Officielt: Mærsk-kronprins bliver topchef hos stor rival

391420_16_9_large_514.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
18. nov 2019 KL.16:31
Søren Toft stryger til tops i MSC, der er en direkte konkurrent til A.P. Møller-Mærsk. 

Det bekræfter verdens næststørste rederi i en pressemeddelelse, efter Shippingwatch i fredags kunne afsløre, at den tidligere driftsdirektør i Mærsk skifter til den italiensk-schweiziske gigant. 

45-årige Søren Tofts nye titel er adm. direktør for container- og logistikaktiviteterne i MSC, og dermed får han det øverste ansvar for det vigtigste område i koncernen. 

Erhvervsmediet Finans skrev tidligere mandag, at Toft har en karensperiode på 12 måneder, før han kan tiltræde i sit nye job. I pressemeddelelsen slår MSC fast, at tiltrædelsesdatoen først bliver meldt ud på et senere tidspunkt. 

Her oplyses det også, at Søren Toft flytter til Geneve, hvor MSC har hovedkontor, med sin familie. Med sig i bagagen har han 25 års erfaring i Mærsk, hvor han internt blev betraget som en oplagt langsigtet afløser for den 55-årige topchef, Søren Skou. 

Stenrig ejerfamilie 

Maersk Line er fortsat markedsleder i containershipping-industrien, men ifølge analysehuset Alphaliner vil MSC hale kraftigt ind på danskerne i de kommende år, da rederiet har væsentligt flere skibe i ordrebogen. 

MSC er ejet af den uhyre velhavende Aponte-familie, der er kendt for sjældent at udtale sig til pressen. 

Rivaliseringen til trods har Maersk Line og MSC de seneste mange år samarbejdet i den såkaldte 2M-alliance, hvor man udnytter hinandens rutenetværk og kapacitet for at nedbringe omkostningerne. Aftalen løber fem år endnu, og selvom Søren Toft nu bringer et hav af Mærsk-viden med sig over hos MSC, slog Søren Skou i fredags fast, at han er sikker på, at man også fremover vil have et godt samarbejde. 

Ifølge Børsens oplysninger har 2M-alliancen en samlet omkostningsbase på svimlende 10 mia. dollar. 

Ledelsesvakum i Maersk Line 

Med Søren Tofts afgang er der opstået et akut ledelsesvakuum i det lyseblå rederi. For tre en halv måned siden opsagde Søren Toft den mangeårige netværkschef og senior vice president, Anders Boenæs, pga. uenighed om den fremtidige strategi og ledelsesstil. 

Dermed må Søren Skou sande, at to af hovedarkitekterne bag opkøbet og den efterfølgende integration af Hamburg Süd ikke længere er på Esplanaden. 

Mens Mærsk allerede har fundet en intern afløser til posten som netværkschef i form af Lars Mikael Jensen, som har været i Mærsk siden 1984, har Søren Skou midlertidigt overtaget Søren Tofts opgaver i Maersk Line. 

"Jeg benytter lejligheden til at overveje, hvad vi skal gøre. Vi har masser af gode kandidater til det job, men vi kan også overveje at lave en lille smule om på vores struktur. Men det er noget, vi vil tage en beslutning om inden alt for længe," sagde Søren Skou på et pressemøde fredag i forlængelse af kvartalsregnskabet.