Novo: Sagsøger Mylan - vil blokere for kopier af Victoza

386436_16_9_large_217.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
22. aug 2019 KL. 6:01

Novo Nordisk har sagsøgt kopiproducenten Mylan for at blokere for kopier af koncernens storsællert Victoza. Den danske insulinproducent mener, at Mylans planer krænker syv af Novos patenter.

Det skriver Bloomberg News.

Novo Nordisk har derfor bedt en ret i Wilmington, i delstaten Delaware, om at blokere for "fremstillingen, brugen, udbuddet og salget af Mylans produkt i USA" samt import af kopiproduktet til USA indtil udløbet af de syv patenter. Novo Nordisk kræver samtidig "monetær afhjælpning", hvis en kopi skulle nå markedet inden da.

De syv patenter, som Novo Nordisk vurderer, står til at blive krænket, udløber i perioden fra juli 2021 og februar 2026, skriver Bloomberg News.

Victoza solgte i 2018 for 18,1 mia. kr. og udgjorde 16,2 pct. af Novo Nordisks omsætning, så der er tale om et slagsmål om en meget vigtig indtægtskilde for det danske selskab.

Mylan er kendt for at producere billigere generiske versioner af diverse lægemidler. Koncernen er ved at blive overtaget af medicinalkæmpen Pfizer, som ønsker af sammenlægge Mylan med sin forretning for lægemidler uden patentbeskyttelse, Upjohn.

Også israelske Teva Pharmaceuticals, der har det tidligere Novo-direktionsmedlem Kåre Schultz som topchef, arbejder på en kopi af Victoza, men selskabet må først lancere den generiske version i 2024.

Novo indgik nemlig i marts et forlig med Teva, der indebærer, at det israelske selskab kan lancere en kopiversion af Victoza fra den 22. december 2023. Men den dato blev udskudt med yderligere seks måneder, i forbindelse med at Victoza blev godkendt til behandling af børn og ung i juni.

Victoza er et GLP1-analog, som patienter indtager med en indsprøjtning til behandling af diabetes type 2.

/ritzau/FINANS