Bestyrelsesmedlemmer repræsenterer aldrig særinteresser

 BESTYRELSE | Af Ulla Johanne Johansson

Medarbejdere, politikere, fagforeningen eller aktionærer. Et bestyrelsesmedlem repræsenterer aldrig særinteresser, uanset hvem der har peget på dem. Som bestyrelsesmedlem er du valgt på grund af dine kompetencer, erfaring og personlighed, og du er personligt ansvarlig for bestyrelsens handlinger.

Hvis et bestyrelsesmedlem er udpeget af nogen, så skal medlemmet også repræsentere deres holdninger. Det er ifølge advokat og partner i Kromann Reumert og underviser på Børsens bestyrelsesuddannelse Marianne Philip en udbredt opfattelse – og desværre også en misforståelse.

”Man skal som bestyrelsesmedlem ikke tage imod instruks fra nogen. Faktisk har man tavshedspligt. Som bestyrelsesmedlem er du udpeget i kraft af den person, du er. Ikke i kraft af, hvem der har valgt dig ind. Så det der med at tro, at man skal spørge dem, der har udpeget én, til råds om deres holdning, det skal man altså ikke,” understreger Marianne Philip, som er tilknyttet Børsens bestyrelsesuddannelse. Hun er formand for bl.a. Komitéen for god Fondsledelse og Gerda & Victor B. Strands Fond (Toms Gruppens fond) og næstformand i Novo Nordisk Fonden og Bitten & Mads Clausens Fond. 

 

 Uanset hvem der har valgt dig, så referer du kun til selskabets interesser. Det er en grundsætning, som er vigtig. Hvis man ikke tænker på den måde, så kan man hurtigt ende i problemer.

Steen Thomsen, professor og underviser, Børsens bestyrelsesuddannelse

 

Bestyrelsesmedlemmer står personligt til ansvar
Professor på CBS og underviser på Børsens bestyrelsesuddannelse Steen Thomsen peger på, at det ofte er i offentlige bestyrelser, at han har set bestyrelsesmedlemmer misforstå deres rolle som bestyrelsesmedlem:

”Uanset hvem der har valgt dig, så refererer du kun til selskabets interesser. Det er en grundsætning, som er vigtig. Hvis man ikke tænker på den måde, så kan man hurtigt ende ud i problemer,” siger han.

Som bestyrelsesmedlem er du en del af et kollektiv, der samlet har ansvaret for selskabet, og det betyder, at du kan blive gjort personligt ansvarlig for de beslutninger, bestyrelsen træffer eller ikke træffer.

”Der er situationer, hvor bestyrelsen tror, at det er hovedaktionærernes interesser, de repræsenterer. Men det er det ikke. Det er altid selskabets interesse, og det er alle aktionærers interesse, man repræsenterer. Der er en klar forskel,” understreger Tom Jacobsgaard, direktør for Bestyrelsesforeningen.

Vil du vide mere om Børsens bestyrelsesuddannelse, så læs mere her