Jan Bech Andersen klar til at sælge en del af sine aktier i storklub: "Best case scenario er, at Brøndby bliver sikret på lang sigt"

394673_16_9_large_715.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
22. jan 2020 KL.15:00
Jan Bech Andersen, storaktionær i Brøndby IF, ser lyst på fremtiden forud for den livsvigtige aktieemission og åbner for at reducere sin aktiepost

Magtfordelingen i Brøndby IF kan meget vel ændre sig inden længe. Det slår bestyrelsesformand og hovedaktionær siden 2013, Jan Bech Andersen, fast i et stort interview med Børsen forud for den kommende aktieemission.

“Best case scenario er, at Brøndby bliver sikret på lang sigt, også på bekostning af min aktiepost. Det kan både være, at jeg øger min ejerandel eller tager den lidt ned,” siger Jan Bech Andersen, der i dag sidder på 54,6 pct. af aktierne.

“Hvis der kommer en strategisk investor med synergier, kigger vi på det. Ellers gælder det om at få skabt et fundament, og så skal vi for alt i verden undgå et scenarie som i 2018, hvor vi havde en for stor trup og hyret nogle spillere, vi ikke kunne sælge. Men det er jeg ret overbevist om ikke kommer til at ske igen,” fortsætter han.

Allerede sidste år besluttede klubben fra den københavnske vestegn at igangsætte arbejdet hen mod en aktieemission, som skal polstre det økonomiske fundament med op til 156 mio. kr. Det sker efter flere år med røde tal på bundlinjen. Siden 2014 og frem til det senest offentliggjorde regnskab for tredje kvartal sidste år har Brøndby tabt 276,7 mio. kr.

Indtil videre er der kun sluppet få oplysninger ud om arbejdet op til emissionen, men ifølge Brøndby selv er man i dialog med flere interessenter. Mediet Inside Business skrev tidligere på ugen, at Red Bull-rigmanden Dietrich Mateschitz allerede har lagt turen forbi den københavnske vestegn. En historie, som Jan Bech Andersen selv har afvist over for B.T. 

I forvejen ejer energidrik-giganten fodboldklubberne RB Leipzig og Red Bull Salzburg. 

Har brugt kvart milliard


Ifølge Jan Bech Andersen selv har han brugt et sted mellem 250-300 mio. kr. på Brøndby, og onsdag kom det frem, at han til og med 30. september næste år vil støtte selskabet med op til 53 mio. kr., fratrukket provenuet ved den kommende aktieemission.

“Jeg har ikke nogen smertegrænse, for det gælder om at investere med kløgt og være sikker på, at det går til de rigtige ting. For mig gælder det om, at der skal laves forretning der, hvor pengene kommer ind.”

Indtil videre er der kun sluppet få oplysninger ud fra forberedelserne til emissionen, men ifølge Børsens oplysninger er Jan Bech Andersen og resten af klubbens ledelse i dialog med flere udenlandske investorer.

Jesper Jørgensen, driftsdirektør og partner i Deloitte, har i flere år beskæftiget sig med fodboldøkonomi.

Han er ikke i tvivl om, at det bedste bud på en ny medejer af Brøndby IF skal findes uden for landets grænser.

“Hvis der kommer andre end Jan Bech Andersen, vil det nok være centreret omkring nogle amerikanske eller engelske investeringsfonde, som gerne vil ind i fodboldverden,” vurderer han og fortsætter:

“Der kommer ingen danske fonde, det kan jeg ikke forestille mig. Der findes ingen danske fonde, som er interesseret i sport.”

Kritik fra fans

Selvom Brøndby igen er på pengejagt, har klubben rykket sig på flere parametre siden redningen for syv år siden. Foruden næsten at have tredoblet de kommercielle indtægter, har man udbygget området på og omkring stadionet og investeret massivt i truppen og udbygningen af talentakademiet, også kendt som Masterclass.

Alligevel er det blot blevet til en enkelt pokaltriumf og det, mange betegner som et glippet mesterskab i sæsonen 2017/18.

I starten af januar skrev en sammenslutning af nogle af Brøndbys største fanafdelinger et åbent brev, hvor de stillede sig kritisk over for nogle af de beslutninger, der er blevet truffet i de forgangne sæsoner.

“Vi har gennem årene set på store satsninger, der potentielt kunne have kostet klubbens overlevelse og var særdeles tæt på at gøre det.”

“Der skal vi ikke hen igen. Det skal vi have øje for, når der inden for de kommende måneder skal træffes nogle afgørende strategiske og økonomiske beslutninger om fremtiden for vores fælles klub,” lød det i brevet.

Har begået fejl

Direkte adspurgt om kritikken er Jan Bech Andersen ikke bleg for at indrømme, at han har begået fejl, og at der er plads til forbedringer - især når det gælder rekruttering og videresalg af spillere.

Derfor - understreger han - ser han det nødvendigvis ikke som noget negativt, at nogle af fansene lufter deres bekymringer.

“Det er fremragende, at de de rækker ud, og som jeg ser det, er det en kærlighedserklæring. Det er meget sympatisk, at de gerne vil tilsidesætte de sportlige resultater for en stund for at få en økonomisk bæredygtig klub. Men hvis man kigger på vores budget, er det stadig til top fire, så det er ikke et spørgsmål om, at vi skal ligge og rode rundt i midten eller bunden af Superligaen.”

Læs hele interviewet med Jan Bech Andersen på borsen.dk torsdag klokken 09.00.