Lundbecks topchef vil undgå salgsdyk i 2021

null

385999_16_9_large_866.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
14. aug 2019 KL.11:25
Lundbecks topchef Deborah Dunsire kan efter i år se omsætningen i medicinalkoncernen vokse igen i 2020, når smerten fra tabet af patentet på sællerten Onfi dæmper sig, men glæden varer kun kort, for i 2021 rammer patentudløb på lægemidlet Northera. 

Deborah Dunsire arbejder dog på, at det ikke ender med et omsætningsdyk som i år.

“Det er vores mål, men vi bliver helt klart ikke udisciplinerede om opkøbs- og partneromkostninger for aktiver, bare for at fokusere på 2021. Vi skal tænke på Lundbeck om 5-10 år, frem for blot den 1-2 årige horisont,” siger Deborah Dunsire, adm. direktør i Lundbeck.

Selv om selskabet kan få godkendt Trintellix i Japan mod slutningen af året, og får en række afgørende kliniske resultater med Rexulti året efter, så kommer det ikke tids nok til at modvirke den negative påvirkning af patentudløbet for Northera.

Lundbecks topchef har allerede lavet en handel i år med købet af Abide Therapeutics, men kan ikke love, at der kommer endnu et opkøb i år til at sikre mere vækst i selskabet.

“Hver morgen vågner jeg og håber vi har en god handel at indgå, men man kan ikke forudsige timingen af sådanne ting,” siger Deborah Dunsire. 

Hun siger, at klimaet for at lave opkøb og indgå licensaftaler ikke er ændret væsentligt over de seneste måneder, men vil ikke fortælle om selskabet har måtte forlade forhandlinger om potentielle handler.

“Det kommenterer vi aldrig, men vi har været meget travle, og der er helt sikkert ting, vi kigger på, hvor vi siger, at vi ikke kan regne os frem til et afkast til vores aktionærer. Men der er mange interessante ting at se på,” siger Deborah Dunsire.   

Opkøb kan blive større end 30 mia

Lundbecks finansdirektør Anders Götzsche har tidligere fortalt, at selskabet har 25-30 mia. kr. til rådighed for opkøb. Selskabet har et solidt cashflow og ingen gæld. 

“Det er i det interval, men bringer du et produkt ind med eksisterende salg, så ændrer tingene sig, så det er ikke helt fast,” siger Deborah Dunsire. 

Hun påpeger dog, at man skal forvente, at selskabet vil lave flere handler om potentielle lægemidler, der ligger lidt tidligere i udviklingen, da de lægemidler, der er tæt på færdigudviklede eller klar til markedet, er meget dyre.

“Nogle selskaber er elsket af markedet, og de er værdiansat for højt af markedet til at vi kan videregive et afkast til vores aktionærer. Men der er nogle, der ikke er, og dem tænker vi lidt på som skjulte juveler. På nogle måder er Abide Therapeutics et eksempel på det,” siger Deborah Dunsire. 

PTSD-middel klar om 4-5 år

Selskabets strategi, der skal sikre og udvide vækstmulighederne på længere sigt, fokuserer på opkøb, indlicensering samt maksimering af salget på eksisterede produkter. Lundbeck prøver eksempelvis i samarbejde med partneren Otsuka at udvide anvendelsesmulighederne for Rexulti. 

Dette lægemiddel går nu ind i den afgørende fase af udviklingen til behandling af PTSD (Post Traumatisk Stress Syndrom, red.), som er en sygdom, der ifølge Lundbecks topchef har et kommercielt potentiale, der ikke helt er på niveau med depression, men er højere end inden for skizofreni.

“Det er et marked, som har et stort udækket behov med kun to lægemidler godkendt, og markedet vokser, ikke kun fordi vi lever i ret voldelige tider, men også fordi, at diagnosen stilles mere. Det er en ekspanderende population,” siger Deborah Dunsire.

Hun regner med, at lægemidlet kan være klar til markedet om fire-fem år.