Wammen har værktøjskassen klar, hvis coronavirus udvikler sig yderligere: "Det kunne eksempelvis være udskydelse af betaling af moms"

396899_16_9_large_674.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
28. feb 2020 KL.13:11

Opdateret 13.24 med flere kommentarer fra Nicolai Wammen.

Finansminister Nicolai Wammen (S) står klar til at give dansk erhvervsliv en hjælpende hånd, hvis udbruddet af coronavirus udvikler sig yderligere, end det allerede har gjort.

Det slår Nicolai Wammen fast i et interview med Børsen.

"Vi er parat til, hvis det skulle vise sig nødvendigt, at åbne værktøjskassen, så vi kan hjælpe danske virksomheder, der måtte komme i problemer. Det kan eksempelvis være små virksomheder, der kommer i klemme i forhold til likviditeten. Men vi har endnu ikke taget en beslutning om, hvilke virkemidler der skal bruges. Vi er også nødt til at se, hvordan situationen udvikler sig, før vi vælger, hvad der præcist skal sættes i værk, og om der er brug for at sætte initiativer i værk."

Hvor tæt er vi på, at du sætter initiativer i værk fra din værktøjskasse?

"Vi følger situationen fra time til time. Vi ser, at Europa også nu bliver ramt af coronavirus, og i Danmark har vi fået det første tilfælde. Så det her er noget, der kan udvikle sig hurtigt, og derfor skal vi være parat til at handle hurtigt, hvis det bliver nødvendigt," siger Nicolai Wammen.

Første dansker er smittet


Torsdag blev det bekræftet, at den første dansker er testet positiv for coronavirus. Det drejede sig om en journalist fra TV2, der har været på skiferie i Norditalien. Det har indtil videre betydet, at TV2 har sendt 16 ansatte i karantæne for ikke at sprede smitten.

Nicolai Wammen understreger, at det er for tidligt at sige, hvad og om regeringen vil sætte initiativer i søen, der kan holde en økonomisk hånd under dansk erhvervsliv.

Men en mulighed kunne være at udskyde momsbetalinger for virksomheder for at hjælpe dem med likviditeten, hvis coronavirus betyder, at deres salg går midlertidigt i stå.

"Det kunne eksempelvis være udskydelse af betaling af moms eller skat for at hjælpe virksomheder, der ellers vil blive klemt af likviditeten. Det vil nok i særlig grad være vores små og mellemstore virksomheder, der kunne komme i den situation," siger Nicolai Wammen.

I 2009 fik danske virksomheder også en hjælpende hånd af politikerne på Christiansborg for at likviditeten ikke skulle forringes for voldsomt i ellers sunde virksomheder.

Dengang blev kredittiderne for at betale A-skat udskudt med en måned, ligesom betalingen af moms til staten blev udskudt i gennemsnitligt 30 dage.

I tæt kontakt med Nationalbanken


Nicolai Wammen fortæller, at han er i tæt kontakt med Nationalbanken og erhvervsminister Simon Kollerup (S) om situationen. Han fortæller også, at Simon Kollerup er i tæt kontakt med dansk erhvervsliv i forhold til bekymringen om coronavirus.

"Vi ser med størst alvor på de effekter, vi ser af coronavirus lige nu. Det gælder i særlig grad de mennesker, der bliver ramt af sygdommen, men det gælder selvfølgelig også i forhold til dansk erhvervsliv og dansk økonomi. Det er for tidligt at spå om, hvad det får af betydning for dansk økonomi, men vi kan allerede nu se, at dele af dansk erhvervsliv udtrykker stor bekymring," siger Nicolai Wammen og fortsætter:

"Derfor er der også meget tæt kontakt mellem erhvervsministeren og dansk erhvervsliv, og jeg er som finansminister også dybt optaget af det," siger Nicolai Wammen.

Vi er klar, hvis der er brug for det

Finansministeren understreger dog, at dansk økonomi stadig har det godt trods frygten for at coronavirussen spreder sig yderligere:

"Man skal huske på, at dansk økonomi grundlæggende er stærk, og vi har rekordhøj beskæftigelse. Så vi har en god udgangsposition, men regeringen tager det naturligvis dybt alvorligt med de følgevirkninger, der kan komme i dansk økonomi og hos erhvervslivet i forhold til coronavirus."

Hvor sandsynligt er det, at eksempelvis udskydelse af momsbetalinger bliver aktiveret på grund af coronavirus?

"Det er for tidligt at sige, men vi vil være klar, hvis der bliver brug for det," siger Nicolai Wammen.