SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Virksomheder

Tre headhuntere jagter topchefer til bestyrelserne: Se her, hvad de leder efter

Adm. direktører og finansdirektører, der tænker digitalt og bæredygtigt, er kommet i headhunternes sigtekorn i 2021. Men de skal samtidig kunne bære en ordentlig kultur i virksomhederne. Det viser interview med tre headhuntere, der færdes i de større selskabers bestyrelser

Nina Nærby, headhunter, Leadership Advisor Group, forventer, at bæredygtighed bliver et af de varme emner på årets generalforsamlinger. Arkivfoto: Jonas Pryner Andersen
Nina Nærby, headhunter, Leadership Advisor Group, forventer, at bæredygtighed bliver et af de varme emner på årets generalforsamlinger. Arkivfoto: Jonas Pryner Andersen

Flere virksomheders bestyrelser er ikke klædt godt nok på til at matche den dagsorden, som aktionærer og kunder kræver af dem.

Det vurderer Nina Nærby, der i regi af Leadership Advisor Group laver rekruttering og bestyrelsesevalueringer for især C25-selskaberne og i de store familieejede selskaber. Derfor vil der ske udskiftninger i bestyrelserne.

Det handler om at få bæredygtighed ind i hele forretningen og så få noget konkret ud af det. Der skal være handling bag ordene

Nina Nærby, headhunter, Leadership Advisor Group

“Det er primært adm. direktører og finansdirektører, der nu efterspørges til bestyrelserne i de store selskaber, men de skal have stærke kompetencer inden for bæredygtighed, som bestyrelserne virkelig er blevet opmærksomme på. Det handler om at få bæredygtighed ind i hele forretningen og så få noget konkret ud af det. Der skal være handling bag ordene,” siger Nina Nærby.

Hun forventer, at netop bæredygtighed bliver et af de varme emner på årets generalforsamlinger. Men aktionærerne vil også spørge ind til virksomhedens højere formål med at drive virksomhed, purpose, som det hedder i de nye anbefalinger for god selskabsledelse, der netop er trådt i kraft.

“Det betyder også, at virksomheden skal sikre, at kulturen og værdierne understøtter purpose. Her er der bestyrelser, der skal se at komme i arbejdstøjet. For jeg har kendskab til store selskaber, hvor kulturen slet ikke er, som bestyrelsen tror. Det bliver spændende at se, hvordan bestyrelserne vil gribe det an,” siger Nina Nærby.

På bestyrelsesformændenes ønskeseddel står der lige nu: Topchefer, der har vist resultaterne på topniveau inden for cybersikkerhed, bæredygtighed og digitalisering 3,0, der indebærer nye forretningsmodeller.

Det forklarer Peter Gramkov, dansk direktør hos Russell Reynolds.

“Hvis vi f.eks. skal finde et digitalt bestyrelsesmedlem til en C25-virksomhed, skal vi finde et emne i en lignende global virksomhed, der ofte er noget større. Derfor skeler vi til udlandet. ”

20050227-004619-5_downinter.jpg
Topchefer med styr på cybersikkerhed, bæredygtighed og digitalisering 3.0, står på ønskelisten hos bestyrelsesformænd, siger Peter Gramkov, direktør Russell Reynolds. PR-foto

Uafhængig bestyrelse

Mange udlændinge siger ja tak til danske bestyrelsesposter, fordi de finder det attraktivt at arbejde for fondsejede virksomheder som A.P. Møller-Mærsk, Coloplast, Novo, Carlsberg osv.”

Desuden tiltaler det mange udlændinge, at 90 pct. af bestyrelsesmedlemmerne i Skandinavien er uafhængige – de arbejder ikke for selskabet eller har andre særinteresser i det. Det er nærmest uhørt i andre verdensdele, forklarer Peter Gramkov.

“Vi ser nu, at godt 40 pct. af alle de generalforsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer i C25-selskaberne er uden dansk pas. Det er et af de højeste tal i Europa.”

En andet krav til bestyrelserne i de store selskaber er, at formand eller næstformand har en fortid som adm. direktør. Og der må gerne være flere af slagsen i bestyrelsen. Ergo stiger professionalismen mærkbart i bestyrelserne.

Kravet til bestyrelseskompetencer inden for bæredygtighed stiger også.

“Bæredygtighed handler ikke om at reklamere med det, men om at tjene penge på det. Det er stort tema i bestyrelserne at finde en profil, der kan drive den agenda. Og det er ikke blevet mindre vigtigt på grund af pandemien. Tværtimod.”

Her er Jim Hagemann Snabe og Mads Nipper to store forbilleder med internationalt format. Men også mindre virksomheder begynder at søge stærke topchefer, der kan drive den agenda, oplyser Gramkov.

40 pct. af alle de bestyrelsesmedlemmer, der er valgt på generalforsamling, i C25-selskaber er uden dansk pas

Også miljø og social ansvarlighed er i høj kurs i bestyrelserne. Her er Lise Kingo, direktør for FN’s Global Compact, et stærkt forbillede.

Når det drejer som cybersikkerhed, er tendensen, at bestyrelserne nedsætter et selvstændigt rådgivende organ med spidse kompetencer inden for emnet. Det er folk, der har en profil, der er meget forskellig fra de øvrige medlemmers, så de passer ikke ind i bestyrelsen, forklarer Gramkov. Derfor det særlige rådgivende organ.


Bestyrelserne spiller sikre kort

“Vi oplever stor efterspørgsel efter bestyrelsesmedlemmer, der med sikkerhed kan levere varen her i covid-19-krisen. Der er behov for en sikker hånd på bestyrelsesniveau. Så bestyrelserne spiller lige nu de sikre kort,” siger headhunter Ole Dahl Ingvardsen, Ingvardsen Partners.

Den dagsorden spiller fint med de topaktuelle temaer om bæredygtighed og en ordentlig kultur uden svig, svindel og sexisme, der er genereret af en dårlig kultur. Og at bestyrelserne tager retningslinjerne for god selskabsledelse alvorligt, forklarer han.

Om efterspørgslen efter mere specifikke kompetencer siger han:

“Vi har foretaget et tocifret antal bestyrelsesevalueringer sidste år, hvor vi ser, at digitalisering fortsat er en efterspurgt kompetence i bestyrelserne. Der er behov for en person, der har prøvet at give kunderne en anden oplevelse gennem digitalisering af processer – herunder kunstig intelligens, automatisering af processer – hele paletten er i brug. ”

20170106-141420-2_downinter.jpg
"Bestyrelserne spiller lige nu de sikre kort," fortæller headhunter Ole Dahl Ingvardsen, Ingvardsen Partners. Arkivfoto: Peter-Emil Witt
“Men også cybersikkerhed er blevet ekstremt vigtig, efter at vi har set store virksomheder som A.P. Møller-Mærsk og William Demant blive lagt ned i voldsomme cyberangreb. Det er ikke noget, bestyrelsen skal kunne dække fagligt i detaljen. Det skal man kunne nede i organisationen, men det er vigtigt, at man har nogen i bestyrelseslokalet, der også har en indsigt i problemet.”

Samfundskontrakten er også et aktuelt tema i bestyrelserne i år. Ikke mindst efter den tidligere B&O-direktør Tue Mantoni sidste år barslede med sin bestseller af samme navn. Også set i lyset af, at banker efter finanskrisen og Danske Banks hvidvask mistede kunders, aktionærers og politikeres tillid.

“Sagerne har givet næring til en god snak om, at virksomheden skal være i balance med omgivelserne. Ellers har de ikke nogen fremtid. Derfor efterspørger bestyrelserne folk, der forstår at tænke kunderne ind i virksomheden, uden at det påfører samfundet unødvendige omkostninger,” siger Ole Dahl Ingvardsen.

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast