BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
I 40 år fulgte Anders Brix med på sidelinjen før han overtog depechen fra sin far
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Faderen var en af dem, der yndede at hylde den globale opvarmning for at bringe varmere himmelstrøg til Danmark. Formentlig sagt med et glimt i øjet, men også med bund i manglende viden. Et besøg på Grønland for 15 år siden ændrede imidlertid spøgen til alvor. Den enorme gletsjer, han få år tilbage havde besøgt, var skrumpet en hel del.

Erkendelsen blev også begyndelsen på den strategi, der satte gang i Palsgaards arbejde med klimadagsordenen, forklarer Anders Brix, der for tre år siden overtog jobbet som adm. direktør for Schou-Fondet, der ejer den midtjyske ingrediensvirksomhed Palsgaard og blev stiftet af familien Schou i 1957.

Investeringen viste sig at være rigtig i den trend. Det betyder, at vi har ti års forspring i forhold til andre Anders Brix, bestyrelsesformand, Palsgaard

Det var Anders Brix’ farfar, der som den første i familien blev udpeget til at varetage fondens interesser og indsat som formand for Schou-Fondet. Siden da er det blevet i Brix-familien.

Ti års forspring

Derfor har Anders Brix med egne ord også en særlig kærlighed for selskabet, som han har fulgt de seneste 40 år og siddet i bestyrelsen for de sidste fem. Selv var han en af dem, der rystede lidt på hovedet, da hans far og direktøren for Palsgaard præsenterede strategien om en CO2-neutral produktion af virksomhedens ingredienser til færdigproducerede fødevarer ti år frem i 2020.

2018 er året, hvor Palsgaard blev CO2-neutral for produktionen – to år før tid

“Jeg synes, det lød dyrt, og troede ikke, det ville komme på agendaen i de næste mange år. Men der tog jeg fuldstændigt fejl,” siger Anders Brix, der i dag har måttet æde sin skepsis om målet, der blev nået to år før tid i 2018.

Derfor er sidste udvej alligevel en løsning i Palsgaards klimastrategi

“For ti år siden var der ikke ret meget opmærksomhed omkring det. Det er kommet inden for de sidste to-tre år. Investeringen viste sig at være rigtig i den trend. Det betyder, at vi har ti års forspring i forhold til andre.”

Også på andre områder har Palsgaard ifølge Anders Brix tænkt ansvarlighed ind i forretningen. Virksomheden fra 1919 var en af de første i Danmark til at stifte et privat pensionsselskab for at sikre medarbejdernes alderdom, mens overskuddet senere hen også kom de ansatte til gode.

“Det ligger dybt i vores virksomhedskultur at opføre os ordentligt,” forklarer Anders Brix.

Producerer emulgatorer og stabilisatorer, der får fødevarer til at hænge sammen, på fabrikken i Juelsminde samt i Mexico, Brasilien, Holland og Malaysia. Sidder på en markedsandel på 6-7 pct. og omsatte i 2019 på 1,4 mia. kr. Lavede i 2010 en klimastrategi om at få en neutral produktion i 2020, som blev nået i 2018. Produktionen står for 70 pct. af udledningen, og de resterende 30 pct. skal være væk i 2025.

Egentlig ønskede stifterne at drive Palsgaard som en familieejet virksomhed. Men uden børn til at overtage var det ikke muligt. Derfor blev fonden stiftet i slutningen af 50’erne, hvor Brix-familien kom ind og sidenhen er blevet.

“Stifterne anså Palsgaard som deres barn. Vi har en fondsstruktur, som ligger så meget som mulig vægt på, at det bliver drevet så meget som muligt som en familievirksomhed,” siger Brix.

“Det er en meget høj grad af involvering fra fondens side, hvor vi tager stilling til mange ting i hverdagen. Jeg sidder meget tæt på driften.”

Forsiden af Børsen Bæredygtig