Blev reddet fra konkurs i sidste øjeblik: Aarhus-rigmands smykkefirma tjener igen millioner

395253_16_9_large_672.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
31. jan 2020 KL.13:07

Der er smil på læberne hos det danske smykkefirma Pilgrim, der er ejet af stifter, Annemette Markvad, og Aarhus-rigmanden Claus Hommelhoff.

Efter at have tabt 25 mio. kr. over de seneste to regnskaber og med et samlet tab på omkring 53 mio. kr. siden 2013, har smykkefirmaet netop afsløret et nyt regnskab for 2018/19 med et overskud på 7 mio. kr. ud af en omsætning på 195 mio. kr. 

Og millionoverskuddet vækker glæde hos Christian Broe, der afløste Annemette Markvad som adm. direktør hos Pilgrim i marts 2019, så stifteren kunne fokusere på en rolle som kreativ direktør. Christian Broe understreger, at resultatet er skabt over en længere periode.

”Mig bekendt findes der ikke ret mange mirakelslag, hvor tingene bliver løst gennem hurtige løsninger. Det er det her heller ikke et udtryk for,” siger han og uddyber:

”Mange af de initiativer, som vi har arbejdet med over tid, begynder at give resultater både på top- og bundlinjen. Sådan noget her sker jo ikke inden for et regnskabsår, det er et langt og sejt træk at lave de forandringer.”

Reddet fra konkurs

Indtil ejendomsrigmanden Claus Hommelhoff med en millionindsprøjtning reddede Pilgrim fra en truende konkurs for fem år siden, var der otte år med årlige tocifrede milionunderskud eller små overskud.

Siden har der været flere store underskud, men Christian Broe afviser, at det nye resultat bliver en enlig svale i smykkefirmaet.

”For det første kan vi allerede nu se ind i næste år. Derudover er det sat øverst på dagsordenen at skabe en solid base og drive en forudsigelig forretning. Så jeg kan godt bekræfte, at det ikke kommer til at ske,” understreger direktøren.

Langt til rekordresultater

På trods af det nye millionoverskud er der stadig et stykke vej til velmagtsdagene i midten af 00’erne, hvor Pilgrim omsatte for en lille halv mia. kr. og lavede et trecifret millionoverskud før skat. Og adspurgt om smykkefirmaet nogensinde kommer til at ramme de tal igen, svarer Christian Broe:

”Vi forventer, at vi fortsætter den nuværende vækst som minimum. Så kan du selv lave matematikken,” griner han.

Men her bryder Annemette Markvad ind. For selvom tallene var større for 15 år siden, betød det ikke nødvendigvis, at Pilgrim var en veldrevet virksomhed.

”Selvfølgelig var det fedt at sælge for en halv milliard, men det skete uden budgetter og struktur. Vi kan godt nå de tal igen, men det vigtigste er, at vi har en sund forretning,” siger hun.

jaha@borsen.dk