Nu leverer møbelgigant kundernes varer ved tankstationer og lokale butikker: Ikea vil også levere glas og tæpper til sommerhus- og festivalgæster

396536_16_9_large_984.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
23. feb 2020 KL.13:43

Den svenske møbelgigant Ikea vil nu hente flere kunder med en ny satsning, som gør det muligt at bestille et helt køkken eller en enkelt lampe online og få varerne leveret til afhentning hos en lokal købmand eller tankstation.

Samtidig lufter Ikea ambitioner om at lande lignende aftaler med de største danske festivaler og i de mest populære sommerhusområder. Her vil møbelgiganten på sigt levere de varer, som f.eks. festivalgæsterne akut mangler, direkte ud til festivalpladsen.

Det fortæller Peter Langskov, der er Country Costomer Fulfilment Manager i Ikea Danmark og ansvarlig for serviceområdet. 

“Vi gør det for at skabe helt reel tilgængelighed for vores kunder. Vi ved jo, at vi har kunder mange steder, som gerne vil Ikea, men som måske ikke har en bil og har svært ved at komme til Ikea-varehusene, og så vil vi gerne komme til dem i stedet for," siger Peter Langskov.

Han understreger dog, at Ikea, der har fem varehuse i Aarhus, Aalborg, Odense, Gentofte og Taastrup, endnu ikke har lavet aftaler med festivaler, men at Ikea i første omgang vil levere til 37 afhentningssteder rundt om i landet.

Det kan dog ændre sig, da det ifølge Peter Langskov er "et spørgsmål om, hvad kunderne gerne vil."

“Vi er meget fleksible med den måde, vi har lavet det på, så vi kan f.eks. sige, at om sommeren vil vi også være i sommerhusområder som Skagen eller Nordsjælland. Vi kunne også godt tænke os, at gæster på f.eks. Roskilde Festival kan bestille online, når de mangler plaider eller glas, og så kommer vi ned på festivalen med det," siger han.

Overvejer at åbne Ikea-lagre
Ikea leverer i forvejen til hjemmeadressen inden for tre timer, men med det nye koncept, der har fået navnet 'klik og hent' og blev sat i værk for fire uger siden, koster det kunderne 79 kr. at få leveret varer til afhentning, uanset hvor mange og hvilke varer, de bestiller.

Møbelgiganten har bl.a. lavet aftaler med lokale Spar- og Meny-butikker samt Go'on-tankstationer, hvor Ikea vil parkerer i en varevogn med de produkter, som kunderne har bestilt.

Målet er at nå op på mellem 40 og 50 leveringssteder, men ifølge Peter Langskov er det ikke utænkeligt, at Ikea vil åbne et decideret lager flere steder i landet, hvor kunderne kan hente deres varer.

“Hvis det f.eks. går rigtig godt i Esbjerg, så laver vi en aftale med vores samarbejdspartnere om, at vi kan sætte varerne af og give en bedre service. Det kan også være et lager, hvor vi kan tilbyde kaffe og varme," siger han og tilføjer, at “det er hele tanken" bag satsningen.

“Der er jo et loft for, hvor mange varer, der kan være i en varevogn, så vi kan skalere op, hvis der kommer flere kunder," siger han.

Ifølge dagligvarekoncernen Dagrofa, der bl.a. ejer Spar- og Min Købmand-butikkerne, er koncernen blevet Ikeas største samarbejdspartner i 'klik og hent'-ordningen.

”Vi er rigtig stolte af, at Ikea har valgt os. Vores købmænd er i forvejen det lokale samlingspunkt, og derfor giver det god mening også at samarbejde med Ikea om udlevering af varer," forklarer Richo Boss, der er kædedirektør for Spar, Min Købmand og Let-Køb.

Skal blive mere miljøvenligt
De seneste fem regnskabsår har Ikea omsat for knap 21 mia. kr. i Danmark og har i den samme periode landet et samlet overskud på lidt mere end 1,3 mia. kr. efter skat.

Koncernen har ambitioner om at åbne et nyt varehus i København og i Esbjerg, og ifølge Ikea kommer det nye koncept ikke til at ændre på det.

Det næste skridt i planerne om at levere varer rundt om i landet er ifølge Peter Langskov, at koncernen vil have mere miljøvenlige varevogne, der belaster klimaet mindre, når varerne skal transporteres rundt i Danmark.

"Vi kunne godt tænke os at køre ud til kunderne på de lange distancer med noget, der ikke sviner så meget som normalt, f.eks. med biodiesel eller i elbiler. Det skal vi på sigt have lavet om på," siger han.