Klimaeffekterne af digitalisering kan blive betydelige, men it-branchens anbefalinger til regeringen samler støv, mener sektorens klimapartnerskab
Gør forsyningsdata tilgængelige for tredjeparter, og læg en konkret plan for intelligente byer. Sådan lyder to af forslagene, som klimapartnerskabet for it-, rådgivnings- og serviceerhvervene fremlagde for regeringen i marts 2020.
Mens anbefalingerne nærmer sig deres toårsdag, ligger mange af dem stadig på regeringens borde, tilsyneladende uden fremskridt, påpeger Kathrine Forsberg, adm. direktør i Atea og formand for klimapartnerskabet.
Citatuddrag
“Nu er der gået to år, siden klimapartnerskabet blev nedsat, og vi er siden da kommet med nogle anbefalinger, som der er konsensus omkring i erhvervslivet. Så kunne vi godt tænke os, at der var sket mere i den tid,” konstaterer hun.
“Behov for handling”Klimapartnerskabet for service, it og rådgivning præsenterede i alt 13 forslag i 2020, som siden er fuldt op af en såkaldt sektorkøreplan, der skal konkretisere forslagene. Senest har regeringen lagt op til, at klimapartnerskabernes arbejde skal fortsættes i en ny version af klimapartnerskaberne i 2022.
Faktaboks Regeringens klimapartnerskaber 13 partnerskaber har siden november 2019 arbejdet på målsætninger og sektorkøreplaner for forskellige sektorer af dansk erhvervsliv. I marts 2020 blev de første anbefalinger afleveret, og de sidste sektorkøreplaner er afleveret i efteråret 2021. I 2022 forventes regeringen at lancere “Klimapartnerskaber 2.0“
“Jeg er ikke sikker på, at det er flere anbefalinger, analyser, planer, undersøgelser, udvalg eller kommissorier, der skal til. Det er handling. Der er også sket noget, og jeg håber, at vi snart ser noget handling,” siger Kathrine Forsberg.
Ud af partnerskabets områder er det særligt it- og telesektoren, der kan hjælpe øvrige sektorer med at hente store CO2-gevinster, påpeger Dansk Erhvervs fagchef for telepolitik, Poul Noer. Han har været involveret i klimapartnerskabets arbejde gennem Dansk Erhvervs rolle som sekretariat for partnerskabet.
Han peger særligt på fremmelsen af intelligente byer og åbningen af data fra forsyningssektoren, som to områder, der uden store indsatser ville kunne fremme den grønne omstilling. Han understreger, at han er klar over, at arbejdet er i gang hos embedsmænd.
642.000 ton CO2 kan spares årligt ved at indføre blot fire af klimapartnerskabets forslag
“Der ligger et arbejde i styrelserne på området, og det er vigtigere for os, at man får gjort noget konkret ved dette, end at man nedsætter nye partnerskaber, som kan komme frem til samme anbefalinger,” siger han og fremhæver, at flere af anbefalingerne havde været fremhævet af erhvervslivet allerede, inden klimapartnerskaberne blev nedsat i 2019.
I regeringen er det klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S), der har ansvar for klimapartnerskabet for it, rådgivning og service. Ingen af de to ministerier havde mulighed for at kommentere kritikken grundet juleferie.
chos@borsen.dk