Novo Nordisk Fonden sætter rekord: Uddelte 5,8 mia. kr. i 2017

360330_16_9_large_60.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
22. mar 2018 KL. 7:21
Novo Nordisk Fonden, der uddeler penge til forskning og udvikling i sundhedssektoren, overgik i 2017 sig selv og uddelte 5,8 mia. kr. i støtte. Det skriver fonden i en pressemeddelelse.

Det er det højeste beløb, som fonden har uddelt på et enkelt år. Til sammenligning blev der i 2016 uddelt 4,2 mia. kr., og siden 2010 har fonden uddelt mere end 16 mia. kr.

”Det er i høj grad de økonomiske resultater i de virksomheder, vi er ejere eller medejere af, herunder særligt Novo Holdings A/S, Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S, der har muliggjort, at vi igen i 2017 har kunnet hæve vores uddelinger betragteligt. Når virksomhederne leverer gode resultater, kan vi dele flere penge ud til gavn for samfundet,” skriver bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden Sten Scheibye i pressemeddelelsen.

De 5,8 mia. kr. er gået til i alt 435 projekter indenfor bl.a. lægevidenskab, diabetesbehandling og bioteknologi.

3,6 mia. kr. til diabetescentre


Den største bevilling lød i 2017 på hele 3,6 mia. kr. til oprettelse af specialiserede Steno Diabetes Centre i hhv. Odense, Aarhus og Aalborg. Håbet er, at de specielle centre skal være med til at sikre Danmark verdens bedste forskningsbaserede behandling inden for diabetes.

Fonden uddelte også 255 mio. kr. til et såkaldt ”supermikroskop” på et svensk forskningslaboratorium i Lund. Et nyt strålerør skal her gøre det muligt at studere proteiner mere detaljeret end nogensinde før.

Og så blev der også givet 187 mio. kr. til en ny uddannelse ved Danmarks Tekniske Universitet indenfor fermentering, som de fleste nok vil forbinde med mad, da det på det seneste har været noget af det fremmeste indenfor restaurationsbranchen. Ordet dækker over en kemisk gæringsproces, der ligeledes benyttes inden lægemidler og vitaminer.