Milliardærfamilie skyder millioner i ungt netværksfirma: "Jeg har kendt og fulgt de her drenge i en del år, og de har bygget startups siden gymnasiet"

null

379430_16_9_large_878.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
04. apr 2019 KL.13:30
Netværksudbyderen Onomondo er klar til at udfordre de traditionelle netværksoperatører med ny kapital fra milliardærfamilien Zibrandtsen

Den velhavende Zibrandtsen-familie har igen kastet deres kærlighed og kapital efter en tech-startup.

Turen er kommet til den danske netværksudbyder Onomondo, der har modtaget en encifret millioninvestering i den høje ende gennem selskabet Inqvation, som Zibrandtsen-familien stiftede i 2016 – samme år familien solgte it-selskabet Global Connect til kapitalfonden EQT for et ukendt milliardbeløb.

De sidste tre år har Inqvation med adm. direktør Claus Zibrandtsen i spidsen hjulpet unge virksomheder på vej med investeringer, mandskab og tag over hovedet. Onomondo har holdt til i Inqvations co-working space af samme navn i Taastrup siden maj 2018.

”Jeg har kendt og fulgt de her drenge i en del år, og de har bygget startups siden gymnasiet. Nu er de kommet frem til en forretning, der adresserer markedet på en hel ny måde og med sikkerhed kan komme ud og udfordre de etablerede spillere. Vi ser allerede stor interesse fra nye potentielle kunder,” siger Claus Zibrandtsen.

De to ungdomsvenner Michael Karlsen og Henrik Aagaard har i en årrække solgt netværkssoftware direkte til teleindustrien, men har nu selv taget operatørhatten på.

”Efter noget tid fandt vi ud af, at vi jo selv kunne lave vores eget netværk og sælge trafikken. Så vi har endegyldigt lagt softwaredelen på hylden og er blevet operatør i stedet for at bygge værktøjer til andre,” siger Michael Karlsen.

Tingenes internet

Onomondos globale netværkstjeneste skal bruges af producenter af alt fra bycykler til elmålere, der vil have deres enheder til at kommunikere via internettet og overføre data – det, man kalder IOT (Internet of Things).

Ifølge den tyske statistikbank Statista vil der findes 26 mia. såkaldte IOT-enheder ved udgangen af 2019, der kommunikerer gennem internettet. Og det er før man tæller smartphones og computere med.

”En vognmand skal jo f.eks. vide, præcis hvor hans biler er hele tiden, og kunne følge og dokumentere den kæde af leverancer, som bilerne foretager. Og uanset hvor i verden, de må befinde sig, har vi et netværk, der dækker, fordi vi har aftaler med operatørerne,” fortæller Michael Karlsen.

Det er ikke en overdrivelse, at Onomondos knapt et år gamle service er global. Selskabets netværk er forbundet til over 700 netværk i alle verdens lande – på nær fem.

”Vi mangler godt nok Nordkorea, Mauretanien, Turkmenistan, Somalia og Eritrea. Men du kan finde os i resten af verden allerede,” siger Michael Karlsen.

Det er det globale aspekt, der adskiller Onomondo fra traditionelle internetudbydere. Selskabet lejer sig ind på alle de vigtige netværk i verden, så kunderne kan få optimal dækning, selvom deres produkter krydser landegrænser.

”Det betyder, at man som leverandør af f.eks. en bil med en IOT-enhed i ikke behøver at gå ud og lave forskellige aftaler i alle de lande, man skal ud i. Man behøver kun at lave én,” siger Claus Zibrandtsen.

Troværdighed og tryghed

Onomondo har allerede hevet omkring 30 kunder til sig, der mest tæller danske virksomheder med et globalt udsyn. Der er derfor allerede tusindvis af Onomondo-simkort I IOT-enheder rundt omkring i verden. Selskabets næste skridt er at få etableret salgskontorer i Europa.

”Så håber vi på, at vi inden for en relativ kort årrække er en af de helt toneangivende spillere på IOT-markedet, som er et af de få markeder i telekommunikation, der faktisk vokser,” siger Michael Karlsen.

Millioninvesteringen fra Inqvation skal bl.a. bruges til ansættelser, så Onomondo kan udvide teamet på otte mand. Ifølge stifteren er investeringen også en vigtig, fordi den skaber den troværdighed, man har brug for som ung virksomhed.

”For en lille startup, der prøver at lægge arm med de helt store drenge som Vodafone og AT&T, er det klart en fordel at have en investering i ryggen. De, der har satset på os, er erfarne folk fra en parallelindustri, der har pengetanken til at tage os hele vejen, og det skaber tryghed for kunderne,” siger han.

Store forventninger

Hverken Claus Zibrandtsen eller Michael Karlsen vil blive specifikke på målene for Onomondos resultater og afkastet på investeringen, men de lægger heller ikke skjul på, at forventningerne er høje.

”Vi forventer rigtig meget. Når vi går ind så tidligt, som vi gør, er afkastforventningen jo også større end ved mere etablerede virksomheder. Men vi kigger mere på forretningens udvikling og kunderne end afkastet. Så længe vi kan være med til at skubbe på, modne og udvikle, så er vi rigtig glade,” siger Claus Zibrandtsen.

Selvom Onomondo har eksisteret siden 2012, er det globale netværk kun et år gammelt. De mange års erfaring fra teleindustrien og det store ”menneske-netværk” har dog betydet, at Onomondo allerede tjener penge.

”Det har vi gjort i et stykke tid nu. Men det er absolut ikke en overflødig kapitalindsprøjtning vi får fra Inqvation. Vi skal bruge pengene til at skabe vækst, der skal generere et afkast på sigt,” siger Michael Karlsen.