Klumme: Gør som gartner Gottlieb – brug bestyrelsen og gå fra konkursstemning til millionforretning

Hjælpepakker og udskydelse af skatte- og momsbetalinger har parkeret en konkursbølge, som snart skyller ind over os, hvis virksomhederne ikke finder holdbare løsninger for bl.a. polstring, kreditramme og produkt- og konceptudvikling. Anlægsgartner Gottlieb oplevede for syv år siden, hvordan netop en skarp bestyrelse reddede hans forretning fra fallittens rand

Pernille (4).jpg.jpg
"Indsatserne vurderes tilsammen at skabe en årlig tilvækst på +10 millioner kroner, og det vil derfor være en meget attraktiv forretning, der står tilbage, når den gamle gartner vælger at blive i sin egen have og se græsset gro, når han fylder 61 år," skriver Pernille Marott. Foto: Christina Bode
Pro selvstændig
Eksklusivt for kunder
13. jan 2021 KL.13:07

Mundbind, sprit og uforudsigelighed bliver en lige så vigtig del af forretningshabitten i 2021, som den har været i det forgangne år. Da coronaen ramte erhvervslivet, foreslog jeg at gøre bestyrelsen til en del af ejerlederens hjælpepakke. Anlægsgartner Gottlieb fra Skibby er et slående eksempel på, hvorfor det betaler sig at omgive sig med fagpersoner, der dækker én ind der, hvor man selv mangler muskler. Derfor gentager jeg budskabet:

Hvis du ikke allerede har en bestyrelse til at hjælpe dig igennem, så inviter dygtige mennesker med til din virtuelle nytårskur. Se, om der ikke skulle være nogle, du kan svinge med værdimæssigt, og som kan spille ind med en faglighed omkring f.eks. økonomi eller forretningsudvikling, hvor du måske ikke selv er 100-meter-mester.

Pro selvstændig

Vækst gennem bestyrelsen

Jeg er med på, at det for de fleste nok ikke lige er tiden, hvor det personlige overskud vælter ud af kroppen, som nytårskonfekten i et overflødighedshorn fra La Glace. Men ved man først, hvad den rette faglighed kan gøre af forskel, kommer energien helt af sig selv.

Hos Anlægsgartner Gottlieb A/S kender ejerlederen til at være under økonomisk, mentalt og tidsmæssigt pres, som netop er det, mange ejerledere oplever i denne tid. Efter en ellers god start i en kostald med en trillebør og kultivator tilbage i 2001, sad han i saksen, da finanskrisen buldrede. Heldigvis havde Gottlieb allerede fået en professionel bestyrelse ind samtidig med, at han gjorde virksomheden til et A/S. Det har Gottlieb aldrig fortrudt.

En del af skrivebordstiden har han netop brugt på at lave en 10-års plan, der inkluderer tre nye forretningsområder, fem af verdensmålene og en god portion flere medarbejdere

Bestyrelsen hjalp ham med at vækste til 50 medarbejdere på ti år. Og det var også bestyrelsen, der i mellemtiden var skiftet ud til én med speciale i finansiel krisehåndtering, som trak på hele fagpaletten, da det gik galt. En hovedentreprenør, som Gottlieb leverede til, gik konkurs og hev gartneren med i faldet.

Det fald ville have givet ham ubetalelig gæld for livet, hvis ikke bestyrelsesprofiler i skikkelse af modne advokat- og finanshjerner sørgede for de mest optimale finansielle betingelser og en tilrettet strategi, som gjorde det muligt for den noget mere finansgrønne gartner at udbetale de trofaste medarbejdernes løn hver måned gennem de to år, mareridtet varede.

Flere redskaber i værktøjskassen

Den slags slider på sjælen, og at den – såvel sjæl som virksomhed – ikke gik helt itu, skyldes en aktiv indsats fra grønne Gottlieb og hans tillidsfulde medarbejdere og ikke mindst bestyrelsen, som fik alle op til overfladen igen, hvilket med stor sikkerhed ikke var lykkedes med en kultivator og en trillebør alene.

Bestyrelsesprofilerne fik også lært Gottlieb så meget om krisestyring, rettidig omhu og netværks betydning, at han har smidt hækkeklipperen og omprioriteret sin tid, så han nu bruger 85 procent af den på psykologi og økonomi.

En del af skrivebordstiden har han netop brugt på at lave en 10-års plan, der inkluderer tre nye forretningsområder, fem af verdensmålene og en god portion flere medarbejdere end de 100, virksomheden netop har rundet.

Indsatserne vurderes tilsammen at skabe en årlig tilvækst på +10 millioner kroner, og det vil derfor være en meget attraktiv forretning, der står tilbage, når den gamle gartner vælger at blive i sin egen have og se græsset gro, når han fylder 61 år.

Krisehjælp til tiden

At gå i målrettede ejerskiftetanker 10 år før tid, er uhørt for mange ejerledere. Og det kunne hænge sammen med, at det er uhørt for mange ejerledere at have professionelle bestyrelsesprofiler helt tæt på forretningen, der både hjælper med at få en til at vokse, men i lige så høj grad hjælper en med ikke at forsvinde helt, når krisen kradser allermest – præcis som vi ser det nu.

Lad 2021 være året, hvor flere ejerledere lukker dygtige bestyrelsesprofiler ind, så virksomhederne kan bestå trods de mange udefrakommende benspænd.

Skål for professionel og motiverende rådgivning, klare mål og de helt igennem hårdtarbejdende ejerledere. Rigtig godt nytår.

Tilknyttet artikel


Klumme: Grøn omstilling giver 750.000 kr. om året hos Haarup Maskinfabrik – og andre smv'er kan gøre det samme

Pernille (4).jpg.jpg
Det kan ikke betale sig andet end at tænke grønt, hvis man som ejerleder vil give en attraktiv virksomhed med indbygget vækstmotor videre til næste generation, skriver Pernille Marott. Foto: Christina Bode
Pro selvstændig
Eksklusivt for kunder
07. dec 2020 KL.10:26

Den multifarvede brystnål i jakkereverset er blevet en naturlig del af bestyrelsesuniformen, siden FN’s verdensmål blev vedtaget for fem år siden. Den viser, at man vil fremtiden.

Men hvis holdning ikke går sammen med handling, bliver der næppe meget klimavenlig fremtid i sigte. Slet ikke hos SMV-segmentet, hvor det på grund af mange kunders fokus på pris frem for bæredygtighed fortsat virker sort at tænke grønt. Det er dumt. For grønt er det nye sort. Og kan betale sig på den lange bane, viser eksemplet, jeg vender tilbage til lige om lidt.

Men først skal vi lige slå fast, at SMV-segmentet rent faktisk i overvejende grad ønsker at tænke grønt. Det fremgår af SMVdanmarks klimaanalyse fra tidligere i år. En stor del ved bare ikke, hvordan de skal gøre. Og i særlig grad ved de ikke, hvordan man kombinerer bæredygtighed med priseffektivitet. Her kan de imidlertid lære af en jysk ejerleder.

Fra sort til grøn på fire år

Han mener ikke, det er kunst at tænke grønt. Det er bare at gøre det. Og det kan ikke betale sig andet, hvis der skal være en attraktiv virksomhed med indbygget vækstmotor at give videre til næste generation.

Med realitetssansen og fornuften som bannerfører har indehaver og adm. direktør i Haarup Maskinfabrik, Hans Christensen, på bedste græsrodsvis sammen med sin bestyrelse gennemført det, som mange andre opfatter som umuligt: Rene grønne løsninger – fra lys over varme til transport – siden verdensmålene blev vedtaget.

Dette har firmaet gjort ganske egenhændigt, alt imens regeringen nu mere end nogensinde bøvler med at placere det grønne snit på erhvervsdanmark.

Grøn bundlinje

På maskinfabrikken, der bl.a. producerer betonblandere, forholder bestyrelsen sig til grøn omstilling på samme måde, som oplyste bestyrelser forholder sig til digital omstilling: Det skal integreres i virksomheden alle de steder, det kan skabe værdi. Tilgangen til bæredygtighed er dermed, at det skal være en del af et hele frem for et “add on”.

Den grønne omstilling på Haarup Maskinfabrik begrænser sig til ca. 20 procent af de investeringer, der er foretaget de seneste fire år.

Tilgangen til bæredygtighed er dermed, at det skal være en del af et hele frem for et “add on”. Pernille Marott

Investeringerne har koncentreret sig om reduktion af energiforbrug og elektrificering af energiforbrug. Indsatsen har sat afgørende aftryk på mere end et regnskab. Og bestyrelsesmedlemmerne har lyttet og ikke været sene til at bakke op om den nye grønne bundlinje.

For selv om det tager 7-15 år, før al tilbagebetaling er sket, så har det endelige farvel til fossile brændstoffer til fordel for de energieffektive løsninger – som solpaneler og luft-til-vand varmepumper, batteriløsninger og elbiler – betydet et årligt afkast på mellem 5 og 7 procent.

Og voila: En reduktion af vedligeholdelses- og energiudgifter på samlet 750.000 kroner om året. Den slags er det svært ikke at sætte pris på som top- og bundlinjekontrollant. Det gør de da også for fuld blæs i maskinfabrikkens bestyrelse.

Dyrk klimafællesskaber

Efter at have haft fokus på sig selv, ser virksomheden nu også i højere grad på, hvordan man kan udbrede de gode erfaringer. Faktisk arbejder de med ejerlederen i spidsen på at sprede den grønne tænkning til leverandørkæden.

Hvis det lykkes i tide at få swung i den haarupske grønne bundlinje-bølge, betyder det mindre, at regeringen har udfordringer med det grønne snit. Så kommer forandringen af sig selv nedefra – nu med den entusiastiske ejerleder og den lydhøre bestyrelse i front.

Det er vel i virkeligheden det sundeste, at markedet selv bestemmer udviklingen. Så kan man for alvor tale om bæredygtighed. Man kan så håbe, at statsapparatet, ligesom som bestyrelsen i Haarup Maskinfabrik, vil være lydhøre, når ejerledere, der har gjort sig de gode erfaringer ude i marken, åbner munden og deler ud af deres vellykkede indsatser.

Metrologerne siger, at vi får grøn jul i år. Jeg håber, de får ret i mere end én forstand. Mit juleønske er, at Haarup Maskinfabrik og andre innovative ejerledere og deres bestyrelser ikke bare forbliver grønne. De skal være de gode eksempler, som andre smv’er kan lære af, og som hver fjerde ifølge SMVdanmark-undersøgelsen også efterlyser viden om.

Så bliver det muligt at gå fra holdning til handling. Ved at lytte og lære af de gode erfaringer i tide, kan selv de små smv’er gøre en forskel. Det vil ikke bare optimere muligheden for, at der er en virksomhed, som næste generation kan overtage. Det vil transformere grøn fra ikke kun at blive modefarve i 2021, men til at blive en vaskeægte klassiker.