Arkil-familien vil sige farvel til børsnotering: "For stort et apparat for en lille aktie"

null

380404_16_9_large_16.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
25. apr 2019 KL.10:01
Da entreprenørkoncernen Arkil gik på børsen i 1978, i øvrigt som den første sønderjyske industrivirksomhed i historien, gav det god mening:

Stifteren af familiefirmaet var død året forinden. Ved en børsnotering fik hans fem børn en præcis værdiangivelse af familieforetagendet, og samtidig fik entreprenørkoncernen – på tærskelen til et stort byggeopsving i 80'erne – adgang til kapital og vækst.

Men i dag – 41 år senere – giver børsnoteringen ikke den samme mening for  Arkil-koncernen, der er kendt for store infrastrukturopgaver som bl.a. udvidelsen af motorvej E45 og udvidelsen af det nye havnekvarter Aarhus Ø.

Derfor har den nuværende ledelse, brødrene Jens Skjøt-Arkil og Jesper Arkil, der både står for den daglige ledelse og sidder på 22 pct. af aktierne og 64 pct. af stemmerne i Ove Arkil, tilbudt at opkøbe alle udestående aktier, og siden afnotere selskabet fra børsen

Stort apparat

Adm. direktør Jesper Arkil forklarer beslutningen ganske enkelt:

“Vi er en meget lille aktie, men det kræver et ganske stort apparat at være børsnoteret, og det giver simpelthen ikke et tilstrækkeligt return on investment til, at det giver mening at opretholde den situation længere,” forklarer han.
De første år af Ove Arkil-koncernens liv som børsnoteret entreprenørvirksomhed kunne regnskabsrapporteringen klares på omkring en halv snes sider. I dag er selv et mindre børsnoteret selskab nødt til at overholde børs- og regnskabsregler, der tvinger årsrapporten op på over 100 sider.

Dette kombineret med alle øvrige krav om kvartalsregnskaber og compliance gør, at Jesper Arkil og Jens Skjøt-Arkil gerne vil sige stop.

Branche med lave marginaler

“Nasdaq tager ikke hensyn til, om man er stor eller lille. De mange krav til børsnoterede selskaber koster mange rådgiveromkostninger, og det skal ses i lyset af, at vi arbejder i en lavmarginal-branche,” siger Jesper Arkil.

Tilbuddet, der fremkom i går aftes, er på 1550 kr. pr. B-aktie, hvilket er en overkurs på 38 pct. i forhold til seneste aktuelle kurs, før tilbudet fremkom i går aftes. Aktien steg torsdag morgen med ekspresfart til kurs 1520, hvilket er fem point over den højeste historiske handelskurs nogensinde. 

Arkils bestyrelse, anført af lic.jur. Agnete Raaschou-Nielsen, skal nu lave en såkaldt fairness-vurdering af familiens tilbud.

Bestyrelsesformanden siger, at Arkil-brødrenes ønske om afnotering og overtagelse af hele ejerskabet via deres holdingselskab ikke har været drøftet på forhånd i bestyrelsen.

“Men omvendt er det ikke fuldstændigt overraskende, at tredje generation i Arkil-familien har haft sådanne tanker. De lægger navn til selskabet, står for ledelsen, og der er ingen tvivl om deres stærke dedikation over for selskabet,” siger Agnete Raaschou-Nielsen.

Ud over Arkil-brødrenes aktiepost i holdingselskabet J2A Holding A/S og Ellen og Ove Arkils Fond har Lind Invest med velhaveren Henrik Lind som ejer en betydende aktiepost.

Lind Invest støtter indløsningstilbuddet, og samlet set er der bindende tilsagn fra næsten 45 pct. af aktierne og 75 pct. af stemmerettighederne til planen om at indløse aktionærerne og løfte Arkil ud af børsverdenen.

Der skal dog 90 pct. af aktierne til, før planen gennemføres.