Ambu-formand om fyring af Lars Marcher: Det er min beslutning

381265_16_9_large_264.jpg
Virksomheder
Eksklusivt for kunder
10. maj 2019 KL.11:07
Ambus topchef igennem ti år Lars Marcher er reelt blevet fyret, hvilket selskabets bestyrelsesformand bekræfter.

"Det er bestyrelsens beslutning. Det er min beslutning som bestyrelsesformand sammen med en samlet bestyrelse," siger Jens Bager, bestyrelsesformand i Ambu.

Hvad har motivationen været?

"Bestyrelsens vigtigste beslutning er at sørge for, at selskabet på ethvert tidspunkt i sit liv har den rigtige topchef. Vi har med de store planer, der ligger foran os, fundet, at det her er den helt rigtige timing, og ikke mindst den rigtige og meget stærke profil, der nu skal tage Ambu på den næste rejse," siger Jens Bager,. 

Nyt skridt 

Han fortæller, at kernen i beslutningen er, at Ambu står over for et nyt stort skridt på sin vækstrejse, der over de seneste ti år har mangedoblet værdien af selskabet.  

"Vi er i fuld gang med at introducere en ny, spændende produktportefølje af endoskoper. Jeg vil skynde mig at sige, at den vækstrejse, Lars har taget Ambu på gennem de seneste ti år, har været fuldstændig fantastisk. Det vil vi gerne udtrykke både anerkendelse og tak for til Lars, men nu står Ambu over for en ny transition, og derfor har vi valgt at ansætte en meget stærk topchefprofil med de internationale kompetencer, som vi i bestyrelsen er overbevist om, skal til for at bringe Ambu til næste niveau," forklarer bestyrelsesformanden. 

Juan-José Gonzalez tiltræder nu som topchef i Ambu, og kommer fra en stilling som chef for giganten Johnson & Johnsons mediko-forretning, der har en omsætning på 33 mia. kr. og 5000 medarbejdere. Han har ledet flere større virksomheder, har stor indsigt i det amerikanske marked og er ingeniør af uddannelse og ikke uvant med at skabe innovation.

Men hvad løfter han i lederskabet af Ambu?

"Han løfter naturligvis på sine lederegenskaber, men også den kompetence og erfaring, så det er en pakke, han kommer med. Jeg vil gerne fremhæve hans store erfaring inden for medtech i USA, hvor en af de store udviklinger skal ske for Ambu i de kommende år," siger Jens Bager. 

Tavs om proces og løn

Hvor længe har I arbejdet på at hente den nye topchef?

"Det kan jeg ikke kommentere, men i det øjeblik, at man underskriver en ansættelseskontrakt, så skal du sende en børsmeddelelse, og jeg underskrev aftalen her til morgen,"  siger formanden.

Men hvordan tiltrækker man en topchef, der kommer fra en stilling med ansvar over flere ansatte og større omsætning i et land, hvor lønninger typisk er langt over niveauet i Danmark?

"Vi er også både glade og stolte over at kunne tiltrække Juan-José. Han er europæisk gift og har en stor veneration for Europa, og det er vel en af de ting, der har spillet ind. Han finder Danmark interessant, og den danske samfundsmodel rigtig interessant. Det er et element i at kunne tiltrække en stor, stærk international profil," siger Jens Bager. 

Hvad med aflønningen. Hvad betaler I ham?

"Ligesom vores politik altid har været, vil der være fuld transparens, men jeg kan ikke kommentere det nu. Vi har en vederlagsrapport, der giver alle detaljer, og det vil den også komme til at give for Juan-José Gonzalez," siger Jens Bager.

Er der en sign-on fee?

"Det kan jeg ikke kommentere,"  siger bestyrelsesformanden.

Strategi fastholdes

Ambus nuværende stragegi løber til og med regnskabsåret, der slutter med udgangen af september 2020, hvor selskabet har en plan om at kunne levere alle typer af endoskoper som engangsprodukter. Men hvor meget skal den nye topchef ind og pille ved strategien?

"Det opdrag han har fået er at videreføre den strategi, der ligger, og jeg synes, at det er vigtigt for mig at sige, at der er ingen ændringer i finansielle eller strategiske udmeldinger. De er fuldstændig som de har været, og det er stadigvæk gashåndtaget i bund. Ser vi på den strategiplan, vi kører efter, så er der 16 måneder tilbage af perioden, og en af opgaverne for Juan-José bliver i tæt samarbejde med bestyrelsen at udvikle den strategiplan, der skal erstatte vores Big Five 2020-strategi," siger Jens Bager. 

Foreløbig er den nye topchef budt velkommen med et kæmpe dyk i aktiekursen på over 14 pct.

Bestyrelsesformanden vil ikke kommentere aktiekursen, ligesom han heller ikke vil svare på om den splittelse, Lars Marcher, har vært årsag til i investor- og analytikermiljøet har haft indflydelse på beslutningen om at fyre ham. 

Aktie: Ambu