BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Mærsk-relateret startup køber amerikansk selskab

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Nyt opkøb sikrer data om brændstof til it-platformen hos Maersk Tankers spin-offet Zeronorth, der sænker rederiers omkostninger og aftryk på klimaet. Om fem år skal “stor del af verdensflåden” bruge softwaren, håber adm. direktør

Endnu et punkt er faldet på plads for it-virksomheden Zeronorth, der med sin platform vil få skibene på verdens have mest effektivt fra a til b med millionbesparelser for rederierne og et lavere aftryk på klimaet.

Zeronorth, der startede som et projekt hos Maersk Tankers og sidenhen blev udskilt, har købt den amerikanske techvirksomhed Clearlynx. En ledende platform i markedet for handel med brændstof til shippingindustrien, fortæller adm. direktør Søren Meyer, der ikke vil sætte beløb på opkøbet.

“Det er et ben, der er med til at gøre vores platform til en fuldendt butik. Men vi er der ikke endnu,” siger han om den 18 måneder gamle virksomhed.

I perioden er Zeronorth vokset til 100 ansatte med en årlig forventet omsætning på 40 mio. kr. fra 6,5 mio. kr. i begyndelsen af 2021. Omkring 25 pct. af omsætningen stammer fra opkøbet af Clearlynx, der har et team på 15 ansatte og bliver det første regionale kontor i USA for Zeronorth.

“Målet er en fordobling af omsætningen 2,5 til tre gange i år og 200 mennesker, når året er slut,” siger Søren Meyer.

Ingen i shipping gør det for klimaets skyld. Men klima er blevet en god forretning. Udfordringen for mange rederier er, at meget kommer i 2030 og 2050, mens vi kigger på optimeringen her og nu Søren Meyer, adm. direktør, Zeronorth

Sidste år købte Zeronorth den danske specialist på brændstofoptimering Propulsion Dynamics. Købet af Clearlynx tilføjer viden om brændstof i realtid og giver yderligere data til at vælge den mest optimale rute for et rederi. Netop spørgsmål om hvor, hvornår og hvor meget har stor indflydelse på, hvor og hvor stærkt skibene sejler i dag, forklarer Søren Meyer.

“Derfor er det en enorm betydningsfuld investering. Ikke bare for os, men for industrien, fordi kombinationen af data på tværs giver den rigtige optimering af skibet, som ikke er mulig i dag.”

Klimaet spiller ind

Der bliver i dag brugt milliarder af dollar på brændstof i shippingindustrien, som i årevis har fået hård kritik for ikke at tage klimadagsordenen til sig med et aftryk på 3 pct. i det globale CO2-regnskab. De senere år er der dog sket et skifte, hvor pres fra bl.a. EU, kunder og investorer har sendt klimakrisen ind på toppen af dagsordenen i sektoren, hvor topchef for A.P. Møller-Mærsk Søren Skou bl.a. har talt højlydt om en global CO2-afgift.

Opstod som et internt projekt i Maersk Tankers, men blev udskilt i erkendelsen af behovet for en uafhængig industrispiller. Siden har både Maersk Tankers og Cargill købt aktier. Udvikler software, der hjælper rederier med at beregne den mest optimale rute for deres skibe og dermed spare brændstof. Robert Mærsk Uggla sidder i bestyrelsen sammen med bl.a. Christian Ingerslev, topchef i Maersk Tankers.

Søren Meyer konstaterer, at “mange står i kø” for at fortælle om mere optimal sejlads og et indhug i klimabelastningen, hvor danske rederier og flere andre har annonceret klimaneutralitet i 2050.

“Så hvorfor sker der ikke noget på den korte bane,” spørger Søren Meyer.

Ifølge Zeronorth kan shippingsektoren nå besparelser på 7-10 pct. allerede i dag, hvis data blev udnyttet på tværs af virksomheder. Problemet er bare, at aktørerne er isoleret i egne små siloer og udelukkende optimerer på den data, de selv har mellem hænderne.

“Vi bygger en industriplatform, der gør det transparent på tværs af industrien,” noterer Søren Meyer og peger på, at Zeronorth leverer 2-3 pct. optimering allerede.

Læs også: Klimakrise giver rygstød til Maersk-relateret it-firma

Der er dog ingen tvivl om, at klimadagsordenen viser sig i tilslutningen til Zeronorth, mener han. Men klima og økonomi går hånd i hånd.

“Ingen i shipping gør det for klimaets skyld. Men klima er blevet en god forretning. Udfordringen for mange rederier er, at meget kommer i 2030 og 2050, mens vi kigger på optimeringen her og nu. Fordelen er, at man reducerer både emissioner og tjener flere penge nu. Det gør også skiftet til mere rene brændsler billigere,” siger Søren Meyer og peger på en stigning på mellem to til otte gange end de fossile brændsler i dag.

Brug for flere

I sommer brugte 1500 skibe platformen. I dag er det 2600 på tværs af selskabets produkter. Det drejer sig om tørlast- og tankskibe, der sejler mere som en taxi, hvor ruten ikke på forhånd er planlagt. Derfor er der også størst potentiale i at forbedre sejladsen her. Ifølge Søren Meyer har selskabet i dag godt 10 pct. af markedet.

Hvor mange skibe skal I have om fem år?

“Fem år er enorm lang tid i vores verden, men jeg vil vove at påstå, at en stor del af verdensflåden gerne skulle bruge vores software. Ikke fordi det er vores software, men hvis industrien skal lykkes med de her problemer, skal der være en industriplatform, hvor folk i anonymiseret format deler data. Jo flere, der bruger det, jo bedre bliver det.”

Forsiden af Børsen Bæredygtig