Coolshop var fødselshjælper for nordjysk gazellevinder: Nu giver optur for nethandel vækst på næsten 800 pct.

371364_16_9_large_823.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
31. okt 2018 KL.17:46
Egentlig har makkerparret Claus Bagger og Brian Lentz’ firma et lidt mærkeligt dobbeltnavn: Inventnord og Pakkecenternord Aps.

Men navnet fortæller faktisk kort historien om selskabet, der netop er blevet kåret som gazellevinder i Nordjylland. Det er sket i Aalborg på den første af årets konferencer, hvor Børsen præsenterer resultaterne af den årlige undersøgelse af Danmarks hurtigstvoksende selskaber.

De to makkere startede med at ville udvikle robotter til pakning af varer, og det første fuldautomatiske pakkeanlæg blev lavet til succesvirksomheden Coolshop, som havde en masse spil, der skulle pakkes inden forsendelse til børn og spilleglade unge og ældre. Det refererer første del af firmanavnet til.

Robotten kører faktisk endnu og førte iøvrigt til, at Coolshop i dag ejer en tredjedel af gazellevirksomheden i Brønderslev. Coolshop fik nemlig både robot og aktier i bytte for de kontanter, som alle iværksættervirksomheder har brug for.

Men derudover blev det for Inventnord kun til et begrænset antal projekter for andre kunder, og så slog Claus Bagger og Brian Lentz sig på selv at drive et pakkecenter, der pakker og sender varer for nethandelsvirksomheder. Med et effektivt it-system udviklet af Claus Bagger som rygradden.
Det førte til et dobbelt så langt firmanavn.

”Vi skulle jo have smør på brødet, og man sælger ikke bare lige et robotanlæg til 3-10 mio. kr. hver dag, så vi indså, at det nok var lidt for højtravende, dét vi havde gang i. Det vi så, når vi kom rundt, var jo folk, der klarede pakning og forsendelse af varer ved hjælp af papir og blyant. De havde nok mest brug for en håndscanner og en pc, så vi tænkte, at det kunne vi da gøre bedre selv,” fortæller Briant Lentz, der er adm. direktør og ansigtet udadtil, mens Claus Bagger bl. a. passer it-systemerne i Pakkecenternord.

Og det er på grund af den voldsomme vækst i nethandelen generelt gået noget bedre end med design og salg af avancerede robotanlæg. I hvert fald er Inventnord og Pakkecentrenord Aps målt på bruttoresultat vokset med tæt ved 800 pct. de seneste fire år.

Omsætningen er i omegnen af 25 mio. kr. i det endnu ikke offentliggjorte 2017/18 regnskab, og medarbejderstaben er på omkring 160, hvoraf cirka 60 er fuldtidsansatte.

Nordjysk nr. 1

Det giver pladsen som regional vinder i Nordjylland i Børsens gazelleundersøgelse af landetrs hurtigstvoksende selskaber.

Brian Lentz fortæller, at de mange mennesker er beskæftiget på fire forskellige lokationer i Brønderslev og Nørresundby, hvor de for 60-70 kunder – eksempelvis Bülow Lakrids og forhandlere af parfume, e-cigaretter, strikkegarn osv. pakker de ordrer, som kunderne får ind i deres netbutikker.
Største kunde er Luxplus, der bl. a. sælger parfume og kosmetik.

Kunderne har deres varer på lager hos Bagger og Lentz, og medarbejderne plukker fra hylderne, pakker og sender til ordren afsted til hver enkelt slutbruger. Og det hele styres af noget software, som Claus Bagger har udviklet.

“Vi kan noget på softwaren, som konkurrenterne ikke kan,” siger Brian Lentz ubeskedent.

Pakkecenternord vil helst have mindre produkter, gerne under 10 kg. pr. stk., og mængden af pakker, der håndteres, svinger meget. Men i snit er det omkring 100.000 om måneden, og efterhånden som virksomheden er vokset, er vi sat et mindste-volumen som betingelse for at tage en ny kunde ind. Ellers bliver det for dyrt for os at arbejde med dem.

Fragtprisen er afgørende

”Det helt afgørende for sådan nogle som os, er fragtprisen, og her bruger vi Coolrunner, der er udviklet og ejet af Coolship, som har aftaler med alle de store – DHL, Posten, GLS, DAO osv. Via deres system kan vi hurtigt og billigt håndtere vores kunders kunders ordrer,” siger Brian Lentz.

Han medgiver, at sammenlignet med mange andre steder er der billig husleje i Brønderslev og stabile medarbejdere. Det betyder, at der kan tilbydes gode priser til kunderne.

Netop Coolrunner er en rigtig god grund til, at Coolshop har holdtd fast i medejerskabet af Inventnord og Pakkecenternord aps.

”Det giver rigtig god mening for os, og så gør Claus og Brian det godt. Det er ikke noget, jeg bruger en masse tid på. Men det skaber volumen i Coolrunner og vores betalingssystem Coolpay,” siger marketingdirektør og medejer af Coolshop Jakob Risgaard, der er bestyrelsesmedlem i selskabet i Brønderslev. 

”Vi regner da med at komme til at lave større overskud en dag” 

Volumen i Pakkecenternord er udvidet konstant siden starten i 2012, så bruttoresultatet nu er på over 11 mio. kr., lig med en vækst på 795 pct. på de fire år, Børsen kigger på i årets gazelleundersøgelse. Det samme kan man ikke sige om bundlinjen, der begrænser sig til godt 200.000 kr. i det senest offentliggjorte årsregnskab, 2016/17 - og iøvrigt ikke er meget bedre i 2017/18.

Der har også været et enkelt underskudsår i fire års perioden.

Direktør og medejer Brian Lentz forklarer, at de begrænsede underskud især skyldes, at virksomheden hvert eneste år har brugt mange penge på at etablere sig i nye lagerhaller. Der er i dag fire, og der kigges faktisk på endnu en lokation.

“Vi kommer aldrig til at køre i Ferrari, men det gør nu heller ikke noget. Vi er meget nede på jorden, er tilfredse med det, vi laver, og får en god løn for det. Men vi regner da med at komme til at lave større overskud en dag, når vi vælger ikke at investere så meget i udvidelse,” siger han.

Men de er også presset af kunder, der vokser - og derfor har brug for større logisstik-kapacitet.

Brian Lentz siger, selv om han og makkeren har drevet Inventnord og Pakkecenternord Aps i en årrække, så opfatter de stadig sig selv som iværksættere. De har outsourcet en del funktioner, så de ikke selv har en masse kapital bundet og således at de kan koncentre sig om at levere en en effektiv drift - og konstant forsøge at optimere for at gøre det endnu bedre.

“Vi har på vores i dag fire lokationer så mange kvadratmeter, at vi ikke kan finde en hal stor nok tilat samle det hele. Og vi vil ikke bygge selv. Vi vil bo til leje, så vi nemmere kan komme ud af det igen,” siger direktøren.

Han peger også på, at det giver mere ro i maven, at pakkecentret ret hurtigt kn lukke en hal, hvis Amazon, når det ventede indtog i Danmark, for alvor sættes i gang, kommer til at tage meget volumen fra kunderne.

“Amazon vil presse alle. Vi ekspederer allerede vores kunders ordrer syv dage om ugen. Det kommer alle til at gøre,” mener Brian Lentz.