KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Bæredygtig

Alt for få hænder til at vende Danmark fra gas til el: “Udfordring kommer til at strække sig over generationer”

Efterspørgslen på tjenester, der skal elektrificere Danmark er eksploderet, men der mangler ansatte til at udføre opgaverne. Det mærker man bl.a. hos Cerius Radius, der mangler alt fra elektrikere til projektledere og operatører. Foto: Brage Borup
Efterspørgslen på tjenester, der skal elektrificere Danmark er eksploderet, men der mangler ansatte til at udføre opgaverne. Det mærker man bl.a. hos Cerius Radius, der mangler alt fra elektrikere til projektledere og operatører. Foto: Brage Borup Foto: Brage Borup

Manglen på grøn arbejdskraft accelererer, i takt med at Danmark dropper gas. Netselskaberne kan ikke følge med, og ordførere leder efter en løsning op til valget

Ladestandere til elbiler, varmepumper, fjernvarme. Efterspørgslen på elektrificering har aldrig været højere. Men manglende ansatte til at udføre opgaverne bremser omstillingen.

Udfordringen med især arbejdskraft har været velkendt de seneste år, men efter Ruslands invasion af Ukraine og et nationalt fokus på at blive fri af gas, er den taget kraftigt til i styrke. Det fortæller Knud Pedersen, formand i Cerius og Radius Elnet, der driver størstedelen af elnettet i Østdanmark.

Den her udfordring kommer til at strække sig over generationer

Sara Petrycer Hansen, stifter, Mentor to Impact

“Bare i år har vi haft en stigning på over 100 pct. i forespørgsler om nettilslutninger af lynladestationer til elbiler. Der er brug for flere projektledere, underentreprenører og elektrikere,” siger Knud Pedersen og tilføjer, at selskabet har behov for at ansætte ca. 100 medarbejdere i år for at følge med efterspørgslen. Det er svært at se, hvor de grønne hænder skal komme fra, for konkurrencen er stor.

Den jyske energikoncern Ewii er også på udkig efter kræfter til elektrificeringen, fortæller Claus Møller, direktør for kommerciel infrastruktur.

“Vi er kommet for sent i gang, og nu accelererer det helt sindssygt på baggrund af Ukraine. Det er en faktor fem i udbygningshastighed og en helt klar flaskehals for den grønne omstilling,” siger han.

En perfekt storm

Det seneste år er der udgivet analyse på analyse om den mangelvare, arbejdskraft har udviklet sig til. Konklusionen er overordnet den samme, mens tallene varierer. Brancheforeningerne Dansk Industri og Green Power Denmark vurderer, at der er brug for 45.000 flere ansatte til den grønne omstilling mod 2030. Den grønne tænketank Concito skyder på, at der vil mangle 50.000.

“Der er en perfekt storm under opsejling,” vurderer Sara Petrycer Hansen, stifter af projektet Mentor to Impact, der forsker i løsninger til arbejdskraftproblemet. Hun er tidligere seniorkonsulent hos Concito, hvor hun var med til at udarbejde analysen.

Mens nødvendigheden af arbejdskraft til grøn omstilling stiger, er selve arbejdsstyrken også på retur. Brancheorganisationen SMV Danmark, vurderer, at der er 13.000 færre arbejdsdygtige danskere i alderen 20-29 år i 2030. I 2040 vokser tallet til 80.000. Allerede nu har Danmark historisk lav ledighed.

“Den her udfordring kommer til at strække sig over generationer, og vi kan som land ikke pege på en løsning. Vi kan heller ikke længere hente arbejdskraften i Europa eller Østeuropa, for der er man ved at lave samme øvelse,” siger Sara Petrycer Hansen.

Allerede nu er de økonomiske konsekvenser tydelige, og alene i 2022 kommer manglende hænder til at koste 49 mia. kr. i tabt omsætning fordelt over alle brancher, viser beregninger fra maj foretaget af Dansk Erhverv.

Arbejdskraft på valg

Virksomhedernes udfordringer, den økonomiske effekt og risikoen for at sætte den grønne omstilling over styr, gør problemstillingen til et af de mest relevante spørgsmål i den kommende valgkamp. Det fortæller beskæftigelsesordfører Henrik Møller (S).

“Det er vores største problem. Vores hovedfokus bliver omstillingen af de ca. 70.000 ufaglærte vi har, der skal gøres faglærte. Jeg kan garantere, at der kommer flere tiltag, når det gælder uddannelse og efteruddannelse, for vi skal have hele paletten i spil for at løse det her problem,” siger han.

Hos Venstre fremhæver beskæftigelsesordfører Hans Andersen, at partiet vil arbejde med konkrete tiltag for at få flere i beskæftigelse, selv om den ligger på et historisk højt niveau i øjeblikket:

“Vi har for nyligt fremlagt vores forslag til en målrettet skattelettelse til folk i arbejde, og vi foreslår et højere beskæftigelsesfradrag. Vi har også foreslået at sænke ydelserne til især arbejdsløse indvandrere. Det skal bidrage til, at det bedre kan betale sig at arbejde, og det er afgørende for, at Danmark kan gå forrest i klimakampen.”