Sydbank spår flere danske nedjusteringer efter dødelig virus: Her er det mest udsatte selskab

396311_16_9_large_186.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
19. feb 2020 KL.15:02
Apples nedjustering af salgsmålene for første kvartal var kun et forvarsel. Ifølge Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, er det nemlig ikke kun virksomheder på den anden side af Atlanten, der vil lide under coronavirussets udbrud i Kina. 

Også virksomheder i den danske del af verden er udsatte. 

"Vi er overbeviste om, at det også vil koste indtjening - og formentlig også resultere i flere nedjusteringer herhjemme," skriver Jacob Pedersen i en analyse. 

Serviceerhvervene var de første til at mærke konsekvenserne. Karantænenedlukningen af dele af Kina i slutningen af januar og starten af februar betød, at restauranter, barer og andre servicevirksomheder var lukkede.

Virksomhederne plejer at holde fri over den kinesiske nytårsferie, men i år var flere selskaber tvunget til at blive hjemme i flere uger ekstra. 

Derfor er Carlsberg også blandt de virksomheder, som Jacob Pedersen vurderer, der vil blive hårdest ramt, da de har både salg og produktion i Kina.

6. februar skrev Børsen, at den amerikanske storbank Citi forventede, at det danske bryggeris ølsalg i Kina vil dykke med 22 pct. for hele året og sænke driftsresultatetet med 250 mio. kr. på det kinesiske marked. 

Her fortalte Cees't Hart, adm. direktør i Carlsberg, at salget på tværs af landet bliver påvirket af de lukkede udskænkningssteder og restauranter, men det var for tidligt at give et estimat for konsekvenserne.

"Det afhænger af, hvor lang tid det her varer, og hvor meget det spreder sig. Vi implementerer forskellige alternativer, der vil begrænse de mulige konsekvenser," sagde han.

I dag har selskabet ikke yderligere kommentarer til situationen eller mulighed for at uddybe, hvilke initiativer de har implementeret, fortæller pressechef Kasper Elbjørn. 

Flyselskab bliver hårdest ramt

Skandinaviske SAS er, ifølge Jacob Pedersen, det danske selskab, virussudbruddet vil gå hårdest udover.

Aflysninger af alle flyruter til Kina vil betyde mistet omsætning, der ikke kommer igen.

"SAS vil formentlig pege på ekstraomkostninger på et trecifret millionbeløb i svenske kroner allerede i slutningen af februar i forbindelse med 1. kvartalsregnskabet. SAS bliver ikke det sidste selskab herhjemme, der kommer i farezonen for at nedpræcisere eller nedjustere prognosen som følge af coronavirus," skriver han i en analyse. 

Udover flyvestoppet til Kina vil flyselskabet gå et skridt videre af hensyn til virusset og de anbefalinger, de modtager fra bl.a. de kinesiske myndigheder og WHO.

"Fra marts nedjusterer vi antallet af flyvninger til Hong Kong, hvor vi går fra mellem fem og seks ture om ugen til mellem tre og fire ture om ugen," siger Kristoffer Meinert, pressechef i SAS.

Vindmøller i modvind

Selvom Vestas igen har fået luft under vindmøllevingerne og har sat gang i produktionen på fabrikken i Tianjin, mener Jacob Pedersen, at selskabet er et af dem, der vil opleve størst udfordringer. 

Da virksomheden genåbnede aktiviteterne ved Kinas østkyst i lørdags var det ikke med den fulde arbejdsstyrke.

"Nu har vi startet produktionen, og vi skalerer gradvist tilbage til fuld produktion, men det er selvfølgelig bestemt af de omstændigheder, der er ude i Kina," sagde Anders Riis til Børsen mandag.

De omkringliggende omstændigheder er bl.a. Vestas' underleverandører, hvis arbejde er sat markant tilbage, da markedet er præget af høj aktivitet.

"Det betyder, at leverandørkæden i vindindustrien er presset til det yderste overalt i verden, og det gør det ikke lettere for Vestas at indhente forsinkelser i produktionen," skriver Jacob Pedersen i en analyse. 

Det er ikke kun Vestas' produktion, der er kommet langsomt ud af genstartshullerne. Mange af Kinas industrivirksomheder burde have været tilbage i fuld produktion i løbet af uge syv.

"Her halter det mange steder med at få medarbejderne retur på grund af områder med karantæne og kinesernes frygt for for at blive smittet. Flere vestlige virksomheder har meldt om fint medarbejderfremmøde, men nogle bremses i produktionen af, at de lokale underleverandører ikke er genåbnet," skriver Jacob Pedersen. 

Tiden vil afsløre omfanget

De næste uger og måneder vil give et bedre billede af, hvor alvorligt virksomhederne vil blive ramt af coronavirusset. 

"Jo længere tid der går, jo flere selskaber vil også havne i den indtjeningsmæssige farezone, hvor der kan blive behov for at sænke eller nedpræcisere 2020-prognosen," skriver Jacob Pedersen.

Ifølge ham er det meget svært at spå om det præcise omfang af de negative nyheder. Det afhænger af, hvornår situationen i Kina normaliseres, hvor forbrugerne igen søger mod restauranterne, og fabrikkernes produktion er tilbage på vanligt niveau.