KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Annoncørbetalt indhold af Atea

Adam og hans generation forventer frihed på jobbet

Vejen op ad karrierestigen er kortere, hvis arbejdet giver mening, og man får de rigtige vilkår til at udføre det, mener 23-årige Adam Ajane. Foto: YouandMedia
Vejen op ad karrierestigen er kortere, hvis arbejdet giver mening, og man får de rigtige vilkår til at udføre det, mener 23-årige Adam Ajane. Foto: YouandMedia

Virksomheder skal stramme sig an for at rumme de nye generationer af medarbejdere, for hvem medbestemmelse og frit valg af digitale arbejdsredskaber betyder mere end nogensinde før.

Fremtidens arbejdskraft er under uddannelse nu, og er kendetegnet ved at være en generation, der er vokset op med udstrakt grad af frit valg – uanset om det gælder arbejdets fysiske eller digitale rammer.

Adam Ajane, 23 år læser til softwareingeniør på DTU og tilhører Generation Z, der er født mellem 1995 og 2010. De omtales ofte som mennesker, der altid har været digitale, og blandt andet derfor er meget kommunikerende på sociale medier, hvor de selv kan styre deres fremtoning og tilgængelighed.

De er vant til selv at bestemme, hvor de vil arbejde fysisk, fordi de digitale redskaber gør det muligt at løse opgaver fleksibelt. De er også vant til selv frit at vælge de digitale værktøjer, der får dem til at yde deres bedste. Det kan nogle gange betyde, at arbejde og fritid flyder meget sammen.

Mening søges globalt

For Adam Ajane er der ingen tvivl om, at der først og fremmest skal være en større mening med arbejdet end, ja, blot at gå på arbejde. Det, der kan motivere Adam, er at se, hvordan mennesker bliver lettede og glade, når de får hjælp af et værktøj eller en digital løsning, han som kommende softwareingeniør har været med til at skabe.

”Jeg vil være med til at bygge en service, et produkt, noget digitalt, hvor jeg kan mærke, det gør en forskel i tilværelsen, for dem, der bruger det. At de bliver gladere af at bruge det. På en større skala er det, at man bruger et stort antal timer på at lave noget, som gør en lille del af deres liv lettere,” siger Adam.

Han forventer at skulle udvikle nye løsninger på verdens problemer i et globalt og mangfoldigt arbejdsmiljø, hvor flere nationaliteter er med til at give deres bedste besyv med på udviklingen. Uanset om det er på en arbejdsplads eller på et online-møde hjemme fra privaten. I hans optik er hybrid-arbejdspladsen, hvor man selv kan vælge mellem kontor eller hjemmekontor næsten alle ugens dage allerede en virkelighed.

Adam_Apple_8 web.jpg
Adam har altid været glad for computere, og har fundet sin plads på studiet til software-ingeniør. Før læste han på CBS, men han er mere optaget af at have det endelige ansvar for produktet, end at formidle og sælge det. Foto: YouAndMedia

”Hvis der er en ting, coronaepidemien lærte os, er det, at mange arbejdsopgaver og møder kan ordnes fra hjemmekontoret,” siger han.

I den sammenhæng er en laptop og dens mange digitale arbejdsredskaber helt uundværlige, og han anser frit valg af arbejdsredskaber – digitale som fysiske – som helt naturligt for at kunne præstere. Særligt laptoppen, som allerede nu, på studiet, er Adams faste følgesvend.

”Jeg vil frit kunne vælge, hvilken computer jeg kan lide at bruge, for jeg skal have værktøj, jeg kan lide at bruge, for at kunne udføre mit arbejde. Det er vigtigt, at værktøjet virker intuitivt og ikke skaber friktion i forhold til for eksempel at samarbejde med andre,” siger han.

Vil kunne arbejde på stranden

Når han arbejder med de digitale arbejdsredskaber, han selv har valgt og er fortrolig med, falder arbejdet ham let, og han kan arbejde i hele verden:

”Da jeg tænkte over, hvordan mit fremtidige arbejdsliv skulle tage sig ud, fik jeg den idé – som måske er en utopi – at mit arbejde var på min computer, som jeg kunne tage med ud i verden. Bare en internetforbindelse, mit arbejde og det, jeg bygger på computeren,” siger han.

Mobilitet er vigtigt for ham, fordi det giver muligheden for at rejse, mens man arbejder. På den måde er det ligegyldigt, om han arbejder fra et hotelværelse i London eller en strand i Thailand.

”Det ønskescenarie, jeg havde i hovedet, var, at jeg kunne sidde lige hvor jeg ville og for eksempel arbejde fra stranden. Når jeg lukker laptoppen, kan jeg praje en tuk-tuk (asiatisk knallert-taxa, red.) og tage et nyt sted hen,” siger han.

Skal ikke føles som arbejde

Motivationen for at arbejde målrettet for at lave gode produkter skal blandt andet findes i, at selve arbejdet skal foregå på en måde, der inspirerer og motiverer.

”Det skal ikke føles som arbejde i work/life-forstand, men arbejdet skal være noget inspirerende, man har lyst til. Hos animationsvirksomheden Pixar får medarbejderne lov til at indrette sig fuldstændig, som de vil,” siger han og nævner lignende tech-virksomheder som Airbnb, GitHub og Duolingo som eksempler på virksomheder, der dyrker det fleksible arbejdsliv.

De må forvente, at jeg er et menneske, som også har andre ting i livet. Ingen sene opkald eller sene mails, for man bruger ikke alle døgnets vågne timer på sit arbejde

Adam Ajane, software-studerende, DTU

”De er blandt de mest kreative i verden. Den personlige udfoldelse er meget vigtig, hvis din branche bygger på kreativitet, og hvis du skal skabe noget nyt. Energien kommer fra den kreative og nytænkende tankegang, og den kommer kun, hvis du selv bestemmer over de fysiske rammer,” siger han.

Derudover må de fysiske rammer også gerne være inspirerende ”fordi det tillader mig at udfolde mig, som jeg er. Så føler jeg, at arbejdspladsen eller kontoret er mit sted, at jeg hører hjemme og føler mig tilpas her.

Lang tid bag tasterne

Han forventer også, at arbejdspladsen er indforstået med, at han har behov for et liv ved siden af sit arbejde, hvis han skal levere resultater. Fordi arbejde og fritid kan flyde sammen på de devices, han bruger på arbejdspladsens, er det ikke det samme, som at han bare altid er til rådighed:

”De må forvente, at jeg er et menneske, som også har andre ting i livet. Ingen sene opkald eller sene mails, for man bruger ikke alle døgnets vågne timer på sit arbejde.”

Adam_Apple_3 web.jpg
Vil man være god til at kode - en central af delen som software-ingeniør - kræver det selvstudie, hvis man vil være god til det. Adam har tidligere lavet sin egen app til at holde styr på sin fitness-træning. Foto: YouAndMedia.

Men den store lyst til fleksibilitet handler ikke om manglende engagement. Tværtimod. Ingeniørstudiet, som Adam er i gang med, kan formelt klares på, hvad der svarer til en 37 timers arbejdsuge, men så enkelt er det ikke, hvis man vil være god. Og det vil Adam gerne være.

”Jeg var indforstået med, at det var et svært studie, og at man skal bruge meget tid på det. Man skal kunne lide at kode, og at bruge sin fritid på at blive bedre. Det er ikke timer, der er sat af på skemaet, så det er en fordel at have lyst til at blive god.”

Han har fundet sin styrke i, når opgaverne bliver så svære, at der er indlagt små ørkenvandringer i dem.

”Det må gerne være svært, men du skal føle, at du gradvis vinder en forståelse for emnet. Der skal være et feedback loop, for hvis det er uforståeligt i lang tid, kan det være demotiverende. Jeg kan lide, når jeg kan fornemme lyset for enden af tunnelen,” siger han og er helt på det rene med, at det er rå disciplin, der får ham igennem ørkensandet.

Hvad er succes i livet?

Modgangen rummer for ham noget af svaret på, hvad succes er. Hvor tidligere generationers samtaler om succes måske handlede meget om det at nå materielle og kommercielle målsætninger og resultater, ser Adam og måske hans generation anderledes på det.

”Jeg mener ikke at målet i sig selv er succes. Men det at lykkes med at være vedholdende og arbejde disciplineret frem mod målet er succesen. Det at nå målet er et produkt af at være succesrig. Der kan være mange årsager til, du ikke når det, men hvis du bliver ved med at prøve at løse det, er det en succes.”

Adam og hans generation er altså optaget af, hvad der giver større mening. Nok stiller de høje krav til tilværelsen, arbejdsgivere og undervisere, men også til egen præstation. Meningsfuldhed vejer ofte lige så tungt som penge og prestige.

”Man skal kunne mærke, at det ikke bare er en stor koncern, men en gruppe mennesker, der er sammen om at løse et problem,” siger Adam Ajane.

Læs mere om, hvordan Atea kan hjælpe dig med frit valg af IT-udstyr

Annoncen er produceret 05.06.2023 af Børsen Creative i samarbejde med Atea

Forsiden lige nu