KØB SENESTE NYT KURSER Køb Abonnement
Politik

Ny måling: Danskerne er splittet om højere skatter for ekstra velfærd

Mens såvel Venstre som Socialdemokratiet bedyrer, at de kan indfri deres velfærdsløfter uden at øge skatterne, så står danskerne delt i spørgsmålet om højere skatter, hvis politikerne rent faktisk får brug for at stramme skatteskruen for at sikre ekstra velfærdsmilliarder.

Knap halvdelen af danskerne er klar på at betale mere i skat for at øge velfærden. Det viser en meningsmåling, som Greens Analyseinstitut har foretaget for Børsen. Her siger 46 pct. nej, mens 43 pct. af de adspurgte er klar på højere skat for mere velfærd.

Læs også: Nye skatte- og afgiftsstigninger kan komme til
Socialdemokratiet fremlagde mandag sin opdaterede 2025-plan, hvor flere iagttagere pegede på, at den vil blive svær at gennemføre uden skatte- og afgiftsstigninger.

S: Skatten stiger kun på "rimelige" områder

Blandt socialdemokratiske vælgere er 55 pct. parat til at betale en højere skat for mere velfærd. Men selvom S-vælgerne er klar til at betale mere i skat, kommer skatten kun til at stige på områder, hvor det er “helt rimeligt”, lyder det fra S.

“Bankerne kommer til at betale mere. Folk der har store indtægter på aktier eller som arver store beløb, kommer også til at opleve en skattestigning,” siger Socialdemokratiets Mattias Tesfaye.

Så i udelukker, at man i for “almindelige mennesker” kommer til at hæve skatterne, for at finansiere velfærd?

“Det er ikke vores forslag,” siger Matthias Tesfaye.

Så det kommer ikke til at ske?

“Vi går ikke til valg på at almindelige mennesker, almindelige lønmodtagere skal betale mere i skat. Det er der ikke behov for. Man kan sagtens styrke velfærdsstaten uden.”

Enhedslisten vil kun skrue på skatten for bestemte grupper

Læs også: S vil finde 10 mia kr i nye skatter og besparelser: Se her, hvem der skal betale
Også Enhedslisten er med på at “skrue på skatten”, og indføre højere skat for bestemte grupper, for at finansiere velfærd.

“Bestemt, men det kommer an på hvordan vi gør det. Den klogeste måde at gøre det på er at dem, der absolut er toppen af samfundet til at betale noget mere til fællesskabet,” siger finansordfører Rune Lund fra Enhedslisten, hvor 79 pct af vælgerne ifølge Greens er klar til at betale mere i skat for at få mere velfærd.

V og DF afviser 

Venstres næstformand Kristian Jensen ser på hovedfordelingen mellem ja- og nejsiden til skattestigninger for velfærd.

”Hvis du siger, at 43 pct. siger ja (til skattestigninger for mere velfærd, red.), så må 57 pct. jo lade være med at sige ja. Det er ganske glimrende, at der er 57 pct., der ikke siger ja til højere skatter,” siger Kristian Jensen, der tilføjer:

" Vi har ikke planer om at hæve skatterne, udover at vi arbejder med at hæve cigaretafgifterne. Vi har sagt ganske klart, at vi står på et skattestop.”

Også Dansk Folkeparti udelukker at hæve skatterne for at finansiere velfærd.

“I stedet for at hæve skatterne, så vil vores vælgere hellere finansiere et velfærdsløft, ved at stoppe for alt asylindvandringen og sende flygtninge hjem til deres hjemlande,” siger gruppeformand Peter Skaarup.

Andre læser også

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Fortælling