Produktionen af 12 mio. ton stål skal fremover produceres ved hjælp af brint i stedet for kul hos tyske Thyssenkrupp. Men det er ikke dansk brint, den tyske virksomhed regner med
Siden 1811 og under både Første og Anden Verdenskrig har den tyske industrigigant Thyssenkrupp understøttet industrialiseringen med først stål og siden også cement, fremstillet gennem processer drevet af kul. Helt frem til i dag, hvor den enorme udledning på 20 mio. ton CO2 om året – eller ca. 3 pct. af hele Tysklands udledning – skal skæres ned til nul inden 2050.
Det er en bedrift, som kræver brint, fortæller Stefan Kaufmann. I forbindelse med virksomhedens grønne omstilling er han blevet hentet til Thyssenkrupp fra en politisk karriere i det konservative parti CDU og den tidligere rolle som bl.a. innovationskommissær for grøn brint i den tyske regering.
“Idéen er at skifte fra kul til blå brint (brint produceret af fossilt kulstof, som derfor kræver CO2-lagring, red.) og derefter grøn brint,” siger Stefan Kaufmann, der har titel af brintrådgiver.
Vest for Ruhr-distriktet og tæt på den hollandske grænse ligger Duisburg, hvor Thyssenkrupp siden begyndelsen har haft stålproduktion. I dag breder produktionen sig over fire værker, der tilsammen producerer 12 mio. ton stål om året.
Med 14.000 ansatte strækker stålproduktionen sig over et område, der er fem gange større end Monaco.
Til sådan en størrelse produktion vil Thyssenkrupp få brug for 720.000 ton brint om året, hvilket ville svare til 247 mio. ladninger om året, hvis det skulle transporteres med lastbil.
I første omgang har industrigiganten investeret 2-3 mia. euro i at udskifte den første kulovn og vil i begyndelsen af 2027 få brug for 150.000 ton brint.
“Til den tid er Thyssenkrupp en af de største brintaftagere i Europa, så der er derfor mange brintproducenter, der rækker ud til os lige nu,” siger Stefan Kaufmann.
“Jeg er fortrøstningsfuld for vores eget vedkommende, fordi vi vil have to-tre muligheder for brint gennem rør i 2026-27,” siger han og hentyder til placeringen i nærheden tre dybhavshavne og Rotterdam, hvor bl.a. norsk blå brint kan skibes til.
Desuden bliver Thyssenkrupp-værket bygget, så det også kan køre på naturgas.
I forhold til en brintforsyning fra Danmark er det ikke noget, Stefan Kaufmann ser for sig i den nærmeste fremtid.
“Indtil videre kender vi Danmark for vedvarende energi,” siger han.
Til gengæld er han helt sikker på, at det ikke vil være holdbart for tysk industri at forlade sig på brint, der alene bliver sejlet og kørt med lastbil. For de mange millioner ladninger om året er bare til én af Tysklands mange store industrivirksomheder.
“Vi kan ikke klare det hele med brint på tog fra havnen – vi har brug for rørforbindelser,” siger han.
For Stefan Kaufmann er det en politisk opgave, der ikke kan overlades til det private marked. Det kræver i det mindste ét fælles offentligt-privat samarbejde, mener han.
Er der et alternativ for jer, hvis brintrørene ikke bliver etableret?
“Naturgas kan tage 50-60 pct. af udledningen, men hvis vi skal ramme nuludledning i 2050, er der ingen alternativer til brint,” siger Stefan Kaufmann.