ATP bekymret for bobletendens i alternative investeringer: "Lave renter over lang tid har den fare i sig, at vi bliver risikoblinde"

391868_16_9_large_280.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
27. nov 2019 KL. 7:20
De lave renter risikerer at skabe et brag på de finansielle markeder. For samtidig med, at renterne er faldet, er priserne på finansielle aktiver steget så meget, at man godt kan blive bekymret for, at der gemmer sig en boble et sted derude.

Sådan lyder vurderingen fra flere af deltagerne i Børsens rundbord om lave renter.

“Lave renter over lang tid har den fare i sig, at vi bliver risikoblinde,” siger ATP-topchef Bo Foged.

I takt med at det er blevet sværere at finde afkast ved investeringer i aktier og obligationer er bl.a. de danske pensionsselskaber begyndt at lede efter alternativer som investeringer i boligbyggeri og havvindmølleparker.

Det er især her, at Bo Foged er bekymret for, at der kan opstå problemer:

“Der er helt klart segmenter, hvor vi skal være opmærksomme på de potentielle opbygninger af bobler. Der flyder rigtig meget likviditet ind i alternative aktiver, hvor der er meget hård konkurrence om de attraktive investeringer – især hvis de har et grønt islæt,” siger Bo Foged.


Bobletendenser

I Danske Bank rynker finansdirektør Jacob Aarup-Andersen også brynene, når han ser på udviklingen på markedet for alternative investeringer.

“Jeg tror ikke, at jeg vil være så dramatisk, at jeg vil sige, at vi kan se et bestemt område, som er ved at skabe bobler på et stadie, hvor vi rigtigt bekymrende. Men hvis man kigger på tværs af aktivklasser, kan der inden for visse klasser af alternative investeringer være nogle lommer, der begynder at have nogle tendenser, man skal holde øje med,” siger han.

Et kendetegn for mange af de alternative investeringer er, at de bliver foretaget på illikvide markeder, og altså er svære hurtigt at sælge igen.

Og det bekymrer Jacob Aarup-Andersen, hvad effekten bliver, når den næste krise rammer, at mange ikke kun har bevæget sig længere ud af risikokurven, men altså også i stigende grad investerer i illikvide aktiver.

“Når vi kigger på de kriser, vi har oplevet finansielt, er problemet ofte ikke aktiv-reprisningen (prisfaldet, red.) men mangel på likviditet,” siger Danske Bank-direktøren.

Ligger ikke søvnløs

Det er ikke kun i de alternative investeringer, at markedet er rødglødende.

Marianne Dahl, direktør for Microsoft i Vesteuropa, fortæller, at det også et tydeligt på it-området, at der flyder mange flere penge i systemet end tidligere.

“Hvis vi bare går 5-7 år tilbage, talte vi hele tiden om, at der manglede risikovillig kapital til at starte nye virksomheder,” siger hun.

Det problem er der ikke længere, i hvert fald slet ikke i samme grad. Nu er udfordringen snarere, at der er for mange penge:

“Jeg ser godt nok mange investeringer i alt, der rimer på digitalisering, hvor man tænker hold da op,” siger Marianne Dahl.

Hun mener dog ikke, at det er nok til at skabe en it-boble, der truer hele økonomien:

“Jeg tror stadig, at det er så få midler i et samfundsøkonomisk perspektiv, at det ikke er noget, jeg ligger søvnløs over,” siger Microsoft-direktøren.

I takt med at de lave renter har bidt sig bedre fast, end de fleste havde forventet, er der løbende blevet advaret om risikoen for, at det skaber finansielle bobler, der springer, når renten f.eks. stiger igen.

Ulykker grundlagt i gode tider

Også Den Europæiske Centralbank er opmærksom på de negative sideeffekter ved at have lave renter så længe. Siden 2014 har renten i ECB været negativ.

ECB udgav 20. november en rapport om den finansielle stabilitet i euroområdet, hvor centralbanken selv advarer mod de udfordringer deres pengepolitik skaber.

“Mens lavrentemiljøet understøtter den samlede økonomi, kan vi også notere en stigning i risikotagningen, hvilket på mellemlangt sigt, kan skabe problemer for den finansielle stabilitet,” udtalte ECBs vicepræsident Luis de Guindos i en pressemeddelelse.

I Danmark er det blandt andet Nationalbankens opgave at overvåge og forhindre, at bobler får lov at bygge sig op i dansk økonomi.

Nationalbankdirektør Lars Rohde anerkender til fulde, at de lave renter øger “risikoen for, at der i et eller flere hjørner opbygges betydelige bobler.”

“Ulykker plejer at blive grundlagt i gode tider,” siger han.

Selvom renten i Nationalbanken har været negativ stort set uafbrudt siden 2012, er det ikke Nationalbankens vurdering, at de lave renter generelt har medvirket til at opbygge bobler i dansk økonomi.

“Højkonjunkturen har fundet sted, uden at der er opbygget betydelige ubalancer,” lød konklusionen fra Nationalbanken i den seneste prognose for dansk økonomi fra september.

Men, siger Lars Rohde samtidig:

“Bobler har den ubehagelige egenskab, at de er meget nemme at identificere bagefter.”

Fornuft i priserne

Heller ikke landets største bank er bekymret for en større boble på aktie- og boligmarkedet generelt, forklarer Jacob Aarup-Andersen.

Men der er dog en fuldstændig afgørende forudsætning for den vurdering: At renten ikke pludselig stiger.

“Jeg mener overordnet set, at der er fornuft i det. Når man tror, at renteniveauerne skal ligge omkring de her niveauer, så er der fornuft i den måde meget prises på,” siger Jacob Aarup-Andersen.

Hvis man ikke tror, at renterne forbliver på det nuværende lave niveau men kommer til at stige, ændrer det grundlæggende på analysen. Så er aktivpriserne pludselig alt for høje, og så er det nemt at få øje på en boble.

”Hvis du mener, at renteniveauerne er helt forkerte, er alle aktivklasser grundlæggende set overvurderet,” siger Jacob Aarup-Andersen.