Bitcoin-rigmand efter overskud på 347 mio kr: "Mange havde nok forestillet sig, at det var endnu større tal"

378781_16_9_large_758.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
21. mar 2019 KL.19:15
Bitcoin-velhaveren Niklas Nikolajsen, som bor i Schweiz, glæder sig over, at hans livsværk Bitcoin Suisse kan indtjene trecifrede millionbeløb, selvom de omdiskuterede kryptovalutaer styrtdykkede sidste år.

 “Man skal da være lidt utaknemmelig for ikke at sige, at det ser ret fornuftigt ud her efter seks år,” siger stifteren, der på rekordtid blev særdeles formuende, da kursen på en bitcoin pludselig bragede gennem loftet i 2017.

“Mange havde nok forestillet sig, at det var endnu større tal, men selvom vi er en af de største aktører, er det jo et lille marked.”

Som Børsen skrev tidligere torsdag, har Bitcoin Suisse, som Niklas Nikolajsen stiftede i 2013, for første gang løftet sløret for nogle udvalgte nøgletal.

Tallene, som er revideret af Grant Thornton, viser et samlet overskud i 2017 og 2018 på 347 mio. kr. Omsætningen er stadig hemmelig, men skal ifølge Niklas Nikolajsen tælles i milliarder.

Sidste år styrtdykkede værdien af den digitale valuta med over 70 pct., og Nikolajsen er stolt over, at det kaotiske kryptoår ikke har ramt Bitcoin Suisse hårdere. Godt nok faldt overskuddet fra 207 mio. kr. i 2017 til 140 mio. kr. i 2018, men det var bedre end ventet.

“Det ser ud til, at vi kan producere nogle fornuftige om end mere beskedne resultater her i post hype-perioden. Der kunne man godt have frygtet, at vi kun kunne stige med den varme luft. Og de har ikke været tilfældet,” siger han.

Niklas Nikolajsen købte privat op i bitcoin allerede i 2011, da prisen var under 50 cent per styk, så da den i 2017 steg til 15-20.000 dollar, tjente han flere hundrede millioner kroner.

Det gik så stærkt, at han på et tidspunkt ikke selv havde overblik over, om han var millionær eller milliardær, og siden har han bibeholdt mystikken ved at afvise at svare på, hvor velhavende han er.

Har købt slot i Schweiz

Sideløbende har han opbygget forretningen Bitcoin Suisse fra bunden, efter han flyttede til Zug i Schweiz. Selskabet hjælper velhavende mennesker med at investere i kryptovalutaer, veksle til og fra regulerede valutaer og opbevare de digitale valutaer et sikkert sted.

Desuden har Bitcoin Suisse været finansiel rådgiver på nogle af de største ICO’er (kapitalrejsning med kryptovalutaer) i verden. Bl.a. da Tezos rejste ca. 1,3 mia. kr. til en ny kryptovaluta og Bancor fik lidt over 1 mia. kr. i kassen. ICO’erne fik dog generelt et blakket ry, fordi flere blev afsløret i svindel. Finanstilsynet herhjemme var også ude og advare investorer mod den alternative model til at rejse kapital.

Den lavere aktivitet har fået Bitcoin Suisse til at søge nye forretningsområder, og selskabet er bl.a. begyndt at tilbyde lån i dollar og danske kroner med sikkerhed i kryptovalutaer.

Selv har Niklas Nikolajsen sikret sig ved at investere en del af sin kryptogevinst i guld, som han har gravet ned, og ejendomme.

Senest købte han et 1700-tals slot i Schweiz, hvor han bor med sin kone. Inspireret af Saxo Bank-milliardæren Lars Seier Christensen har han også stiftet et såkaldt family office, Nikolajsen Capital, hvor formuen skal forvaltes.

Resultatet for Bitcoin Suisse i 2019 tør han endnu ikke spå om, men erkender, at det er svært, så længe bitcoin-kursen er så lav. Niklas Nikolajsen forventer dog stadig at tjene penge.

stvr@borsen.dk