Finansminister om EU-skat på techgiganter: Frygten for hævn fra USA er reel

371771_16_9_large_258.jpg
Politik
Eksklusivt for kunder
06. nov 2018 KL.10:00
Mens Tyskland og Frankrig har sat sig i spidsen for at få indført en digital omsætningsskat i EU inden nytår, advarer finansminister Kristian Jensen (V) nu mod, at det kan blive "meget dyrt for Danmark".

"Vi skal sikre en fair beskatning af de store globale selskaber, også store tech-selskaber, hvoraf mange har base i USA. Men hvis vi laver en skat, der er så anderledes end al anden skat, giver vi amerikanerne lejlighed til at gøre det samme mod vores medicinalindustri," siger Kristian Jensen.

Finansministeren henviser til, at EU-skatten bryder med det internationale skatteprincip om, at beskatning sker, hvor værdien skabes, fremfor hvor brugerne er.

Og hvis dette princip bliver indført, frygter finansministeren, at USA f.eks. vil begynde opkræve skatter fra en virksomhed som Novo Nordisk, der har størstedelen af sine brugere i udlandet, men alligevel er Danmarks største skatteyder, fordi virksomheden har base herhjemme.

Novo Nordisk betaler årligt syv mia. kr. i skat, som dermed risikerer at blive udhulet.

"Vi risikerer som lille åbent land at blive ramt rigtig meget af amerikanske modreaktioner, hvis de laver en tilsvarende omsætningskat på de ting, vi sælger til dem," siger Kristian Jensen.

Samtidig understreger finansministeren, at frygten for gengældelse fra USA er "reel og ikke blot teoretisk".

Præsident Trump har nemlig tidligere vist, hvordan han ikke har noget imod at koble ting sammen med den verserende handelskrig, og det amerikanske senat har i sidste uge har sendt et brev til EU’s top, kommissionsformand Jean-Claude Juncker og præsident for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, hvor amerikanerne netop kritiserer forslaget om digital beskatning.

"Når man kigger på de breve, og når vi ser på de udtalelser, der har været fra den amerikanske finansminister, er det meget sandsynligt, at europæisk enegang vil resultere i en amerikansk enegang på andre områder," siger Kristian Jensen.

S: Vi opfører os som et skattely

Tirsdag er den digitale skat på dagsordenen, når EU’s finansministre mødes i Bruxelles. Her møder EU-kommissionens forslag om, at techgiganter som Google, Apple og Facebook skal betale tre pct. af deres omsætning på annoncer og værdi af data i skat, stor opbakning fra Tyskland og Frankrig, mens Danmark sammen med Luxembourg, Holland, Irland og Sverige er imod.

Dermed ser forslaget fortsat ikke ud til at blive til virkelighed, hvilket møder kritik fra Socialdemokratiet.

"Med den linje, Kristian Jensen og regeringen anlægger, har man meget bevidst placeret sig skulder ved skulder med EU’s skattelylande. Vi er i tæt alliance med Irland, Luxembourg og Holland om at tale imod det her," siger EU-ordfører Peter Hummelgaard og peger på, at finansministeren "overvurderer" en mulig reaktion fra USA.

"Det er klart, at vi har en administration i USA, som forsøger at true sig frem. Men det er altafgørende, at vi i Europa forsøger at indføre en retfærdig beskatning af de her tech-mastodonter. Derfor er det vigtigt, at Danmark er på den proaktive side frem for den fodslæbende," siger Peter Hummelgaard.

Også SF kritiserer Kristian Jensen for at arbejde imod EU’s forslag om digital beskatning.

"EU’s forslag er ikke den optimale løsning, men vi bliver nødt til at gå den vej," siger finansordfører Lisbeth Bech Poulsen.

DF: Ikke i Danmarks interesse

Dansk Folkeparti deler omvendt Kristian Jensens bekymring og opfordrer ham ligefrem til at bremse processen i EU mest muligt.

"Vi kan godt risikere, at det er pandoras æske, man er ved at åbne på det her område. Derfor skal vi også være meget påpasselige med, hvad vi går med til," siger EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth.

Storbritannien meldte forleden ud, at landet efter brexit vil gå enegang og lave deres egen form for digital beskatning. Heller ikke den løsning ser DF dog for sig i Danmark.

"Det er sikkert fornuftigt nok for Storbritannien at indføre en digital skat, men jeg har faktisk meget svært ved at se, hvad Danmark reelt skulle få ud af det," tilføjer Kenneth Kristensen Berth, som hellere ser en aftale blandt OECD-landene. Noget, som også Kristian Jensen hellere vil arbejde for.

"I OECD går en lang række lande herunder de europæiske og USA sammen om at finde løsninger. Det dækker så stor en del af den globale økonomi, at hvis man finder et OECD-spor, så finder man også en global løsning," siger finansministeren og henviser bl.a. til de såkaldte BEPS-regler i OECD, der begrænser selskabers muligheder for at skifte indtjeningen rundt til eks. skattely og dermed erodere skattebassen der, hvor værdiskabelsen reelt sker.

Hverken Socialdemokratiet eller SF tror dog på, at der overhovedet er udsigt til en OECD-aftale om digital skat.

"Så længe Donald Trump er præsident, kommer det i hvert fald ikke til at ske," siger Lisbeth Bech Poulsen.

Af en tidligere version af denne artikel fremgik det, at Novo Nordisk årligt betaler fem mia. kr. i skat, hvilket Finansministeriet har skrevet i et notat. Men ifølge Novo Nordisk betaler virksomheden årligt syv mia. kr. i skat.