BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Nyt initiativ skal løfte milliardpotentiale for dansk vandsektor
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Eksport af dansk vandteknologi kan fordobles til 40 mia. kr. i 2030, og det skal nyt innovationsmiljø syd for Aarhus være med til at sikre, siger parterne bag

Visionen ligger klar. I 2030 skal den danske vandsektor have løftet sin eksport af teknologier til et langt højere niveau. Nemlig fra 20 mia. kr. til 40 mia. kr.

Hvis den vision skal lykkes, er der brug for et langt større samspil mellem virksomheder, store som små, forskning og universiteter. Og det vil repræsentanter fra de forskellige grupper være med til at realisere med det nationale forsknings- og innovationsinitiativ Water Valley Denmark med centrum syd for Aarhus, hvor verdensførende selskaber som Grundfos og Danfoss skal samarbejde tæt med mindre virksomheder og forskere.

Vi bor i en verden, som hungrer efter gode og solide vandløsninger Anders Søndergaard Larsen, formand, Water Valley Denmark

“Vores forhåbning er, at det her vil skabe en betydelig øget eksport fra danske virksomheder ud i verden og dermed også et pænt bidrag til beskæftigelsen og antallet af arbejdspladser i vandsektoren,” siger Anders Søndergaard Larsen, formand for Water Valley og medlemsdirektør i DI.

“Vi bor i en verden, som hungrer efter gode og solide vandløsninger.”

Dansk Industri og en række af deres medlemsvirksomheder er med i det nye innovationsinitiativ. Det gælder bl.a. vestjyske Stjernholm A/S, der producerer maskiner til miljøteknologi til bl.a. rensning af spildevand, landbruget og biogas.

Vandbranchen vil skabe midtjysk centrum for milliardteknologier


For tre år siden havde selskabet næsten ingen eksport, men valgte at gå med i et andet dansk initiativ, der skulle åbne dørene i bl.a. USA. Siden da er eksporten steget 15 pct. i 2020, og det tegner et billede af, hvad samarbejde på tværs af branchen kan betyde, mener ejerleder Kaj Nees Stjernholm.

“I 2030 skal eksport fylde 65 pct. af vores samlede omsætning, som skal ramme 100 mio. kr.," siger han og mener, at Water Valley sammen med DI's indsats på vandområdet kan være med til at øge hastigheden mod målet fra de godt 40 mio. kr. i dag.

Tusindvis af arbejdspladser

Ifølge parterne bag projektet kan eksportpotentialet være med til at skabe 4000-5000 nye danske arbejdspladser i vandsektoren. En sektor, der spiller en afgørende rolle i den nødvendige grønne omstilling på verdensplan og en bedre udnyttelse af ressourcerne. Indtil videre er planerne kun på papiret, og den næste fase handler om at få organiseringen på plads, lave en detaljeret plan og finde de 250 mio. kr., som projektet anslås at koste.

40 mia. kr. vil den danske vandsektor eksportere for i 2030

Ifølge Flemming Besenbacher, næstformand for Water Valley Denmark og bestyrelsesformand for Aarhus Vand, er det største potentiale øget eksport.

“Det er kun, når vi har danske virksomheder, der eksporterer, at vi har råd til den velfærd, vi rigtig gerne vil have. Her ligger en mulighed for fordobling af vandteknologi,” siger han.

“Man sår et frø, som forhåbentlig vokser op. Nu tager vi det første skridt.”

Forsiden af Børsen Bæredygtig