BØRSEN BÆREDYGTIG
1
Bæredygtig
Ekspert: Vindmøllemarked vil snart stige igen
2
Virksomheder
Jysk leverandør til vindmøller får 1 mia. kr. i ny kapital
Bæredygtig
Ekspert: Vindmøllemarked vil snart stige igen

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Ordrerne på nye vindmøller kommer igen, siger brancheorganisation. Mange får travlt med at nå deres 2030-målsætninger om CO2-udledning

Rent ordremæssigt kommer det i vindmølleindustrien til at blæse kraftigt op igen.

Så det er helt ædruelige betragtninger, der ligger bag de to kapitalfonde Verdanes og FSNs milliardindsprøjtning til Polytech, som leverer beskyttelse til og overvågning af møllevinger.

Det fastslår viceadm. direktør i Greenpower Denmark, Jan Hylleberg, der tidligere var chef i vindmølleindustriens og mølleejernes organisation Wind Denmark. Alle prognoser forudser, at kurven vil stige eksponentielt i 2025 Jan Hylleberg, adm. direktør, Green Power Denmark

Mange får travlt

“Der er hul i ordrestrømmen i år, og for nogle vil der også være det næste år. Men alle prognoser forudser, at kurven vil stige eksponentielt i 2025. Det er også nødvendigt. Rigtig mange får travlt med at opfylde deres målsætninger for CO2-udledninger til 2030,” siger Jan Hylleberg.

Vindmølleindustrien – mølleproducenter som Vestas og Siemens Gamesa samt alle leverandørerne og de øvrige følgevirksomheder – har i en periode været ramt af forsinkelser i myndighedsgodkendelser af nye projekter. Og samtidig gav pandemi og global logistikkrise forsinkelser og højere omkostninger på råvarer, komponenter, fragt osv.

Topchef Mads Kirkegaard, Polytech, siger, at alene i Europa venter mølleprojekter på i alt 80 gigawatt på godkendelse, mens kun 20 gigawatt blev installeret i fjor. 80 gigawatt vindmølleparker afventer alene i Europa myndighedsgodkendelse

“Ambitioner og vilje til markant forøgelse af kapaciteten til produktion af vindmøllestrøm er til stede. Men rammerne – mulighederne for at komme i gang – mangler. Men der vil ske noget. Det skal der også. Indflyvningstiden for projekter er lang,” siger han.

Kasper Sørensen, FSN, der er med til at investere 1 mia. kr. i Polytech, er slet ikke nervøs for, om der igen kommer gang i markedet – og i Polytechs vækst.

“Ingen tvivl om, at 2022 og 2023 har været og vil blive svære år for Polytech og for hele industrien. Men på lidt længere sigt kommer en enormt stor vækst. Om det sker i slutningen af i år, næste år eller i 2025 – dét kan jeg ikke sige. Men det kommer,” fastslår han.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

LÆS MERE OM SAMME EMNE
Virksomheder
Jysk leverandør til vindmøller får 1 mia. kr. i ny kapital

Kapitalfonden Verdane får kapitalfonden FSN som medejer i den globale leverandør til vindmøllevinger Polytech

Midt i en bølgedal for hele vindmølleindustrien får danske Polytech, der globalt leverer beskyttelsessystemer og overvågningsteknologi til vindmøllevinger, nu 1 mia. kr. tilført i ny kapital.

Den runde sum kommer fra kapitalfonden Verdane, som har styret Polytech siden 2016, og kapitalfonden FSN, der kommer i ejerkredsen med en andel på 40 pct.

Polytech har de seneste år lige som resten af vindmølleindustrien været hårdt ramt af, at der er kommet langt færre ordrer ind end forventet. Og selskabet har i 2021 og 2022 alene i Danmark skilt sig af med hver tredje medarbejder – lig med omkring 150 ansatte. Men investorerne tror på, at den grønne omstilling vil betyde en voldsom optur, som Polytech skal have sin del af. Vindmøllefirma fyrer 80 i Danmark

I et vakuum

“Sektoren er i et vakuum lige nu, men investeringer i sol og vind er det eneste, der for alvor hurtigt kan nedbringe CO2-udledningen globalt. Dekarbonisering har aldrig været vigtigere. Enten accelererer vi produktionen af sol- og vindenergi eller også brænder kloden,” mener partner Bjarne Kveim Lie, medstifter og managing partner i Verdane. Enten accelererer vi produktionen af sol- og vindenergi eller også brænder kloden Bjarne Kveim Lie, Verdane

For at udbygge Polytechs stærke position som leverandør – selskabets løsninger bruges på omkring 60 pct. af de vindmøllevinger, der produceres globalt – skulle der mere kapital til.

“Vi har reserver, vi kan investere, men vi har ikke 1 mia. kr. i reserve, så derfor inviterede vi FSN med,” siger Bjarne Kveim Lie, der ikke vil fortælle, hvor stor en del af den nye milliard, han kommer med, og hvor meget FSN tilfører.

I det nye setup har Verdane lidt mere end 50 pct., mens FSN har 40 pct. Resten ejes af ledelse og andre eksisterende, mindre aktionærer.

“Det var ikke en mulighed at købe majoriteten, men der er tale om en utrolig attraktiv investering i et selskab med en helt unik position. Derfor har vi, selv om vi oftest går efter majoriteten, investeret i en minoritetspost, hvor vi sammen med Verdane kan være med til skalere selskabet op,” forklarer han.

“Det er såmænd ikke, fordi vi køber os ind til en billig pris, men den grønne omstilling er globalt et af de mest lovende investeringstemaer overhovedet. Polytech kan som førende specialist på sit område være med til at nedbringe omkostningerne ved at drive vindkraftanlæg,” siger Kasper Sørensen, FSN Capital Partners.

Energiindsprøjtning

Adm. direktør Mads Kirkegaard, Polytech, kalder kapitaltilførslen på 1 mia. kr. for en energiindsprøjtning.

“Med den, og med både Verdane og FSN i ejerkredsen, står vi superstærkt rustet til vækst i det marked, vi venter vil vokse markant fra 2024. Vores produkter og løsninger kan både være med til at øge vindmøllevingernes ydeevne og forlænge deres levetid. Vindmølleinvestorerne har jo stigende fokus på driftsomkostningerne og energiproduktionen i møllernes 30 års levetid,” siger han.

Polytech-direktøren forklarer, at f.eks. sensorer, som overvåger den fysiske tilstand af møllevinger, gør, at man, i stedet for rutinemæssigt at lave faste eftersyn af vinger, kan reparere og udskifte dele, når der reelt er ved at være behov. En vindmølleejer stopper jo nødigt en meget stor mølle på en blæsende dag uden anden grund end, at det er tid til at tjekke, om noget kritisk er på vej Mads Kirkegaard, Polytech

“En vindmølleejer stopper jo nødigt en meget stor mølle på en blæsende dag uden anden grund end, at det er tid til at tjekke, om noget kritisk er på vej. Med vores teknologi kan man øge produktionen og løbende overvåge – og i øvrigt også sikre sig, at man, når møllen stoppes, har den rigtige reservedel klar,” forklarer han.

Direktøren har ikke konkrete opkøb i pipelinen, men milliarden fra Verdane og FSN skal gå til akkvisitioner, udvikling af nye produkter og nye nicher samt udbygning af Polytechs internationale setup.

Forsiden af Børsen Bæredygtig

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Igen i år udvælger Børsen Bæredygtig virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Igen i år udvælger Børsen Bæredygtig virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter.

BØRSEN BÆREDYGTIG
24. jan 2023