BØRSEN BÆREDYGTIG
1
Bæredygtig
To Øl fandt hjem i en nedrivningsklar fabrik
2
Bæredygtig
Bryggeri vinder på at rykke fra hovedstaden
Bæredygtig
To Øl fandt hjem i en nedrivningsklar fabrik
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

En forladt kæmpefabrik viste sig at være den perfekte og billige løsning til at udvide potentialet for bryggeriet To Øl

Med et samlet prisskilt på 14 mio. kr. endte omkostningen pr. kvadratmeter på ca. 538 kr. for det 26.000 kvm store fabriksanlæg, som stifter Tore Gynther og bryggeriet To Øl købte for to år siden.

93,4 kr. hvis man regner for hele grunden på 150.000 kvm.

Den gigantiske fabrikspark i den lille by Svinninge uden for Holbæk udstråler alt andet end det hektiske, menneskefyldte København, den 34-årige ølbrygger er vokset op i, og hvor kvadratmeterprisen på erhvervsejendomme nemt sniger sig over 30.000 kr.

De 14 bygninger, der indtil 2015 husede ketchup- og konserveskæmpen Beauvais, har vist sig at være et godt match til bryggeriets ønske om at tage sin årlige produktion i egne hænder og samtidig profilere sig som en bæredygtig virksomhed. Blev stiftet i 2010 og har indtil 2019 fået færdigbrygget sine øl hos andre virksomheder.I 2019 købte selskabet et nedlagt fabriksanlæg til 14 mio. kr. i Svinninge på Sjælland.Selskabet har siden 2013 kørt med overskud på mellem 1,6 til 4,8 mio. kr., men havde underskud både i 2019 og 2020.

“Vi havde ikke 150 mio. kr. til at bygge et nyt domicil, men vi har længe haft ambitionen om ikke at skulle lade andre bryggerier have ansvaret for at færdiggøre vores produkter. Og så har det jo udviklet sig til, at vi vil skabe noget, der er meget mere end bare en virksomhed,” forklarer rødskæggede Tore Gynther iført kasket og sort skovmandsskjorte på den store asfaltplads, mens en medarbejder triller forbi på et elløbehjul. Kendt mikrobryggeri ramte krisen efter massivt investeringsår

Genbruger materialer

To Øls økonomi er efter coronatiden ikke helt fulgt med de mange planer, og resultatet blev for andet år i træk et minus i 2020.

Underskuddet landede på 9,7 mio. kr. i det forgange år.

“To Øl City” er navnet på projektet, der løbende skal forvandle en gulstenet, forladt fabrik, der ellers stod nedrivningsklar, til et lokalt knudepunkt for ølbrygning og brug af ressourcer, der ellers ville være gået til spilde, forklarer Tore Gynther med hånden rettet mod virksomhedens hjemmebyggede destillationsapparat. Det består af Beauvais’ kasserede ketchupgryder og skal producere spiritus af bl.a. restprodukter fra ølproduktionen.

“Da vi gik rundt herude, begyndte vi at få øje på alle de ting, der allerede var installeret, som ellers gør det hundedyrt at etablere et bryggeri.”

Han kan ikke sætte et præcist tal på, hvor mange penge selskabet har sparet ved at genanvende materialerne, men det er i den encifrede millionklasse, lyder det.

Eksemplerne er bl.a. kæmpemæssige isolerede kølerum, der har gjort det muligt at indkøbe tyske øltanke i stål fra 1930’erne.

“Ellers skulle vi have købt nye tanke, der var selvisolerede og har et enormt energiforbrug til at holde øllen kold, mens den lagrer,” fortæller han og tilføjer, at To Øl også har fået liv i en flåde aflagte gaffeltrucks og gør brug af Beauvais’ gamle laboratorier til nye eksperimenter med øl og fermentering.

Vil fordoble kapacitet

Desuden er der netop sat gang i fabrikkens ellers lukkede renseanlæg af spildevand.

“Vi har været i kontakt med det lokale rensningsanlæg, og de ville få en kæmpe spidsbelastning, hvis vi skulle skalere vores ølproduktion uden selv at kunne rense spildevand. Derudover er der også en super god økonomi i, at vi selv kan stå for det,” siger Tore Gynther. 6 mio. liter øl kan To Øl producere årligt med den nye udvidelse af bryggeriet

Energiforbruget i produktionen er beskåret til omkring en femtedel sammenlignet med 2019 ved To Øls arbejde med at samle de energikrævende processer og cirkulere overskudsvarme og -vand.

Bl.a. den forbedring og renseanlægget har gjort det muligt at skalere produktionen, og i øjeblikket bliver der lagt sidste hånd på at fordoble kapaciteten for færdiggæret øl til 6 mio. liter om året.

Det sker med en pris på ca. 4,5 mio. kr.

“Det kan lade sig gøre, fordi bygningerne har haft en unik størrelse, og vi fra begyndelsen har tænkt det ind i vores masterplan for indretningen. Der har været minimalt arbejde at gøre udover at få de nye gæringstanke købt, kørt ind og tilsluttet,” fortæller Tore Gynther.

LÆS MERE OM SAMME EMNE
Bæredygtig
Bryggeri vinder på at rykke fra hovedstaden

Mikrobrygger blev overvældet af værdien i lokalsamfundet efter udflytning til provinsen

Brandmajoren lyttede først på spørgsmålene i telefonen, men sagde efter lidt tid, at han blev nødt til at smutte.

Han var ude til en brand, der ikke endnu var helt under kontrol – bagefter ville han meget gerne ringe tilbage og hjælpe.

Sådan gik det ifølge bryggeristifteren Tore Gynther til, da To Øl skulle bede om hjælp til at besigtige de forladte bygninger, hvor han ville etablere egen ølhave med tilhørende servering af mad. Folk vil betale for en oplevelse, men det skal smage godt og give dem værdi. Det kan ikke bare være et varemærke Tore Gynther, stifter, To Øl

Lokal opbakning

“Det var en virkelig stor kontrast i forhold til København, hvor vi kommer fra, at han på den måde tog sig tid og var hjælpsom. Det har været meget lettere at føre nogle af de lidt skøre idéer, vi har haft, ud i livet, fordi vi har oplevet en kæmpe lokal opbakning,” siger To Øl-direktøren om tiden, siden selskabet købte et nedlagt fabriksanlæg på 150.000 kvm i den sjællandske landsby Svinninge.

Tore Gynther, der siden 2010 har huseret på Nørrebro med det kombinerede bryggeri og serveringssted Brus, mener også, at To Øl selv kan give noget tilbage til byen.

Bybosamarbejde

I dag har bryggeriet ifølge ham genereret omkring 20 fuldtidsansættelser af beboere i Svinninge og omegn, mens endnu flere hjælper til med forefaldende arbejde.

Det var også de lokale, der i midten af juni fyldte op ved langbordene i To Øls nyåbnede ølhave for at se fodboldlandskamp, drikke kolde fadøl og spise mad af lokale råvarer.

“Det giver os mange muligheder, at vi kan komme tættere på folk i området, end vi kan i byen, hvor der hundredvis af andre tilbud. Der er helt sikkert også nogle begrænsninger i forhold til at ligge midt i en storby, men alt i alt får vi meget friere rammer til at gennemføre projekter – også uden at vi skal satse hele butikken økonomisk,” fortæller Tore Gynther, der bl.a. udlejer plads til den lokale ciderproducent Æblerov.

Ølfestival

Mulighederne viser sig også på den flere hektar store græsplæne, der flankerer fabriksbygningerne.

Her vil bryggeriet, der producerer et samlet sortiment af over 400 specialøl, arrangere sin egen ølfestival i sommeren 2022.

“Vi har måttet udskyde festivalen i to år nu på grund af corona, men ligesom med ølhaven håber vi, at den kan skabe endnu mere liv og flere oplevelser,” siger Tore Gynther, der allerede oplever støtte til forretningen fra både Svinninge og ølentusiaster fra resten af landet.

“Folk vil betale for en oplevelse, men det skal smage godt og give dem værdi. Det kan ikke bare være et varemærke. Så kommer folk ikke igen, og så kan det være lige meget, at lokalområdet kender os,” fortæller direktøren.


Forsiden af Børsen Bæredygtig