Klumme: Køb en bestyrelsesninja - Investeringen er til at overskue, og udbyttet er langt bedre end penge i banken

Værdiskabende bestyrelsesmedlemmer er et undertippet aktiv. Ofte yder de langt mere end de bliver betalt for, og de går til opgaven med en passion, som var virksomheden deres eget kød og blød, skriver Pernille Marott

Pernille (4).jpg.jpg.jpg
"De ejerledere, der har taget springet og hyret bestyrelsesprofiler ind, når de har stået overfor et vækstspring, produktudvikling eller en økonomisk krise, ved, at det er pengene værd," skriver Pernille Marott. Foto: Christina Bode
Pro selvstændig
Eksklusivt for kunder
04. mar 2021 KL.17:30

Hvor mange timer bruger du på bestyrelsesarbejde?

Spørgsmålet kom fra en direktør i en kommerciel virksomhed, hvor jeg sidder i bestyrelsen. Det fik mig til at tænke – og tælle. Tælle noget, jeg modsat alle andre opgaver i min virksomhed egentlig ikke registrerer, men altid finder tid til.

Fordi bestyrelsesarbejdet handler om at stille op, når behovet opstår. Fordi arbejdet er drevet af passion og engagement. Og viden. Et værdiskabende bestyrelsesmedlem er superstjernernes svar på en bodyguard; én, der tænker virksomhedens ve og vel ved alle tænkelige lejligheder. Det målbare er åbenlyst i timerne omkring bestyrelsesbordet og selve forberedelsen inden. Men tiden mellem møderne, hvor der skal følges med i branchens agenda, og netværk skal sættes i spil, er en ikke uvæsentlig del af bestyrelsesarbejdet.

Hans valg er langt henad vejen typisk for mange af de vellykkede ejerledere, der ikke kan lade være med at hjælpe smv-segmentet til at styre mere lige mod væksten og den gode forretning

Tidligere ejerleder Andreas Frøland er en af de bestyrelses-ninjaer, der går i daglig kamp for smv-segmentet. Sådan har det været, siden Andreas sagde farvel til små ti år som ejerleder i BluePosition, og vi mødtes på en bestyrelsesuddannelse tilbage i 2014.

Dengang havde Andreas netop forladt direktørposten i den partnerdrevne televirksomhed, der lavede omstillingsanlæg til mobiltelefoner. Det var hans og partnerens baby, indtil virksomheden blev solgt til TDC. De 8 ansatte kunne over en nat sætte tre nuller bag antallet af kollegaer. Ejerledernes personlige opsparing fik også en pæn håndfuld nuller med på vejen. Og selv om den slags luner, og det ikke skortede på nye udviklingsmuligheder i den store virksomhed, så blev han hurtigt mæt af det corporate liv og drømte om igen at mærke den agilitet, som er kendetegnet for mindre enheder.

Glæden ved at dele er en del af lønnen

Her kan man så vælge at starte noget nyt op eller hjælpe dem, der allerede er i gang. Andreas valgte bestyrelsesvejen. Og hans valg er langt henad vejen typisk for mange af de vellykkede ejerledere, der ikke kan lade være med at hjælpe smv-segmentet til at styre mere lige mod væksten og den gode forretning.

De kender gamet, og er ikke bange for at dele ud af deres enorme viden. Det er ligefrem en tilfredsstillelse. Og så har de en fighterånd, der betyder, at de kan gå i arbejdsmode fra det sekund, der er brug for det, til krisen er drevet over.

“Wa koster’ed?” tænker den prisbevidste ejerleder nu. Og tænk, det er så billigt, at både jyder og københavnere burde hive mindst to ind bare til en start. En af de få undersøgelser, der afdækker lønninger i bestyrelser, er foretaget af selv samme Andreas Frøland, der er en af drivkræfterne bag Boardpartner. Senest gennemførte foreningen i 2020 en undersøgelse, der viste, at et bestyrelsesmedlem i smv-segmentet i gennemsnit honoreres med 50.000 kroner om året, mens en formand M/K hiver minimum det dobbelte hjem.

For det enkelte medlem, der kan tjene langt mere på konsulentarbejde, er beløbet håndører. For ejerlederen er det samlet set et meget billigt årsværk. Og for det kan han få tre dedikere eksperter i smv-drift, som vil være der alene for at tjene virksomheden bedst muligt. De ejerledere, der har taget springet og hyret bestyrelsesprofiler ind, når de har stået overfor et vækstspring, produktudvikling eller en økonomisk krise, ved, at det er pengene værd. For de rigtige hoveder kan hurtigt identificere, hvor de skal ramme, før de hugger til med ninjasværdet.

Ydmyghed overfor rådgiverrollen

Mange af dem har endda ’stået i lære’ som bestyrelsesmedlem, før de begyndte at få honorar for deres sparring. Ydmygt har de leveret time efter time som eksempelvis mentor for de mange innovative startups ved DTUs Science Park.

Pro selvstændig

Den glødende tech-entusiast Andreas har foreløbig selv haft 10 virksomheder gennem sine hænder og delt ud af sin viden fra årene med BluePosition, mens han byggede en bestyrelsesprofil op til et fuldtidsjob med mere end en håndfuld betalte poster. Og Andreas er blot en blandt mange, der stiller op og samlet yder op til 200 gratis timer til en enkelt start up. Det er værd at huske på og vigtigt at værdsætte. For det siger noget om, at den udbredte frygt for at hive eksterne ind til at få virksomheden derhen, hvor man har planlagt, måske er større end nødvendigt.

Andreas Frøland er blot en af de mange ejerledere, der har viet sin tid til udvikling af smv’ere. Sammen med sine bestyrelseskollegaer er han lige det følelsesmæssige skridt længere væk fra kogepladen end ejerlederen. Derfor ryster han ikke på hånden, når der skal røres i gryden. Og derfor kan det godt betale sig at få ham og ligesindede indenfor døren.

Tilknyttet artikel


Klumme: Gør som gartner Gottlieb – brug bestyrelsen og gå fra konkursstemning til millionforretning

Pernille (4).jpg.jpg
Pro selvstændig
Eksklusivt for kunder
13. jan 2021 KL.13:07

Mundbind, sprit og uforudsigelighed bliver en lige så vigtig del af forretningshabitten i 2021, som den har været i det forgangne år. Da coronaen ramte erhvervslivet, foreslog jeg at gøre bestyrelsen til en del af ejerlederens hjælpepakke. Anlægsgartner Gottlieb fra Skibby er et slående eksempel på, hvorfor det betaler sig at omgive sig med fagpersoner, der dækker én ind der, hvor man selv mangler muskler. Derfor gentager jeg budskabet:

Hvis du ikke allerede har en bestyrelse til at hjælpe dig igennem, så inviter dygtige mennesker med til din virtuelle nytårskur. Se, om der ikke skulle være nogle, du kan svinge med værdimæssigt, og som kan spille ind med en faglighed omkring f.eks. økonomi eller forretningsudvikling, hvor du måske ikke selv er 100-meter-mester.

Pro selvstændig

Vækst gennem bestyrelsen

Jeg er med på, at det for de fleste nok ikke lige er tiden, hvor det personlige overskud vælter ud af kroppen, som nytårskonfekten i et overflødighedshorn fra La Glace. Men ved man først, hvad den rette faglighed kan gøre af forskel, kommer energien helt af sig selv.

Hos Anlægsgartner Gottlieb A/S kender ejerlederen til at være under økonomisk, mentalt og tidsmæssigt pres, som netop er det, mange ejerledere oplever i denne tid. Efter en ellers god start i en kostald med en trillebør og kultivator tilbage i 2001, sad han i saksen, da finanskrisen buldrede. Heldigvis havde Gottlieb allerede fået en professionel bestyrelse ind samtidig med, at han gjorde virksomheden til et A/S. Det har Gottlieb aldrig fortrudt.

En del af skrivebordstiden har han netop brugt på at lave en 10-års plan, der inkluderer tre nye forretningsområder, fem af verdensmålene og en god portion flere medarbejdere

Bestyrelsen hjalp ham med at vækste til 50 medarbejdere på ti år. Og det var også bestyrelsen, der i mellemtiden var skiftet ud til én med speciale i finansiel krisehåndtering, som trak på hele fagpaletten, da det gik galt. En hovedentreprenør, som Gottlieb leverede til, gik konkurs og hev gartneren med i faldet.

Det fald ville have givet ham ubetalelig gæld for livet, hvis ikke bestyrelsesprofiler i skikkelse af modne advokat- og finanshjerner sørgede for de mest optimale finansielle betingelser og en tilrettet strategi, som gjorde det muligt for den noget mere finansgrønne gartner at udbetale de trofaste medarbejdernes løn hver måned gennem de to år, mareridtet varede.

Flere redskaber i værktøjskassen

Den slags slider på sjælen, og at den – såvel sjæl som virksomhed – ikke gik helt itu, skyldes en aktiv indsats fra grønne Gottlieb og hans tillidsfulde medarbejdere og ikke mindst bestyrelsen, som fik alle op til overfladen igen, hvilket med stor sikkerhed ikke var lykkedes med en kultivator og en trillebør alene.

Bestyrelsesprofilerne fik også lært Gottlieb så meget om krisestyring, rettidig omhu og netværks betydning, at han har smidt hækkeklipperen og omprioriteret sin tid, så han nu bruger 85 procent af den på psykologi og økonomi.

En del af skrivebordstiden har han netop brugt på at lave en 10-års plan, der inkluderer tre nye forretningsområder, fem af verdensmålene og en god portion flere medarbejdere end de 100, virksomheden netop har rundet.

Indsatserne vurderes tilsammen at skabe en årlig tilvækst på +10 millioner kroner, og det vil derfor være en meget attraktiv forretning, der står tilbage, når den gamle gartner vælger at blive i sin egen have og se græsset gro, når han fylder 61 år.

Krisehjælp til tiden

At gå i målrettede ejerskiftetanker 10 år før tid, er uhørt for mange ejerledere. Og det kunne hænge sammen med, at det er uhørt for mange ejerledere at have professionelle bestyrelsesprofiler helt tæt på forretningen, der både hjælper med at få en til at vokse, men i lige så høj grad hjælper en med ikke at forsvinde helt, når krisen kradser allermest – præcis som vi ser det nu.

Lad 2021 være året, hvor flere ejerledere lukker dygtige bestyrelsesprofiler ind, så virksomhederne kan bestå trods de mange udefrakommende benspænd.

Skål for professionel og motiverende rådgivning, klare mål og de helt igennem hårdtarbejdende ejerledere. Rigtig godt nytår.