KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Bæredygtig

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Amerikanske virksomheder dropper politiseret forkortelse

Mens esg-betegnelsen er flittigt brugt i Europa, har den amerikanske kritik af esg-investeringer fået virksomheder til at droppe udtrykket i deres kommunikation

Det har ikke påvirket banken, at Nordea siden sidste år har været sortlistet i bl.a. Texas for sit esg-fokus, vurderer Eric Pedersen, chef for ansvarlig investering. Arkivfoto: Katrine Marie Kragh
Det har ikke påvirket banken, at Nordea siden sidste år har været sortlistet i bl.a. Texas for sit esg-fokus, vurderer Eric Pedersen, chef for ansvarlig investering. Arkivfoto: Katrine Marie Kragh Foto: Katrine Marie Kragh

Elon Musk har taget afstand fra det. Det Republikanske Parti har taget afstand fra det, og hele amerikanske stater sortlister virksomheder på baggrund af det.

Nu har den vedvarende amerikanske kritik af akronymet esg sat sig i virksomhedernes sprog, konkluderer en optælling fra RBC Capital Markets ifølge det amerikanske medie CNBC. Esg er en samlebetegnelse for virksomheders indsats på det miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige område og benyttes blandt andet af investorer til at vurdere, i hvilken grad en virksomhed eksempelvis tager højde for klimakrisen i sit virke.

Optællingen viser blandt andet, at virksomheder i de mest esg-kritiske stater i højeste grad afholder sig fra at bruge udtrykket over for investorer.

Udviklingen stemmer overens med beskeden fra Blackrock-direktør og esg-fortaler Larry Fink, der i juni fortalte New York Post, at han ikke bruger udtrykket esg mere, fordi det er blevet “gjort til et våben” af både den yderste højre- og venstrefløj.

Både Larry Finks udsagn og optælling fra RBC Capital Markets peger på, at indsatsen mod eksempelvis klimaforandringer og diskrimination er relativt uændret, men at omtalen af den er ændret.

Det er også oplevelsen for Nordea Asset Managements chef for ansvarlig investering, Eric Pedersen.

“Det er i høj grad en debat på overfladen blandt kapitalforvaltere og institutioner, der er bredt eksponeret mod kunder i USA. Måske vælger de at tale mere om eksempelvis klima og bæredygtighed i stedet for esg. Det er samme budskab, bare uden de tre bogstaver,” siger han.

Et nyt sprog

Han fremhæver, at der også er opstået et sprog for, hvorvidt virksomheder tager højde for esg-risici uden at bruge udtrykket.

Eksempelvis taler man om “partial information” og “full information”-investeringer, afhængigt af om der er taget hensyn til virksomhedens risiko ved blandt andet klimaforandringer.

For investeringer, der også tager bestik af aftrykket på omverdenen ud over den finansielle risiko, bruges udtrykket fra EU “double materiality” med henvisning til hhv. den miljømæssige og økonomiske bundlinje.

Nordea er en af de finansielle virksomheder, der hurtigt kom i fokus for visse amerikanske politikeres esg-modstand. Banken blev sidste år sortlistet fra samarbejde med staterne Texas og Florida som følge af bankens fokus på esg. Et år efter er betydningen for Nordea imidlertid til at overse, vurderer Eric Pedersen.

“De kunder, der tager så kraftigt afstand til esg, ville vi nok ikke have alligevel. Vores kunder i USA er store pensionskasser, som ikke er blinde for, at klimaforandringer findes. Samtidig er bæredygtighed blevet så centralt for os, at vi jo dårligt ville kunne påstå over for dem, at det ikke var vigtigt,” siger han.

Eric Pedersen fremhæver, at han denne sommer var i Texas for at mødes med olieselskaber for at diskutere deres metanudledninger.

“Hver gang vi mødte op hos et olieselskab i Texas – en af de mest esg-kritiske amerikanske stater – blev vi vist ind til, ja, deres esg-chef. Det illustrerer jo, at afvisningen af esg er noget, der alene foregår på det politiske niveau, og ikke hos virksomhederne. Dybere stikker det ikke,” mener han.

Rammer næppe Danmark

Mens amerikanske virksomheder tager bestik af den politiske debat, er esg forankret langt dybere i Europa, hvor blandt andet EU-krav, rådgivere og revisionshuse helt rutinemæssigt benytter sig af termen som ramme for deres indsats.

“Den politiske diskurs omkring klima er en helt anden her, og der bliver i store træk ikke givet taletid til dem, der betvivler klimaforandringer. Sammen med indsatsen fra især EU-Kommissionen gør det Europa til en helt anden historie,” vurderer Eric Pedersen.

Forsiden lige nu