Held med pipelinen kan gøre Zealand Pharma til opkøbsmål

396647_16_9_large_577.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
25. feb 2020 KL.17:00

Tålmodighed har betalt sig for de aktionærer, der har holdt ud i det danske biotekselskab Zealand Pharma, der i de første ti år af sin eksistens på aktiemarkedet i København svingede om udgangspunktet i kurs 86.

I det seneste år er aktiekursen mere end fordoblet, og er steget 170 pct., men ifølge investeringsbanken Carnegie er potentialet slet ikke udtømt, da selskabet kan gå hen og blive et opkøbsmål i de kommende år.

“Vi venter, at potentielle købere kan være selskaber med fokus på sjældne sygdomme eller med aktiviteter på diabetesområdet," skriver Jesper Ilsøe, aktieanalytiker i Carnegie i den 45 sider lange analyse af biotekselskabet.

En interesseret køber skal ifølge Carnegie slippe mere end 20 mia. kr. for at få fat på Zealand Pharma - eller mere end dobbelt op af den nuværende værdi af selskabet, der for et år siden var under 3,5 mia. kr. værd.

Aktie: Zealand Pharma

Banken mener, at Zealand Pharmas produktkandidat til behandling af korttarmsyndrom kan være interessant for japanske Takeda, der i dag markedsfører det konkurrerende produkt Gattex. Zealand Pharmas glukagonpumpe kan være et lokkemiddel til bud fra de store diabeteskoncerner, hvor Carnegie vurderer, at amerikanske Eli Lilly eller franske Sanofi nok er mere sandsynlige bydere end Novo Nordisk.

"Vi venter, at fase 3-data på glepaglutid vil udløse M&A-diskussioner i markedet, da både glepaglutid og dasiglucagon kan passe fint ind hos flere store medicinalkoncerner," skriver Jesper Ilsøe.

Begivenhedsrige år

Selv om opkøbssnakken måske er lidt nede ad vejen, så mener Carnegie, at Zealand Pharma står foran et par begivenhedsrige år, og at aktien selv uden opkøbsinteresse, er langt mere værd end i dag. 

I dag er Zealand Pharma lidt under 10 mia. kr. værd, og selskabet har omtrent 1,4 mia. kr. i pengekassen. Kerneaktivet er glepaglutid mod korttarmssyndrom, som ifølge Carnegie kan opnå et årligt salg over 500 mio. dollar (3,45 mia. kr.). 

"Vi mener, at markedet undervurderer det potentiale," fastslår analytikeren, der mener, at der fortsat er et ret stort potentiale i markedet, hvor rivalen Gattex fra Takeda ventes at sælge for over 600 mio. dollar i 2020. 

Zealand Pharmas produkt kan være klar til markedet i 2022, og data fra et afgørende studie ventes i første halvår 2021, og kan potentielt være en væsentligt katalysator for aktiekursen. 

Desuden har Zealand Pharma glukagonpumpen dasiglucagon, som ventes at indlede de afgørende forsøg sidst i 2020, hvilket også kan være kurspåvirkende, ifølge Carnegie, da det vil give et klarere billede af vejen frem mod en lancering på markedet. 

"Vi anser gleglutid og dasiglucagon i pumpe som lovende aktiver og undervurderede af markedet ved den nuværende værdiansættelse. VI mener, at begge har muligheder for at skabe salg over 500 mio. dollar pr. år med det vi anser som forsigtige forudsætninger," skriver Carnegie i analysen.

Endelig har Zealand Pharma en udviklingsaftale med tyske Boehringer Ingelheim, som også har et potentiale, som kan udløses over tid, efterhånden som projekterne kommer længere frem og risikoen svinder. 

Blue sky er i kurs 560
 

I et såkaldt blue-sky scenarium, hvor alt lykkes, vurderer Carnegie, at Zealand Pharma kan være 560 kr. værd pr. aktie, sammenlignet med et niveau på knap 258 midt på dagen tirsdag. 

Banken sætter dog et mere beskedent kursmål på 414 kr. på 12 måneders sigt, og anbefaler køb af biotekselskabets aktier.