BØRSEN BÆREDYGTIG
1
Bæredygtig
Forsinket tilskud har sendt en branche i krise: “Mange har allerede fyret”
2
Bæredygtig
Direktør: “Når salget svinger så meget, så bliver investorerne nervøse”
Bæredygtig
Forsinket tilskud har sendt en branche i krise: “Mange har allerede fyret”

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Det er efterhånden et år siden, at regeringen lovede danskerne en pulje, der gav tilskud til varmepumper. Nu kommer pengene endelig, men ventetiden har efterladt en presset branche

Det er med knap otte måneders forsinkelse, når regeringen den 12. september åbner for den pulje, der giver tilskud til at installere varmepumper. Formålet med puljen er at reducere behovet for naturgas som følge af krigen i Ukraine, fremskynde overgangen til grøn energi og mindske danskernes varmeregningerne.

Den skulle egentlig have været klar i februar, men siden er den blevet udskudt to gange.

Og ventetiden har krævet sine ofre. Varmepumpebranchen beretter om et erhverv i knæ og konstaterer, at det meget vel kan være at pengene kommer nu, men de kommer altså for sent.

“Mange har allerede fyret deres medarbejdere, og det vil ikke overraske mig, hvis flere er tæt på at knække. Nu har vi selv lige fået nye investorer, men hvis ikke det var tilfældet, så havde vi nok også måtte dreje nøglen om,” siger Morten Bay Wirenfeldt, der er stifter og direktør i Bodil Energi.

Morten Bay Wirenfeldt kan i den grad mærke, at salget af varmepumper er gået i stå. Ifølge ham skyldes det, at kunderne venter på, at tilskudspuljen åbner.

Lokummet brænder, når gasprisen er høj. Når gasprisen er faldet, har man råd til at vente lidt Troels Hartung, bæredygtighedschef, Tekniq Arbejdsgiverne

Det er naturligvis muligt for de husejere, der gerne vil have installeret en varmepumpe, at gøre det uden tilskud. Men så går de glip af omkring 17.000 kr.

Også hos den danske startup Lun, der udvikler software til varmepumpeinstallatører, kan man mærke, at markedet har ændret sig over det seneste år.

Der har været en markant ordrenedgang, og det betyder, at virksomheden nu også må prioritere andre markeder end det danske, lyder det fra adm. direktør og medstifter Martin Collignon.

“Det danske marked er ikke stort nok, når salget ikke buldrer frem på den måde, vi havde forventet,” siger han.

I stedet lægger Luns største fokus i dag på det tyske marked, hvor udrulningen går hurtigere.

Klimaminister Lars Aagaard (M) oplyste til Børsen i juni, at forsinkelsen på puljen skyldtes to ting.

For det første havde man brug for mere tid til at oprette et nyt system, der gerne skulle lette ansøgningen til september. For det andet har kommunerne været forsinket i arbejdet med at kortlægge, hvem der bor i et tilskudsberettiget område, og hvem der ikke gør.

Siden 2020 har boligejere kunnet søge om tilskud via Bygningspuljen, både til varmepumper og energiforbedringer
af boligen. Puljerne er blevet
tømt hurtigt.
Fra i år er puljen splittet op i to: en varmepumpepulje og en energirenoveringspulje. Men ingen af puljerne er sat i gang. Ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet så åbner varmepuljen medio september og rummer 251,5 mio. kr. inkl. administration. Hvis du bor i et område, hvor der er lovet fjernvarme, kan du ikke søge om tilskud til varmepumpe. Kilde: Videnscenteret Bolius

Råd til at vente

Hos arbejdsgiverforeningen Tekniq Arbejdsgiverne genkender bæredygtighedschef Troels Hartung billedet af en branche, der bløder.

Siden december er salget faldet kraftigt. Tekniks egne tal viser et fald på 33 pct. i salget af varmepumper i andet kvartal 2022 i forhold til året før. I tredje kvartal forventer han, at tallene vil være faldet hele 80 pct. i forhold til året før.

“Markedet er blodrødt, og det er kritisk for mange virksomheder. Vi ved, at nogle fyrer, mens andre flytter medarbejderne til andre opgaver,” siger han.

Han konstaterer dog, at branchen er begunstiget af mange andre opgaver. Derfor ser de også fortsat relativt få fyringer.

Troels Hartung peger på tre årsager til branchens bratte opbremsning.

Dels er gasprisen faldet meget over det seneste år, dels er der stor usikkerhed om, hvor fjernvarmen bliver udrullet over de kommende år, og endelig har usikkerhed om tilskudspuljen fået kunder til at udskyde investeringen i en varmepumpe, mener han. Alt i alt har det skabt en perfekt storm.

17.000 kr. kan man få i tilskud fra varmepumpepuljen

“Der er rigtig mange, der lige nu ser tiden an og overvejer mulighederne,” siger han og peger på, at den lavere gaspris spiller ind på beslutningen.

“Lokummet brænder, når gasprisen er høj. Når gasprisen er faldet, har man råd til at vente lidt,” siger Troels Hartung.

Han foreslår, at der politisk bliver skabt sikkerhed om, hvilke områder og adresser der står til at få fjernvarme, og at tilskuddet herefter bliver målrettet adresser, hvor der er en “reel udfordring med at skaffe finansiering”.

En stor investering

Det er ikke et uvæsentligt beløb, man skal have op af lommen for at skifte et gammelt olie- eller gasfyr ud med en varmepumpe.

Det er en stor investering, så det er forståeligt, at man gerne vil vente på et tilskud Poul Alberg Østergaard, professor i bæredygtigenergiplanlægning, Aalborg Universitet

En varmepumpe kan hurtigt løbe op i 150.000 kr., og derfor giver det god mening, at danskerne afventer puljen lige nu, lyder det fra Poul Alberg Østergaard, der er professor i bæredygtig energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

“Det er en stor investering, så det er forståeligt, at man gerne vil vente på et tilskud,” siger han.

Han siger, at varmepumper spiller en vigtig rolle, når alle boliger, der i dag benytter sig af et olie- eller gasfyr, skal have skiftet det ud.

“Vi har lavet analyser af det her, hvor vi har fundet ud af, at fjernvarme ikke må overstige to tredjedele af det danske varmebehov. Det sidste skal være varmepumper,” siger han.

Poul Alberg Østergaard forstår godt, at det har været et udfordrende for kommunerne at nå i mål til tiden med vurderingen af, hvilke områder der er tilskudsberettigede.

“Det er et stort stykke arbejde, som kommunerne er blevet pålagt, så det giver god mening,” siger professoren.

Energistyrelsen

Børsen har forholdt Energistyrelsen kritikken om, at gentagne forsinkelser af puljen har bidraget til at bringe branchen i knæ.

Energistyrelsen svarer ikke direkte på kritikken, men skriver i en mail, at der lige nu “er mere end 16.000 boligejere, der allerede har modtaget et tilsagn, og som kan få tilskuddet, når de har installeret en varmepumpe”.

Energistyrelsen skriver videre, at man herfra vil “evalurere på den kommende puljeåbning og løbende være i dialog med branchen og igangsætte en målrettet kommunikationsindsats for at aktivere de allerede tildelte tilsagn.”

Børsen har også rakt ud til klimaminister Lars Aagaard (M). Ministeriet skriver i en mail, at regeringen nu har igangsat et analysearbejde af varmepuljerne.

“De skal se på, om puljerne er hensigtsmæssige, herunder muligt afløb, indretning og bedst mulig fordeling af midler mellem de eksisterende varmepuljer.”

LÆS MERE OM SAMME EMNE
Bæredygtig
Direktør: “Når salget svinger så meget, så bliver investorerne nervøse”

Regeringens tilskud til varmepumper kunne ifølge Morten Bay Wirenfeldt have afværget fyringer i hans virksomhed, der blev hjulpet af nye investorer

Morten Bay Wirenfeldt har lige fyret seks medarbejdere.

Økonomien er nemlig trang i virksomheden Bodil Energi, hvor han er stifter og direktør.

“Vi har ikke haft mulighed for at holde folk beskæftigede, fordi markedet er gået i stå,” siger han.

Bodil Energi står blandt andet for rådgivning, salg og installation af varmepumper. En god forretning til at begynde med, fortæller Morten Bay Wirenfeldt. Men regeringens løfte om en tilskudspulje, der gang på gang er blevet udskudt, har set med hans øjne fået salget til at gå i stå.

Meldingen er, at tilskudspuljen åbner den 12. september, men pengene kommer for sent, lyder det fra Morten Bay Wirenfeldt.

“Mange har allerede fyret deres medarbejdere, og det vil ikke overraske mig, hvis flere er tæt på at knække,” siger han.

For stifterens egen virksomhed har det sidste år været lidt af en rutsjebanetur. Sidste år mærkede Bodil Energi en massiv efterspørgsel som følge af de stigende priser på gas efter Putins invasion af Ukraine. Den høje pris fik danskerne til at flokkes om at komme væk fra gassen og over på andre energiformer som varmepumper. Tilskud eller ej.

Men så vendte det hele pludselig. Gaspriserne faldt, usikkerheden om, hvor der skulle udrulles fjernvarme bredte sig, og det forsinkede tilskud fra regeringen skabte forstyrrelser i markedet.

Nervøse investorer

Det er på et hængende hår, at direktørens egen virksomhed har klaret den, fortæller han.

Mange har allerede fyret deres medarbejdere, og det vil ikke overraske mig, hvis flere er tæt på at knække Morten Bay Wirenfeldt, stifter og direktør, Bodil Energi

I Bodil Energis seneste regnskab fremgår det, at de var afhængige af nye investorer, hvis virksomheden skulle klare sig gennem 2023. De nye investorer er på plads, men det har været en kamp at få en investering i hus, fortæller Morten Bay Wirenfeldt.

“Når salget svinger så meget, så bliver investorerne nervøse,” siger han.

Stifteren er ikke klar over, hvor længe den nye investering kan holde dem oven vande, men salget skal hurtigst muligt i gang.

“Hvis ikke markedet bliver mere stabilt, vil vi i hvert fald i fremtiden skulle ud og finde eksterne investeringer,” siger han.

Men er det ikke jer selv, der har lavet en fejl ved at satse så stort på de her varmepumper? Handler det ikke om, at efterspørgslen ikke er der?

“Jeg tror, det handler om usikkerheden. Skal der installeres fjernvarme eller ej, kan jeg få tilskud eller ej? Og så venter folk. Men hvis man bare gav et tilskud på bagkant, eller slet ikke gjorde det, så tror jeg, at mange flere ville handle nu i stedet for bare at sidde på deres hænder og vente.”

Gør det modsatte

Meget burde være gjort anderledes fra politisk side, hvis tilskudspuljerne skulle give mening, hvis man spørger Morten Bay Wirenfeldt.

I dag er puljerne indrettet således, at pengene skal søges, inden varmepumpen installeres. I stedet burde politikerne spejde mod andre lande, hvor man gør det i omvendt rækkefølge: Først varmepumpen og derefter ansøgningen om tilskud.

“Jeg synes, det er sådan, de burde gøre det, hvis de bare virkelig gerne vil give de her tilskud for at vise, at de støtter den grønne omstilling,” siger han, og fortsætter:

“De forsøger at fremme den grønne udvikling, men nu ender de med at gøre det modsatte.”

Børsen har forholdt Energistyrelsen kritikken om, at gentagne forsinkelser af puljen har bidraget til at bringe branchen i knæ.

Styrelsen svarer ikke direkte, men skriver i en mail, at man herfra vil “evalurere på den kommende puljeåbning og løbende være i dialog med branchen og igangsætte en målrettet kommunikationsindsats for at aktivere de allerede tildelte tilsagn”.

Forsiden af Børsen Bæredygtig