KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Bæredygtig

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Mindre virksomheder døjer med CO2-regnskaber: “Jeg har ikke tid og ressourcer”

Idéen om at kræve CO2-regnskaber af selv de mindste virksomheder møder modstand fra dem, der skal afkræves dem. Men regnskaberne kan blive en nødvendighed

Smv Danmark ser det mulige krav om CO2-regnskab fra selv de mindste virksomheder som endnu en administrativ byrde for de mindste virksomheder. Uno Apold, direktør hos anlægsgartnerne Grøn Entreprise mener, at virksomhedens handling i den grønne omstilling er væsentlig, men at regnskabet ville være en hæmsko for virksomheden.
Smv Danmark ser det mulige krav om CO2-regnskab fra selv de mindste virksomheder som endnu en administrativ byrde for de mindste virksomheder. Uno Apold, direktør hos anlægsgartnerne Grøn Entreprise mener, at virksomhedens handling i den grønne omstilling er væsentlig, men at regnskabet ville være en hæmsko for virksomheden. Foto: Magnus Møller

Arbejdsskader, regnskaber, sygedage og indberetninger til Danmarks Statistik. Dokumentation og registreringer fylder allerede meget for Uno Apold, direktør i anlægsgartnervirksomheden Grøn Entreprise. Derfor huer udsigten til også at skulle lave og indberette et CO2-regnskab ham ikke.

“Vi arbejder meget for at få en grønnere forretning, f.eks. ved at udfase benzindrevne maskiner og sikre mindre spild i materialer. Det har vi gjort på eget initiativ i årevis, men vi har ikke målinger på, hvad det betyder,” siger han.

“Jeg har ikke tid og ressourcer til at lave en rapport om det også. Det vil tage flere mandedage fra vores andre opgaver.”

Et obligatorisk CO2-regnskab kan dog hurtigt blive til virkelighed hos anlægsgartneren trods den lille størrelse med 13 ansatte og en omsætning på 10 mio. kr. Banker og erhvervskunder er langt mere interesserede end tidligere i, hvilken betydning en smv har for deres eget klimaaftryk, mens det er til politisk debat, om flere virksomheder skal afkræves CO2-regnskaber.

Senest foreslog Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål en anbefaling om klimaregnskab for alle virksomheder. Rådet er nedsat af regeringen og tæller blandt andet repræsentanter fra store virksomheder, interesseorganisationer og fagbevægelsen.

Den grønne damefrisør

Også i SMV Danmark møder den type forslag modstand. Organisationen har beregnet den samlede omkostning for de danske smv’ers klimaregnskaber til 1,5 mia. kr. Tallet er baseret på antagelsen om, at det tager to arbejdsdage for virksomheden, hvilket udbydere af løsninger til klimaregnskaber anslår.

“Et statsligt krav om klimaregnskaber ville være et stort regime at rulle ud, men det er ikke her, reduktionerne ligger. Det er jo ikke den lokale damefrisør, der skal trække den grønne omstilling,” siger politisk konsulent i SMV Danmark, Thomas Rohden.

For de største smv’er med eget bogholderi og millionkontrakter, er det måske ikke en stor byrde, men anderledes forholder det sig for de helt små, vurderer Thomas Rohden.

“Vi er mest bekymrede for de allermindste virksomheder. Det vil give dem en stor mængde arbejde og bøvl og endnu et lag af bureaukrati, selv om de ikke har et signifikant aftryk.”

Hos Grøn Entreprise glæder Uno Apold sig over, at virksomheden i dag har lidt lettere ved at løfte administrative opgaver, end da virksomheden kun talte få medarbejdere. Det vil formentlig betyde en ekstraudgift til selskabets eksterne bogholder og flere opgaver for ham selv.

“Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan vi skulle løse den opgave, eller hvad det ville betyde for os, hvis vi kun havde været fire. Det er, når børnene er lagt i seng, at den type opgaver kan løses, når man er en så lille virksomhed,” siger han.

Annabeth Aagaard, centerdirektør og lektor på Aarhus BSS, arbejder bl.a. med klimarapportering fra smv’er til daglig. Hun deler bekymringen.

“De mindste virksomheder er slet ikke gearet til det. De har ofte ikke de fornødne data, kompetencer eller værktøjer til at gå i gang,” vurderer hun og peger på, at virksomhedens egne udledninger i scope 1 og 2 kan blive svære for virksomhederne, mens data fra virksomhedernes leverandører i scope 3 kan blive decideret umulige for smv’er at skaffe.

Smv’erne vil inden længe være nødt til at regne på klimapåvirkningen, vurderer hun.

“Smv’er kommer ikke uden om krav til klimadata fra den ene eller den anden side, hvis de vil beholde deres roller som leverandører til større virksomheder eller arbejde med finansielle institutioner.”

Forsiden lige nu