SENESTE NYT KURSER Bliv kunde
Politik

Gaddafi sidder på en formue i guld

Mens det internationale samfund har afskåret oberst Gaddafis fra adskillige af hans mange udenlandske ejendomme og bankkonti, så har den libyske leder fortsat adgang til et mindre bjerg af guld, som kan finansiere en hær af lejesoldater i måneder eller endda år.

Gaddafi har fortsat kontrol over centralbanken i Libyen og dermed også over den 143,8 ton guld banken menes at ligge inde med, ifølge en opgørelse fra Den Internationale Valutafond (IMF). Det skriver Financial Times.

Adskillige centralbanker opbevarer deres reserver af guld i banker i London, New York eller Schweiz, men Libyens store reserver af ædelmetallet menes at befinde sig i landet, ifølge kilder, der har kendskab til Libyens gøren og laden på markedet for guld.

Og guldbeholdningen kan vise sig at være en livline i Gaddafis bestræbelser på at fastholde grebet om magten i Libyen - såfremt han kan finde købere til guldet.

"Skal Gaddafi veksle guldet til penge, er han nødt til at transportere det ud af landet," siger investeringseksperter til avisen.

Før urolighederne i Libyen brød ud, blev guldet opbevaret i centralbanken i Tripoli, og muligvis har Gaddafi sørget for at overføre guldbeholdningen til et andet sted. Eksempelvis til den sydlige by Sepha tæt på grænserne til Chad og Niger.

Oprørene i Mellemøsten har presset prisen på guld yderligere op til en rekord på 1444 dollar per ounce (cirka 30 gram). Og med den pris har Gaddafis guldbarrer en markedsværdi på over 6,5 milliarder dollar eller 34 milliarder kroner.

/ritzau/

Andre læser også

BØRSEN

Nyhedsbreve

Tilmeld dig Børsens nyhedsbreve her

DAGENS

E-AVIS

E-avis vignette
Dagens E-avis

BØRSEN

Investor

Podcast

BØRSEN

Morgenbriefing

BØRSEN

Topchefernes strategi

Podcast

BØRSEN

Longreads

BØRSEN

Selvstændig

Podcast