Joint venture starter cannabis-eventyr i Østjylland: "Vi har opereret under radaren for at blive de første i Danmark"

null

364869_16_9_large_699.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
28. jun 2018 KL.11:56
Nu er det lykkes det danske selskab Stenocare A/S at få Lægemiddelstyrelsens blå stempel til en større import af cannabis-olie med henblik på salg i de danske apoteker - via en recept fra lægen - som en del af den danske forsøgsordning om medicinsk cannabis.

Stenocare, som til dato har investeret over 10 mio.kr. i projektet, vil desuden fra efteråret 2018 starte en dansk produktion af cannabis-olie, som skal levere medicinsk cannabis til en europæisk kundegruppe på potentielt 50 mio. mennesker.

Men i første omgang kan danskerne se frem til at få adgang til pesticidfri, medicinsk cannabis importeret fra Canada fra producenten Canntrust, der er blevet en af Canadas førende producenter ved at ride på den globale cannabis-bølge, og som på fire år har opnået en markedsværdi på over 4 mia. kr.

Det danske selskab Stenocare vil etablere indendørs produktion af medicinsk cannabis på dansk grund i en hemmelig fabriksbygning i Østjylland - med knowhow fra Canntrust, der har fået en ejerandel på 20 pct. i Stenocare til gengæld for adgang til forædlede cannabis-frø specielt fremdyrket til medicinsk brug og Canntrust’s samlede viden om dyrkning efter farmaceutiske principper.

Milliardmarked i horisonten

Ifølge ledende partner i Gemstone Capital, Søren Jonas Bruun, er potentialet enormt - både fra et investor-synspunkt og for de godt 500.000 danskere med kroniske sygdomme og smerter, som udgør potentielle aftagere af cannabis-medicin.

"Stenocare spejler sig jo i det canadiske marked og de milliardvirksomheder, der er vokset sig store derovre. Deres partner Canntrust har fire år på bagen og er allerede 4 mia. kr. værd i dag. Der er 24 børsnoterede cannabis-virksomheder derovre med en samlet værdi på over 130 mia kr., og det gør, at vi ikke er i tvivl om, at dette her har et kæmpe potentiale," fortæller Søren Jonas Bruun.

Stenocare har efter en omfattende kontrol- og certificeringsproces fået Lægemiddelstyrelsens blå stempel til import af pesticidfri, medicinsk cannabisolie. Lægemiddelstyrelsens blå stempel er afgørende for de tre stiftere af Stenocare, der for år tilbage oplevede, at syge familiemedlemmer og venner manglede muligheden for at få lindring ved brug af medicinsk cannabis.

"Det grå marked for medicinsk cannabis på nettet var - og er stadig - en uigennemsigtig jungle at bevæge sig rundt i, hvor man ikke helt kan stole på, at indholdet stemmer overens med produktbeskrivelsen og at der ikke er pesticider i olien," siger Søren Jonas Bruun fra Stenocare.
Stifterne af Stenocare har indtil nu gået stille med dørene omkring deres planer og fremskridt, fordi det har været essentielt først at begynde at tale om projektet, når alle tilladelser fra myndighederne lå fast og Lægemiddelstyrelsens kontrol af den importerede medicinske cannabis var etableret. 

Under radaren


"Vi har opereret under radaren for at blive de første i Danmark, der får ok til et medicinsk cannabisolie-produkt, som kan ramme hylderne på apoteket. Vi kender alle nogen, der har lidt af alvorlige, kroniske sygdomme, hvor medicinsk cannabis ville kunne give dem et enorm løft i livskvalitet. Vi har haft travlt med at få dette bragt til markedet. Derfor har vi først fortalt om dette nu," lyder det fra adm. direktør og medstifter i Stenocare, Thomas Schnegelsberg, der vil levere tre hovedgrupper af medicinsk cannabisolie til danskerne med en blanding af de to aktive hovedstoffer i cannabis-planten kaldt CBD og THC, hvoraf det sidste er euforiserende og derfor kan gøre brugeren skæv. 

Groft sagt leverer Stenocare en såkaldt ren CBD-olie, en ren THC-olie og så en blanding af de to stoffer målrettet og fremdyrket til forskellige patientgruppers særlige behov, herunder eksempelvis folk med sklerose og nerveskader, samt kræftpatienter, der døjer med stærk kvalme efter kemoterapi og så generel smertelindring.

Tre lidelser, som Lægemiddelstyrelsen selv beskriver på hjemmesiden for forsøgsordningen - uden at der dog fra styrelsen præsenteres nogen dokumentation for selve virkningen af cannabis, og styrelsen understreger da også på hjemmesiden, at bivirkningerne stadig er uklare. 

Tager ikke stilling til om det virker

Karen Juul Jensen er specialkonsulent i Lægemiddelstyrelsen og er blandt andet jurist på forsøgsordningen om medicinsk cannabis. Hun understreger, at styrelsen ikke tager stilling til, om medicinsk cannabis virker eller ej, blot at produkterne lever op til en række standarder.

"Stenocare er de første, der får optaget en cannabisolie i forsøgsordningen og har leveret dokumentation der viser, at produktet, som de vil importere fra Canada lever op til de krav, der er fastsat i loven, herunder hvordan planten er dyrket – den skal være dyrket i overensstemmelse med god landbrugsbraksis og uden brug af pesticider - og så skal fremstillingen følge principperne i ”god fremstillingspraksis efter EU-retninglinjerne om blandt andet udstyr, faciliteter og personalet der håndterer produkterne," fortæller Karen Juul Jensen og slår fast:

"Vi tager slet ikke stilling til om dette produkt virker eller ej, og vi godkender ikke de cannabisprodukter, der optages i ordningen. Vi sikrer os blot, at dokumentationen om indhold og fremstillingsmetoder er i orden," lyder det fra Lægemiddelstyrelsen, der oplever, at nogle ansøgere bliver overraskede over hvor store krav, der stilles til dokumentation og certificering af nye cannabisprodukter, der skal optages i forsøgsordningen.

"Vi har holdt flere informationsmøder med andre interessenter, der vil have optaget cannabisprodukter på listen, og nogle af dem er blevet ret overraskede over de relativt høje krav, der stilles til dokumentation og produktion for at de kan komme på listen. Vi har dog en klar forventing om, at der kommer flere spillere på markedet," lyder det fra Lægemiddelstyrelsen.

Politisk uro er "eneste risiko"

For medstifter i Stenocare, Thomas Schnegelsberg, er det vigtigt endelig at være kommet ind i varmen, så at sige.

"Alle vores produkter vil være underlagt recept og kan kun udleveres fra et apotek. Hvis du googler medicinsk cannabis i dag, så er der mange, der gerne vil sælge dig medicinsk cannabis, men først nu når vores produkt kommer på markedet, vil du være 100 pct. sikker på kvaliteten, for den er helt pesticidfri og ensartet," fortæller Thomas Skovlund Schnegelsberg.

Ifølge ham har processen med at få Lægemiddelstyrelsens godkendelse været "langvarig, men frugtbar". Og ambitionerne rækker nu ud over de danske grænser, for godkendelsen til produktion i Danmark åbner mulighed for et nyt dansk eksport-eventyr med dyrkning af cannabis fra en hemmelig lokation i Østjylland. Og det kræver lokale kræfter med grønne fingre.

"Hvis du er arbejdsløs gartner på de kanter, kan du bare ringe," lyder det fra Stenocare og Søren Jonas Bruun, der godt tør at drømme stort, men som frygter de skiftende politiske vinde omkring cannabis.

"Selv om der er 10 andre lande i Europa, der har legaliseret medicinsk cannabis i de seneste år, har de fleste lande kun legaliseret import og ikke produktion. Danmark kan udnytte, at store dele af Europa står klar til at modtage disse produkter. Vi har nu så at sige fået nøglen til noget, der kan blive svimlende stort, hvis vi sammenligner med den canadiske markedsudvikling. Den eneste risiko er, at danske politikere kan finde på at trække denne forsøgsordning tilbage, men hvorfor skulle de dog det?" lyder det fra Søren Jonas Bruun og Stenocare, der bakkes op af partneren Canntrust.

“Vi ser frem til at bygge den førende produktionsfacilitet sammen med Stenocare, hvor vores store erfaring med løbende høst af medicinsk cannabis vil gøre Stenocare i stand til at producere og levere standardiserede produkter i høj kvalitet” lyder det fra topchefen i Canntrust, Eric Paul.

Se video af produktionen hos canadiske Canntrust herunder: