Her er investorernes næste trendsættende risikofaktor og afkastmulighed

Næste megatrend blandt virksomheder og investorer kan blive diversitet, vurderer bl.a. Investering & Tryghed

20210218-161401-1_ma.jpg
Lone Kjærgaard er blandt de få kvinder i toppen af den danske finanssektor. Arkivfoto: Tobias Nicolai
Investor
Eksklusivt for kunder
12. apr 2021 KL. 7:00

Hvis du var fodboldtræner, ville du så vinde dine kampe med 11 målvogtere? Næppe, men i erhvervslivet er der stadig en overvægt af spillere med fuldstændig samme kompetencer, profiler, baggrunde og tænkning.

Sådan lyder meldingen hele vejen rundt fra Atrium Kapitalforvaltning, Nykredit og Investering & Tryghed, og det viser data fra bl.a. MSCI, hvor 17 pct. af selskaberne i det globale aktieindeks MSCI ACWI i 2020 udelukkende havde mænd i bestyrelsen. Diskussionen om diversitet og inklusion er meget mere end blot mænd vs. kvinder, det handler også om f.eks. etnicitet, alder og baggrund.

Investor

“Vi skal lytte til forskningen, der siger noget om gruppedynamikker og beslutningstagning, og så skal vi sætte det rigtige hold under en ledelse, der kan få det bedste ud af den mangfoldighed,” siger Lone Kjærgaard, adm. direktør i Investering & Tryghed.

Mens ræset om at flashe sin grønne profil som virksomhed og som kapitalforvalter kører, er der stadig lille bevågenhed om at tænke diversitet og inklusion ind i investeringerne, selvom mangfoldighedsfaktoren er dele af både s’et og g’et i den dominerende esg-screening (miljø-, sociale- og ledelsesforhold).

Næste megatrend

“Det gik pludseligt hurtigt med e’et, og med diversitet og inklusion er der noget, der kan begynde at ræse. Men “money talks”, så så længe der ingen risici er forbundet med det, rykker det ikke meget,” siger Lone Kjærgaard og tilføjer, at miljø og klima som risikofaktorer har vist, at de påvirker markedet.

Se nu bare at få diversitet og inklusion ind i virksomhederne, det kan blive en megatrend Lone Kjærgaard, adm. direktør, Investering & Tryghed

“Se nu bare at få diversitet og inklusion ind i virksomhederne, det kan blive en megatrend. Pointen er, at man som virksomhed kan hente endnu mere, og uden diversitet og inklusion kan det blive en risikofaktor – man kan blive stemplet,” siger Lone Kjærgaard og henviser til, hvordan der f.eks. har været en investorflugt ud af den fossile energisektor.

Hos Atrium Kapitalforvaltning er partner Malene Bason helt enig i, at manglende diversitet og inklusion er en risikofaktor.

“Det er som med klima: Man får et dårligt omdømme, hvis man mangler diversitet og inklusion. Men jeg er ked af at sige det, mange af de investeringsfonde, der ser sig selv som stærke på esg- og bæredygtighedsfronten, er ikke specielt skarpe på diversitet,” siger Malene Bason, der mener, at diversitet og inklusion burde tænkes ind i alle dele af esg som en slags paraply.

17 pct. af selskaberne i MSCI ACWI i 2020 havde kun mænd i bestyrelsen

“Lægger man diversitet ned over e’et, handler det om at se på, hvor selskaberne udleder deres CO2. Går det f.eks. specielt ud over minoritetsgrupper? På samme måde kan man gøre med s’et og g’et, man bør tænke diversitet ind i alt,” siger Malene Bason og begrunder det med, at “det er det rigtige at gøre – at opføre sig ordentligt og inkluderende”.

“Det betaler sig på bundlinjen at have diversitet blandt sine medarbejdere. Det giver innovation og en højere kreativitet, der er mange økonomiske årsager til at have en høj grad af diversitet og inklusion, og derfor undrer det mig, at der ikke er mere fokus på det blandt virksomheder og investorer.”

En af årsagerne til det er manglen på data, vurderer chef for esg i Nykredit, Søren Larsen.

“Rent kvantitativt er det meste data på diversitet p.t. på køn, så vi har brug for bedre data i dybden og bredden,” siger Søren Larsen, der har brug for data for at kunne udøve aktivt ejerskab.

Investor

“Når vi møder virksomhederne som aktiv forvalter, kan vi jo måle det på, hvad der møder os. Er det et old boys-hold eller en dynamisk, moderne virksomhed med flere forskellige kompetencer, og her tænker jeg ikke bare ledelse, men på tværs af forretningen.”

Tilknyttet artikel


Kun tre danske aktier har ud af 380 selskaber fundet vej til Bloombergs diversitetsindeks

20200127-153416-3_66Mb.jpg
Marika Fredriksson, koncerndirektør for finans i Vestas, som er et af tre danske selskaber i Bloombergs diversitetsindeks. Arkivfoto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix
Investor
Eksklusivt for kunder
12. apr 2021 KL. 7:30

“Det er rigtigt, det er nødvendigt. Det er en forretningsmæssig nødvendighed, og det er mit ansvar.”

Sådan lyder ordene ifølge Bloomberg fra topchefen David Solomon i Goldman Sachs, en af verdens største investeringsbanker, om hvorfor han arbejder på at fremme ligestillingen mellem kønnene.

Goldman Sachs har siden 2019 ligget i Bloombergs Gender Equality Index.

Et indeks, der blev lanceret i 2016, dengang udelukkende med fokus på finansaktier og med kun 26 selskaber i indekset, bl.a. American Express, BNY Mellon og Citigroup.

Investor

I 2018 blev indekset dog sektorneutralt for at hjælpe investorerne med at finde en form for standardiserede data over alle selskaber på tværs af sektorers kønsstatistikker og medarbejderpolitikker og dermed give investorerne bedre mulighed for at plukke de aktier, der har fokus på diversitet og inklusion.

Nogle er jo fløjtende ligeglade med, hvad de investerer i, mens det for andre har meget stor betydning Lone Kjærgaard, adm. direktør, Investering & Tryghed

I 2019 havnede de første danske selskaber i indekset: A.P. Møller-Mærsk og Danske Bank – sidstnævnte er dog ikke længere en del af indekset. I år indeholder indekset 380 selskaber fra 44 lande, men kun tre fra Danmark: A.P. Møller-Mærsk, Jyske Bank og Vestas.

Fem dimensioner

Selskaberne kan årligt sende deres diversitetsdata til Bloomberg for at blive optaget i indekset. Selskaberne bliver af Bloomberg vurderet ud fra graden af ligestilling mellem kønnene i de enkelte virksomheder målt på fem dimensioner: kvindeligt lederskab og talent-pipeline, lige løn og kønsparitet, politik for sexchikane, inkluderende kultur samt et “prokvinde-brand.”

Investor

Investorer kan på samme måde dykke ned i andre dataudbydere som f.eks. Refinitivs top-100 over diversitet og inklusion, hvor Blackrock ligger nummer ét efterfulgt af brasilianske Natura & Co. Holding og irske Accenture.

Tjek metoden

Ifølge Lone Kjærgaard, adm. direktør i Investering & Tryghed, skal man være påpasselig med at bruge den slags data ukritisk, da metoderne spiller en afgørende rolle for, hvilke aktier der figurerer på listerne. Omvendt kan man lade sig inspirere af metoderne.

“Som investor skal man gøre op med sig selv, inden man investerer, hvorfor man investerer. Har man et værdisæt, man også ønsker skal afspejle sig ned i ens investeringer. Nogle er jo fløjtende ligeglade med, hvad de investerer i, mens det for andre har meget stor betydning, hvilket aftryk de er med til at sætte i forhold til dem selv, deres børn og børnebørn. Vi oplever, at investorerne har mange forskellige tilgange til lige netop det,” siger Lone Kjærgaard.