Slut med Norwegians bank: Flyselskab fokuserer på kerneforretningen

386241_16_9_large_108.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
19. aug 2019 KL.13:06

null

Efter kun godt en måned med ny ledelse sker der ting og sager i det gældsplagede flyselskab Norwegian.

Flyselskabet har i dag meddelt, at det trækker sig fuldstændigt ud af den bankforretning, som det hastigt voksende lavprisselskab etablerede tilbage i 2007.

Hermed har Norwegians nye, stærke bestyrelsesformand og selvudnævnte "kriselods", den danske fhv. topchef for rederiet DFDS Niels Smedegaard, vist handlekraft og vilje til at agere for at få rettet op på Norwegians finansielle situation.

For tæt på kanten

Smedegaard erklærede selv ved sin tiltrædelse midt i juli – hvor den mangeårige topchef og medstifter Bjørn Kjos også fratrådte – at Norwegian efter hans smag var "lidt for tæt på kanten".

Norwegian sælger hele sin storaktionærpost på godt 17 pct. i bankforretningen, der er kendt blandt forbrugerne som Bank Norwegian, men som formelt hedder Norwegian Finans Holding, for en pris på i alt 2,2 mia. norske kroner, svarende til 1,66 mia. danske kroner. Det er 15 pct. over aktuel børskurs.

Køberne er finanskoncernen Sampo og kapitalfonden Nordic Capital via et fælles selskab.

Penge på et tørt sted

For Norwegian falder pengene på et tørt sted. Ved seneste kvartalsregnskab var flyselskabets gæld opgjort til hele 61 mia. kr., opgjort efter de nye IFRS-regnskabsregler.

Dermed var egenkapitalgraden for det populære lavprisselskab nede på blot 3,2 pct. – hvilket den nye danske bestyrelsesformand betegnede som "en relativt stor gæld, og finansielt er Norwegian lidt for tæt på kanten."

Internetbank med 1,5 mio. kunder

Bank Norwegian var oprindeligt et tiltag, der blev skabt for at støtte op om Norwegians eget fordelsprogram for flypassagerer. Men hurtigt udviklede det sig til en rigtig, internetbaseret bank, der tilbød forbrugslån, kreditkort og indskudskonto og fik aktiviteter i både Norge, Sverige, Finland og Danmark.

Ifølge Norwegians hjemmeside har 1,5 mio. mennesker været kunder, typisk med Bank Norwegian som deres sekundære bank.

Den børsnoterede bank har en bred aktionærsammensætning, der tæller flere internationale finanshuse og det statslige norske pensionsselskab. Den samlede børsværdi af banken er 12,7 mia. norske kroner.

Bank Norwegian tjente 475 mio. norske kroner i andet kvartal af i år og havde en markant udlånsvækst.

Styrke kerneforretningen

"Salget af aktierne i banken er en del af Norwegians strategi om at styrke kerneforretningen med flyselskab og fokusere på vores forandring fra vækst til indtjening," hedder det i en udtalelse fra Geir Karlsen, fungerende adm. direktør og finansdirektør i Norwegian.

Norwegian har tidligere solgt en mindre aktiepost på 2,5 pct. af banken fra. Ifølge Børsens oplysninger har Norwegians ledelse i et stykke tid betragtet bankaktierne som et aktiv, man om nødvendigt kunne smide på bordet som led i indsatsen for at nedbringe gælden og styrke den finansielle likviditet.

Det norske aktiemarked modtog nyheden med noget nær begejstring og sender mandag formiddag Norwegian-aktien godt 5 pct. i vejret.

Aktie: Norwegian Air Shuttle