SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Virksomheder

Storstilede danske havvindplaner løber ind i problemer: Kan være i strid med regler

Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Opdateret 12.10 - Det er blevet slået op som et potentielt nyt dansk industrieventyr, men nu er storstilede havvindplaner løbet ind i problemer.

Energistyrelsen har nemlig stillet sagsbehandlingen af de havvindprojekter og andre vedvarende energiprojekter, som er omfattet af den såkaldte åben dør-ordning, i bero. Det fremgår af en pressemeddelelse mandag.

Det skyldes, at Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet – i dialog med regeringens statstøttesekretariat – har vurderet, at tildelingen af tilladelserne til projekterne kan være i strid med EU-retten.

“Det er en alvorlig situation for den grønne omstilling og især for de markedsaktører, der står klar i boksen til at investere i denne form for havvind. Der skal ikke herske tvivl om, at jeg er dybt frustreret over, at i en tid, hvor vi har så meget brug for mere grøn energi, nu står i denne situation. Men regler skal overholdes, og jeg respekterer, at Energistyrelsen skal handle på en risiko for strid med EU-retten,” udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagard i en pressemeddelelse.

Derfor er sagsbehandlingen af alle verserende sager under ordningen nu sat i bero, indtil det er undersøgt nærmere, lyder det.

De danske energikæmper Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og Ørsted er nogle af de energiudviklere, der har lanceret store planer for at udbygge massive, støttefrie havvindprojekter i Danmark gennem åben dør-ordningen.

I oktober annoncerede de to danske selskaber, at de ville slå sig sammen om at opføre fire store havvindprojekter med en samlet kapacitet på 5,2 gigawatt i dansk farvand gennem den ordning.

33 aktive ansøgninger

CIP havde allerede i sommer søgt om tilladelse til at udvikle flere store havvindprojekter gennem åben dør-ordningen, som giver energiudviklere mulighed for at udvikle havvindparker udenom de statslige udbud. Og det var fire af de projekter, som Ørsted siden koblede sig på.

Politik
De har sat sig på havbunden gratis – nu står energikæmper til milliardgevinst

En række andre selskaber som Copenhagen Energy, European Energy og Andel har nemlig ligeledes ansøgt om lov til at opføre danske havvindparker under åben dør-ordningen.

I alt drejer det sig om 33 aktive ansøgninger, og heraf er 25 de ansøgninger, der tikkede ind i højt tempo sidste forår, oplyser Energistyrelsen. Målt i kapacitet løber ansøgningerne samlet set op imellem 12,6-21 gigawatt.

Ifølge brancheorganisationen Green Power Denmark er beslutningen om at sætte åben dør-projekterne i bero en “kæmpe mavepuster” for de danske klimaambitioner.

“Det her er fuldstændig uhørt. Regeringen smækker pludselig døren til den grønne omstilling i med et brag, der sender chokbølger igennem hele den grønne energibranche. Virksomhederne har lavet et kæmpe forarbejde og er klar til at bygge mere grøn energi, og så trækker regeringen stikket på ’åben dør’-ordningen i 11. time,” lyder det fra adm. direktør Kristian Jensen i en skriftlig kommentar.

“Det er simpelthen ikke i orden. Det er et brud på den måde, vi historisk har drevet energipolitik i Danmark og skaber enorm usikkerhed om de grønne investeringer,” fortsætter han.

Debat om havarealer

Idéen bag åben dør-ordningen, der har eksisteret siden slutningen af 1990'erne, har været at give energiudviklere mulighed for at opføre havvindparker udenom de statslige udbud.

Det betyder, at selskaberne selv kan tage initiativ til at opføre en havvindpark af en selvvalgt størrelse og på en selvvalgt placering – og det er en forudsætning, at parkerne opføres uden statsstøtte.

Udviklerne kan gennem ordningen lægge beslag på et dansk havareal ved “først til mølle-princippet”. Det betyder, at de i princippet kan reservere et areal, hvis de sender en ansøgning som de første. Uden at skulle betale for havarealet.

Det seneste statslige udbud i Danmark har desuden også vist, at der er stor interesse for at udvikle havvind i Danmark. Faktisk så stor interesse, at i alt fem udviklere var villige til ikke blot at opføre havvindparken Thor uden støtte, men også til at betale den maskimale pris for at gøre det. Den tyske energikoncern RWE vandt udbuddet og skal betale 2,8 mia. kr. til staten for at få lov til at opføre parken.

Det førte sidste efterår til en debat om, hvorvidt de selskaber, der ville benytte åben dør-ordningen, også skulle betale et samfundsbidrag. Det blev fremført af Moderaternes partiformand, Lars Løkke Rasmussen, under valgkampen.

Efterfølgende oplyste både Ørsted og CIP, at de var villige til at indgå i en dialog om give et samfundsbridrag til statskassen for de åben dør-projekter, der har ansøgt om at udvikle.

Mandagens udmelding ændrer ikke på den politiske aftale, som blev indgået i sommer, om at femdoble Danmarks kapacitet af havvind - og dermed at sikre 9 gigawatt ny havvind - frem mod 2030.