Velhavende familier skyder formue i sneakersfirma: "De vokser over 250 pct. på toplinjen"

364563_16_9_large_803.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
20. jun 2018 KL.15:04
To af Danmarks mest velhavende familier går sammen og skyder et større tocifret millionbeløb ind i den blot tre år gamle sneakerforretning Arkk, der er stiftet af to barndomsvenner fra Skælskør.

Det drejer sig om tøjfamilien Martinsens investeringsselskab Friheden Invest, der står bag milliardkoncernen IC Group, og North-East Venture, der er Pandora-stifterne Per Enevoldsen og Winnie Liljeborgs venturefond.

De køber sig til 28 pct. af selskabet bag Arkk, State of North, der sælger sine sko i udvalgte butikker i 36 lande og på nettet.

“Det er rigtig dyrt, men på den lange bane kommer vi til at tjene mange penge på det. Vi famler ikke med blindestokken her, vi ved faktisk, hvor vi vil hen"

Sneakers bliver flået ned af hylderne over hele verden, og det globale marked er tidligere blevet vurderet til at have en værdi på over 350 mia. kr.

For nylig blev svenske Sneakersnstuff solgt for omkring en halv milliard kr. til kapitalfonden FSN Capital.

Sælger 90 pct i udlandet

70-årige Niels Martinsen, der tidligere på året solgte Peak Performance for 1,9 mia. kr., kan godt lide, at Arkk ikke ligner Nike og Adidas, der satser på et udpræget sportslook.

“De har kant og adskiller sig fra alle de andre sneakers, folk går med, som ser ud som, at de er ude at løbe et marathon,” siger han.

Han havde bemærket skoene før, men det var først da direktør og partner i North-East Venture, Martin Lumbye, ringede, at investeringsmuligheden opstod.

Martin Lumbye hørte fra en kollegas teenagedrenge, der samler på gummisko, at “de her danske sneakers bare er hotte”, og han blev straks imponeret af Arkk.

“De vokser over 250 pct. på toplinjen, og sælger 90 pct. af deres sko i udlandet. Det synes vi godt nok er interessant,” siger Martin Lumbye, som har svært ved at sætte fingeren på, hvad Arkk har ramt.

“Det er uforklarligt, det kan ikke gentages eller skrives ned i et regneark, men en meget stor målgruppe har taget dem til sig og jeg kan bare se, at de her sko er voldsomt populære i europæiske storbyer,” siger han.

Samtidig med, at Arkks omsætning vokser massivt, kom selskabet ud af 2017 med et overskud på 5 mio. kr.

“Det er jo fantastisk, at de også er i stand til at styre deres virksomhed og levere profitabel vækst,” siger han.

Har milliardpotentiale

Martin Lumbye tror, at selskabet har potentiale til at blive en milliardforretning.

“Det kan blive en meget stor forretning. Sneakers er ikke en døgnflue, folk har sneakers på til alle former for beklædning og til alle lejligheder,” siger han.

33-årige Thomas Refdahl, der har stiftet Arkk sammen med barndomsvennen Kasper Høj Rasmussen, fortæller, at Arkk pludselig blev meget ombejlet i begyndelsen af året.

“Inden for en måned fik vi henvendelser fra alt lige fra venturefonde, bl.a. en fond på Wall Street, som vi havde et Skype-møde med, og velhavende private investorer. Det er lidt uvirkeligt, og vi jokede med, at de må gå i saunaklub sammen,” siger han og fortsætter:

“Når en fond fra Wall Street henvender sig, så tænker man hvor i alverden de har støvet os op henne.”

Brændte fingrene i Kina

Det var Kasper Høj Rasmussen, som har en baggrund i tøjbranchen, der fik idéen til at skabe et dansk sneakerbrand, fordi alternativerne til Nike og Adidas ifølge ham var for få.

Efter makkerparret brændte fingrene på flere kinesiske fabrikker, fandt de en producent i Vietnam af skoene, som danskerne selv designer helt ned til sålerne og snørebåndene.

Millionerne fra Martinsen-familien og North-East Venture skal nu bl.a. bruges på at opsige distributører i en række lande for at overtage salget selv.

“Det er rigtig dyrt, men på den lange bane kommer vi til at tjene mange penge på det. Vi famler ikke med blindestokken her, vi ved faktisk, hvor vi vil hen,” siger Thomas Refdahl.

Derudover åbner Arkk et lager i Australien, der kan sende sko på markedet og holde salget oppe, mens det er vinter i Europa. 

stvr@borsen.dk