"Vi var ved at dreje nøglen om - tre måneder senere omsatte vi for millioner"

313061_16_9_large_281.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
19. okt 2015 KL.18:14
Efter nogle virkelig tunge måneder i 2014, der kostede virksomheden sin hjemmeside, to ejere og hele julesalget, måtte Phonetrade nulstille forretningen og starte forfra.

I dag køber og sælger virksomheden brugte Iphones fra tre fysiske butikker og en webshop og regner med at lande på en omsætning på 20 mio. kr. i år. Forretningskonceptet går ud på at købe brugte Iphones, reparerer dem og sælger dem igen.

Men det blev en hård opstart for de unge iværksættere, der i dag er mellem 21 og 23 år.

2014 stod på dyre lærepenge - næsten så mange, at virksomheden måtte lukke.

”Vi brændte nallerne på alt, hvad der kunne brænde og tabte en masse penge på dårlig markedsføring og dårlige beslutninger,” siger salgschef i Phonetrade Dennis Larsen.

Den unge virksomhed havde hverken penge eller erfaring til at få udviklet de rigtige konverteringssystemer, som kunne måle, hvad pengene blev brugt på, og hvad de genererede.

For dårlige telefoner og for dårlig markedsføring

"Der blev bare hældt en masse penge ud på telefoner, der ikke virkede, og som aldrig ville komme til at virke, og til alt for dyre priser og til annoncering på sider, som ikke rigtig gav noget, men som bare var dyrt," siger Dennis Larsen.

Værst stod det til i november og december i 2014, hvor virksomheden mistede sin hjemmeside-ansvarlige.

"Vores hjemmeside var lagt ned i hele november og december, så vi gik glip af hele julesalget," siger Dennis Larsen.

Overvejede at dreje nøglen

Personligt havde han store skrupler i en iskold og mørkegrå juletid, og overvejede flere gange, om det bedste ville være at trække stikket. Det var de tusindevis af arbejdstimer, han ikke nænnede at lade gå til spilde, der fik ham og partnerne til at bide i det sure æble, nulstille virksomheden for at starte forfra i januar 2015 med en ny hjemmeside og en ny virksomhed med en ny ejerkreds.

Dennis Larsen og Morten Zachariasen købte sig ind i virksomheden i juli 2014, som indtil videre har sagt farvel til tre ejere, som har ladet sig købe ud. Stifter Frederik Fisker oprettede virksomheden i december 2013.

"Det vildeste er, at vi var lige ved at dreje nøglen - tre måneder senere omsatte vi for flere millioner om måneden,” siger Dennis Larsen.

Butikker i nærheden af 7-eleven og Joe & The Juice

Ingen af ejerne er ejendomshajer, så butikkernes beliggenheder i hhv. Aalborg, Frederiksberg og Hellerup er baseret på 7-eleven- og Joe & The Juice-butikker.

"Det er en meget god indikator på, at der er noget menneskeflow, som man kan bruge til noget," siger Dennis Larsen.

Sidste år landede Phonetrade med en omsætning på 700.000 kr. og fik et beskedent underskud på 80.000 kr., men virksomheden regner med et overskud på 1-1,5 mio. kr. i år på en omsætning omkring 20 mio. kr., hvis julesalget går, som det gik for konkurrenterne sidste år.

2014-tallene har gjort det svært for virksomheden at finde penge til at booste varelageret og væksten i virksomheden. Planen var at finde 5-7 mio. kr. i 2015 til det formål, men Phonetrade endte med at låne beskedne 400.000 kr. af en privatinvestor i telebranchen efter et rungende nej til samme beløb i banken.

"Vi betalte dem tilbage på en måned. Så gik vi i banken igen for at bevise, at vi kunne låne og betale tilbage, men vi kunne stadig ikke få lov til at låne noget af dem," fortæller Dennis Larsen.

I dag er virksomheden dog i god dialog med Danske Bank i forhold til at skulle i gang på det svenske marked i 2016, og i det hele taget tror han på, at tingene lysner med virksomhedens næste regnskab.

Planen har hele tiden været et salg, for ejernes passion ligger i at bygge virksomheder - ikke nødvendigvis i at reparere telefoner.

"Der er ingen af os, der har ambitioner om at skulle sælge telefoner resten af vores liv. Vi vil gerne stable det op, få det til at give mening for investorer og andre og så skal det sælges, så vi kan starte noget nyt.
Vi er unge iværksættere, så vi vil helst ikke sætte os i et fast job nu, men blive ved med at bygge virksomheder," siger Dennis Larsen.

Største problem er at følge med efterspørgslen

Den største udfordring er ifølge Dennis Larsen at følge med efterspørgslen.

"Vi skal have så meget på lager, at vi er klar til at sende det afsted, så snart det bliver bestilt, så vi ikke skal bøvle med forsinkelser. Kunder i Danmark har en høj forventning til, hvor hurtigt ting kommer ud. Man skal helst holde sig nede på en til to og maks tre dages levering. Og det kræver, at tingene ligger klar," siger han.

Hvis I havde ubegrænsede midler, ville I så kunne skaffe ubegrænsede telefoner?

"Det er der mange, der spørger om, fordi vi handler med brugte Iphones og ikke har en aftale med Apple. Vi kan ikke bare gå ind og bestille løs, men man skal ikke undervurdere, hvor mange telefoner, der er i omløb, så det er ikke et problem at få fat i brugte telefoner. Selvfølgelig kræver det, at man har et netværk og evnerne og midlerne til at handle ind. Vores problem ligger i, at vi ikke har pengene til at købe, når nogle f.eks. tilbyder os 100 Iphone 6.," siger Dennis Larsen.

Phonetrade betaler mellem 200 og 400 kr. for en brugt Iphone afhængig af tilstanden. Køber sælgeren en anden Iphone hos Phonetrade, får vedkommende 200 kr. i rabat. Den billigste telefon hos Phonetrade koster 1000 kr., og generelt forsøger virksomheden at lægge sine priser i samme leje eller under det, de brugte telefoner bliver handlet for på sider som Den Blå Avis.

Kamp om de brugte Iphones

Phonetrade startede med at købe telefoner af private og danske virksomheder og institutioner, men efterspørgslen har tvunget virksomheden til udlandet, hvor de laver større aftaler om import på store messer for brugt elektronik i forholdsvis Tyskland og Dubai.

Flere virksomheder har spottet potentialet i de defekte Iphones, og virksomheden har en direkte konkurrent i virksomheden 2ndbest.dk - det tidligere Brugteiphones.dk. Virksomheden har fire fysiske butikker, tre i Københavnsområdet og en i Helsingør. 2ndbest.dk er ved at udvide sit repertoire til Samsung-telefoner.