. Før afvisningen og emissionen sad Spar Nord på over 30 pct.

Kursen faldt efter afvisning

Da Spar Nord købte den første aktiepost steg kursen til seks kroner, som var det, den nordjyske bank gav per aktie, der da købte deres aktieklump. I forbindelse med tilbuddet steg DAB-aktien yderligere.
Med afvisningen faldt kursen igen tilbage, og onsdag koster den omkring 6,80 kr.

Det bekymrer dog ikke Finn Ladegaard, der samtidig understreger, at han ikke har sagt, at han har købt aktier.

Kursen er i hvert fald faldet, siden den melding, og når du ikke har afvist det, må jeg næsten gå ud fra, at du har været med til det. Det betyder I så fald, at der er røget nogle af de penge, som I investerede i det?

”Jo jo, det kan jo se anderledes ud i morgen eller overmorgen, så det er jeg ikke så nervøs for. Sådan er det. Den har jo også været i kurs 25 på et eller andet tidspunkt,” siger han og fortsætter:

”Og hvis vi er rigtigt heldige, at den ender deroppe igen, så har vi jo tjent rigtig godt. Men lad os nu se, hvad den her ligger sig fast på,” siger han.

Lokalforankring

De to formandskolleger er enige om, at det er godt, at DAB afviste tilbuddet om en overtagelse fra Spar Nord, fordi de er sat i verden for at garantere DAB’s lokale forankring.

“Der skal du bare læse meddelelsen, der er kommet. Vi er selvfølgelig rigtig, rigtig glad for, at der nu er udsigt til en højere kapitalforrentning, lokal forankring og udsigt til udbytter. Bestemt er vi det,” siger Mikael Nielsen.

De to ejerfonde er også sat i verden for at støtte lokalområdet med penge til blandt andet kulturelle tiltag.

”Det glæder mig jo, at der er noget, der tyder på, at der kommer et afkast, og de har jo sat kroner på, hvad de regnede med, hvad det kan blive. Så bliver det jo rigtigt sjovt at sidde i den stilling, som jeg sidder i, så vi kan støtte lokalområdet,” siger Finn Ladegaard.

I en meddelelse onsdag, fremgår det, at DAB’s tidligere storaktionær, AP Pension, i dag ejer under 5 pct. af aktiekapitalen.