Erhvervsdrivende i Carlsberg Byen i vildt oprør: "Vi går fallit på stribe"

null

349012_16_9_large_509.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
06. aug 2017 KL.10:02
Københavns nye stærkt hypede bydel Carlsberg Byen er endt som et sandt mareridt for stribevis af mindre erhvervsdrivende.

Flere butiksindehavere er allerede bukket under, mens andre stimler sammen på det øde torv for at drøfte mulighederne for at slippe fri af Carlsberg Byens jerngreb.

De skyhøje huslejer er skruet sammen efter tal for antal besøgende, turister, beboere i byen og studerende, som slet ikke holder vand, mener butikslejerne. Nogen af dem er nu parate til at stå frem, mens andre takker nej af skræk for at forværre deres situation.

Indehaver af Kaffekilden Ibrahim Yildiz åbnede som en af de første erhvervsdrivende i bydelen for et år siden. Han fortæller:

“Min lejekontrakt med Carlsberg Byen har foreløbig kostet mig en mio. kr., og tabene fortsætter måned for måned.”

“Jeg har desværre skrevet under på en selvskyldnerkauktion, så min forretning i Roskilde ryger med, hvis jeg går konkurs. Vi går fallit på stribe, hvis huslejerne ikke sættes ned og der lempes på vilkårene.”


Nærmest en spøgelsesby

Han betaler 4500kr. per kvadratmeter i husleje om året plus forbrug. En pris, han ikke mener harmonerer med den trafik, der er i bydelen, der en almindelig tirsdag formiddag, hvor Børsen er på besøg, næppe kan kaldes noget med by. Der er stille i gaderne, der støder op til byggepladser.

De studerende, som der efter prospektmaterialet skulle være 10.000 af på professionshøjskolen UCC, er pist væk i de tre sommermåneder, og ledelsessekretariatet på skolen oplyser til Børsen, at der reelt kun er 4280 studerende i hverdagen.


Hertil kan der lægges studerende, der kommer i byen for at deltage i studieaktiviteter, men skolens bud på antal studerende i det daglige er 4500. Altså under det halve af det lovede antal.

“De lovede os også 1 mio. turister om året, men der kommer ingen, og udlejer gør intet for at lokke dem ind i området, siger Ibrahim Yildiz, Kaffekilden.

Hans i forvejen for lave omsætning dykker derfor med 80 pct. i weekenderne.

Venter på at mareridt slutter

Over for Kaffekilden ligger Kebab Factory, hvor Børsen møder medejer Hosh Sarah:

“Jeg får dårlig mavefornemmelse, hver gang jeg er herude. Jeg venter kun på, at det her mareridt bliver afsluttet," siger han og fortæller, at Carlsberg Byen foreløbig har kostet ham og hans tre partnere 3 mio. kr.

Han startede med to lejemål i den nye bydel, dels en italiensk restaurant, der er lukket, og kebabben, som synger på sidste vers. Huslejen for juli er ikke betalt.


Lovet grønt areal er brandvej

“Vi blev lovet et grønt område uden for den italienske restaurant, hvor vi kunne have servering. Efterfølgende får vi at vide, vi ikke må benytte arealet, da det er en brandvej med plads til vareindlevering til Føtex og afhentning af skrald med store lastbiler, der parkerede 80 cm. fra vores glasfacade.”

“Vi kunne for denne husleje fandeme have ligger på Købmagergade i København.”

Han og partnerne har holdt flere møder med Carlsberg Byen og den skotske kapitalfond Aberdeen, der har overtaget lejemålene, og mæglerfirmaet Reteam, der præsenterede projektet for de erhvervsdrivende, og som fik dem til at skrive under på kontrakterne.

Indtil videre med et tilbud om en mindre reduktion i huslejen i tre måneder, hvis de selv finder en anden lejer. Ifølge Hosh Sarah et pauvert tilbud, der ikke løser problemet.


Fortvivlet pølsemand

Humøret er absolut ikke bedre hos indehaveren af pølseforretningen Steff's Place.

“Det går ikke godt. Jeg står over for at lukke i slutningen af måneden. Pengekassen er tom, og jeg lukker med et kæmpe underskud. Intet har holdt vand af det, som Reteam lovede os, da vi underskrev kontrakterne,” siger pølsemanden, der ikke ønsker sit navn frem.

Han betaler 5500 kr. per kvadratmeter plus forbrug og har som de øvrige erhvervsdrivende uden held forsøgt at få huslejen sat ned hos Aberdeen, der nu ejer bygningerne.


“Kvadratmeterprisen er stykket sammen efter den lovede trafik i området, som vi slet ikke er i nærheden af. Så vi sidder hele banden med alt for høje huslejer,” siger han og føjer til:

“Jeg føler, jeg er blevet fortalt en historie, som jeg er hoppet på med begge ben, fordi jeg stod over for de her professionelle mennesker, der havde konkrete planer for området. Realiteterne viser sig at være noget helt andet.”

Frisøren er optimist

Lidt optimisme finder vi i frisørsalonen HårExpo på Humletorvet, hvor indehaveren Hilmer Björn oplyser, at salonen udvikler sig efter planen.

“Vi havde selv vores kunder med, da vi flyttede herud, og vi rekrutterer flere på Google. Vi har haft en god booking i juli, selv om der har været helt dødt på torvet. Jeg fik rabat på huslejen i starten. Men vi har da brug for flere kunder,” siger frisøren og understreger, at han i modsætning til de øvrige erhvervsdrivende i området ikke har nogen konkurrence.

Ansvaret flyder mellem tre parter

Adm. direktør for Reteam, der har stået for udlejningen af forretningerne for Carlsberg Byen, Kathrine Heiberg, ønsker ikke at svare på Børsens spørgsmål.

Hun kender til de utilfredse lejere, men oplyser, at efter aftale mellem Reteam, Aberdeen og Carlsberg Byen, er det sidstnævnte, der svarer på spørgsmål.

Adm. direktør for Carlsberg Byen Jens Nyhus er overrasket over at høre, at flere erhvervsdrivende er på fallittens rand, fordi bydelen ligger øde hen.

“Jeg kan klart afvise, at vi har stukket blår i øjnene på de erhvervsdrivende,” slår han fast.

Men der er jo ingen af de lovede besøgstal, der holder vand?

“Vi har ikke lovet noget. Vi har bygget en skole til UCC til 10.000 studerende. Det er ikke os, der er ansvarlig for, hvor mange studerende, der kommer der. Det er Carlsberg Byen, der har startet udlejningen, men det er Aberdeen, der ejer byggerierne i dag.”

Der kommer jo heller ingen turister, som lovet?

“Nej, men byen er altså først færdig i 2024, og så kommer turisterne.”

Så længe kan butikkerne vel ikke køre med underskud?

“Det ved jeg ikke. Vi har totalt run på efterspørgslen på det hele, så jeg ved ikke, hvor du har det her fra. Det er ikke det billede, vi ser. Huslejen er netop baseret på, at der ikke er ret meget liv i starten. De første familier er først ved at flytte ind, men efterhånden kommer der 5-6.000 familier og 10.000 arbejdspladser. Derfor er huslejen sat meget lavt i starten.”

De erhvervsdrivende siger, at I kalkulerer med, at fem ud af de 20 første lejemål går fallit. Er det en kalkule, du kender til?

“Overhovedet ikke. Vi har solgt ejendommene til Aberdeen. Hvad de kalkulerer med, må stå for deres regning.

Bydelens image er truet

Kan Carlsberg Byens renommé holde til, at så mange erhvervsdrivende i byen er nødlidende?

“Nej. Vi er selvfølgelig trætte af, at der er nogle butikker, der ikke formår at få deres forretning til at køre, som de gerne vil. Men vi har en enorm søgning på vores butikker, og allerede den restaurant, der er lukket, har vi søgning på nye lejere.”

Er der tiltag på vej, der kan hjælpe de lejere, der er i klemme?

“Det vil jeg ikke diskutere i pressen.”

Det har ikke været muligt at få kontakt til Aberdeen, hvor Carlsberg Byens kontaktperson Henriette Bartels er på ferie.