Strøm på: Salget af nye elbiler er tredoblet i år - Tesla 3 knuser rivalerne

392160_16_9_large_782.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
02. dec 2019 KL.12:10

Stik et elkabel i bilen i stedet for en benzinpistol. Sådan er der rekordmange danskere, der tænker nu.

I hvert fald er antallet af nysolgte elbiler mere end tredoblet i år til dato i forhold til samme periode sidste år.

Det viser nye tal fra De Danske Bilimportører.

De rå tal er, at der er solgt 4618 elbiler i Danmark frem til og med november, mens der kun blev solgt 1312 elbiler i samme periode sidste år.

Har slået rekorden


Dermed har årets salg allerede slået rekorden fra 2015, hvor der ialt blev solgt 4311 elbiler, før den politiske aftale om at lægge registreringsafgifter på elbiler tvang salgstallene ned i de følgende år.

Alene i november i år er der solgt 374 elbiler, hvor tallet i november sidste år var 212 - altså en stigning på 76 pct.

"Vi er naturligvis meget tilfredse med det flotte salg af elbiler. Men det er dog vigtigt at pointere, at elbiler fortsat udgør en lille procentdel af det samlede personbilsalg. De Danske Bilimportører har et håb om at langt flere elbiler kommer ud at køre på de danske veje, indenfor en overskuelig fremtid," siger Gunni Mikkelsen, direktør for De Danske Bilimportører.

Han tilføjer:

"Flere elbiler er nemlig en af de hurtigste veje til at indfri det politiske mål om at reducere CO2-udslippet med 70 procent i 2030 i forhold til 1990."

På bordet i slutspil om finansloven

De politiske og skattemæssige rammer for elbiler er da også fortsat på forhandlingsbordet i slutspillet om den finanslov, som finansminister Nicolai Wammen (S) forventes at lande senere i dag.

Gunni Mikkelsen vurderer, at resultatet af forhandlingerne kan få stor betydning.

Hvis man ikke letter i registreringsafgifterne, er der nemlig prisstigninger på vej. Allerede efter nytår står elbiler, der koster over 400.000 kr., til en stigning i registreringsafgiften.

"Hvis regeringen ønsker at sænke Danmarks samlede CO2-udledninger, vil en politik som denne føre til det modsatte, da meget få borgere vil kunne købe elbiler og dermed bidrage til den grønne omstilling, ligesom vi heller ikke vil kunne bidrage til de mål som EU har sat for at tvinge bilproducenterne til at udvikle og sælge grønne biler," siger Gunni Mikkelsen.

Også gode tal for hybridbilerne

Ud over boomet i elbilerne går det også godt for plug-in hybridbiler - altså de biler, hvor batteriet kan oplades ved en elstander. Tallet er steget fra 3028 sidste år til 3623 biler i i år, når man måler på årets første 11 måneder.

Og der er kommet 9255 nye, almindelige hybridbiler på gaden til og med november, hvor det samme tal sidste år var 8167.

Men er det egentlig mange? Hvis man sætter salget af elbiler op mod det samlede bilsalg, hvor der også gemmer sig benzin- og dieselmotorer, så er det op ad bakke i første gear.

Kun 2 pct af det samlede bilsalg

Der er nemlig solgt - ret uændret - omkring 210.000 biler i år til dato, så elbilernes bid af det samlede bilsalg er stadig kun godt 2 pct.

Hvis man ser på top tre over de bedst solgte mærker, så sidder Tesla fortsat solidt på tronen.

Der er langet 2050 Tesla-nøgler over disken til og med november, og hele 1852 af dem er Tesla 3'ere. Hyundai sætter sig på en andenplads med 776 solgte biler, og Renault tager tredjepladsen med 534 biler.

Når det gælder plug-in hybrider, er Kia i front med 1919 solgte biler, mens Mitsubishi har solgt 490 og Hyundai 411 biler.